4 december 2019

KUNSTEN
Besparingen op cultuursubsidies

Op 8 november bezorgde de Vlaamse Regering de beleidsnota Cultuur voor de periode 2019-2024 aan het Vlaams Parlement, evenals het begrotingsvoorstel voor 2020. De begroting moet uiterlijk eind december door de Vlaamse Regering worden goedgekeurd.
 
Het ingediende begrotingsvoorstel bevat een aantal besparingsmaatregelen met betrekking tot de cultuursubsidies. Vorige week gaven we in een nieuwsflash meer uitleg en cijfers. Je vindt die info ook op onze website:
Tussenkomst voor een Buitenlands Publiek Presentatiemoment’ - ronde 11

In ronde 11 van de Tussenkomsten voor een buitenlands publiek presentatiemoment werden er 14 aanvragen behandeld, waarvan er 10 positief geadviseerd werden. Binnen de budgettaire context kunnen enkel aanvragen ondersteund worden die in het advies 10/15 of hoger scoren. In totaal worden 8 dossiers (57% van de aanvragen) ondersteund voor een totaal van 36.800 euro.
Voor ronde 1 van 2020, waarvoor ingediend kan worden vanaf 1 december 2019, gelden nieuwe richtlijnen. Je kan die raadplegen op onze website.

‘Veldverkenning vormgeving’ gepubliceerd

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media ondersteunt vormgeving die aansluit bij de wereld van de kunsten of die ambachtelijkheid en vakmanschap centraal plaatst, maar de sector is véél breder en diverser dan dat.  Het onderzoek ‘Veldverkenning vormgeving’ benoemt de voornaamste spelers in het veld, biedt inzicht in het ecosysteem van en mechanismes in de vormgevingssector in Vlaanderen en stelt aan beleidsmakers een aantal pistes voor om de sector toekomstgericht te versterken.
 

Daarnaast bood deze studie input voor de Landschapstekening Kunsten, en specifiek het hoofdstuk over vormgeving in die publicatie.

CJM
Schrijf je in: infomoment Kunst in Opdracht - 10 december 2019

Op 10 december 2019 organiseert het Platform Kunst in Opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media in samenwerking met het VAi het inspirerende infomoment “Zuurstof voor de dialoog tussen opdrachtgever, ontwerper en kunstenaar”.

Dit infomoment wil het verlenen van kunstopdrachten in publieke gebouwen in Vlaanderen een nieuwe verfrissende start geven en richt zich tot alle opdrachtgevers, ontwerpers, kunstenaars en artistiek deskundigen die te maken krijgen met het realiseren van een kunstwerk in een publiek gebouw. Aan de hand van inspirerende voorbeelden worden gesprekken gevoerd met betrokken actoren over de mogelijkheden die een traject Kunst in Opdracht te bieden heeft.
Sectormoment cultuureducatie - 29 januari 2020

Op woensdag 29 januari 2020 organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media het sectormoment cultuureducatie. Tijdens dit sectormoment staat de dialoog tussen het beleid en de cultuureducatieve sector centraal. We focussen op de recente wijzigingen in het beleid met impact op het cultuureducatieve veld en het toekomstige beleid omtrent cultuureducatie.

De studiedag is in eerste instantie bedoeld voor professionals of vrijwilligers die in een cultuur-, jeugd- of mediaorganisatie betrokken zijn bij de cultuureducatieve werking en praktijk. Zowel cultuureducatieve medewerkers als directeurs en stafmedewerkers zijn welkom.
Oproep samenwerking met Duitstalige Gemeenschap

Om de culturele banden tussen de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap aan te halen, lanceren beide gemeenschappen een projectoproep voor de brede kunst- en cultuursector. Het doel van deze oproep is de culturele samenwerking en uitwisseling tussen de twee gemeenschappen te bevorderen. Het project moet daarom door minstens één partner uit elke gemeenschap worden voorgelegd.

Heb je interesse om in 2020 met een partnerorganisatie uit de Duitstalige Gemeenschap een project te realiseren? Vraag dan uiterlijk 31 januari 2020 een financiële tussenkomst aan.
Data-driven marketing en benchmarking in de culturele sector - Onderzoeksrapport beschikbaar

Hoe kunnen we cultuurorganisaties stimuleren om aan de hand van digitale technologieën hun interne processen efficiënter te maken? Het Departement Cultuur, Jeugd en Media gaf aan Publiq, Makame (Tom Ruette) en Ideaconsult de opdracht om daarover een onderzoek te voeren. Het onderzoek kadert in de visienota ‘Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk’.

EU Raad Cultuur en Audiovisuele zaken, 21 november 2019

Op 21 november 2019 kwamen de ministers van cultuur en audiovisuele zaken samen in Brussel. De ministers keurden tijdens deze vergadering een resolutie goed over de culturele dimensie van duurzame ontwikkeling met het oog op een toekomstig EU-actieplan over dit onderwerp. Daarnaast hielden ze ook een gedachtewisseling over de sterke punten, het innovatiepotentieel en het mondiale concurrentievermogen van de Europese culturele, creatieve en audiovisuele industrie. Daarbij ging veel aandacht naar hoe kwaliteitsvolle inhoud kan worden ondersteund en hoe regelgevende kaders de betrokken sectoren kunnen helpen in hun ontwikkeling.

Departement gesloten tussen kerst en Nieuwjaar

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media is gesloten van 25 december 2019 tot en met 1 januari 2020.
DATA / DEADLINES
Deel deze nieuwsbrief: icoon-sharing.png


Wenst u deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Schrijf u uit.
logo-footer.png






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Afdeling Kunsten · Arenbergstraat 9 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp