‘Want je bent niet de hoofdpersoon, en hoeft je ook niet zo te gedragen.’

Lieve lezer,
 
Hoe bestel jij een kop thee? ‘Een thee, graag.’ Toch? Niet in Berlijn. Als je daar eenmaal twee keer op die wijze een thee hebt proberen te bestellen, weet je wel beter. Ik werd er bediend met oogrollen en zuchten en kreeg mijn verzoek terug in mijn smoel gesmeten: ‘Ja, oké. En welke smaak dan?’ Waar je in Nederland geduld moet kweken, af moet wachten tot je een opsomming of een theedoos krijgt, dwingt Berlijnse bediening je jouw diepste smaakverlangens goed te kennen én hardop te verkondigen.
 
Volgens velen op TikTok moeten we ons in onze eigen levens als the main character gedragen. In de film The Holiday (Nancy Meyers, 2006) realiseert Kate Winslets personage zich – op vierde wand doorbrekende wijze – dat ze zich te veel opstelt als bijfiguur. Ze moet voor zichzelf opkomen en najagen waar ze naar verlangt in dit leven.
 
Toch hebben hoofdpersonen in boeken en films er een handje van zich lang niet uit te spreken – uit gêne, onzekerheid of onvermogen. Zou Sally Rooney het gedrag van haar hoofdpersonen hebben gemodelleerd naar die TikTok-levensfilosofie, dan was haar nieuwste Prachtige wereld, waar ben je (2021) een dondersaaie, korte roman vol verstandige mensen geworden.
 
Berlijnse bediening leert ons dat we geen hoofpersonen zijn of ons zo hoeven te gedragen. Hoofdpersonen blijven passief en leveren zichzelf over aan een kwellend wachten op de theedoos des levens. We zitten, goddank, niet in romans opgesloten. We kunnen doodgewoon leven, en meteen zeggen naar welke theesmaak we verlangen.
 
Liefs,
Loren Snel
Redacteur (tevens geen hoofdpersoon)

Verhaal: Djinn

Barbara en Claudel hebben een spel bedacht. Ieder jaar mag een van hen drie wensen doen en de ander moet twee daarvan inwilligen compromisloos, daarna draaien de rollen om. Op een avond die misschien wel een van de laatste is, blijft er nog één wens over.

Essay: Een ode aan de zinloosheid van het bestaan

'Soms vraag ik me af of zoeken naar betekenis geen averechts effect heeft.' Aisha Mansaray vraagt zich af of we niet beter een vrolijk soort nihilisme kunnen omarmen.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Hard//talk: Leer gewoon de regeltjes, luilakken
Alleen in een maatschappij die geobsedeerd is met het geschreven woord is dyslexie een handicap. Voor Vivian Mac Gillavry is haar dyslexie geen tekortkoming, maar letterlijk een andere manier van kijken.
Verhaal: Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura

Twee middelbareschoolvriendinnen zien elkaar na jaren weer op een concert van hun grote jeugdidool, Hiroshi Yoshimura. Lees het titelverhaal van Jordi Lammers' chapbook 'Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura' op Hard//hoofd.

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Plantage Muidergracht 24
1018 TV Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.