Wereldmaaltijd Het is bijna zover. Van 26 oktober tot en met 3 november vindt de najaarseditie van de Fairtrade Week plaats. Fairtrade Gemeenten organiseren net als vorig jaar een wereldmaaltijd. We hebben een online Fair Topic over de komende Fairtrade Week en de wereldmaaltijd georganiseerd. Wil je de opname van deze online teams meeting ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Karin: info@fairtradegemeenten.nl. Zeker interessant want Fairtrade Gemeenten Gouda en Bodegraven-Reeuwijk delen hun ervaringen van vorig jaar, dus veel inspiratie en nuttige tips. In deze nieuwsbrief meer tips en een planning om van jullie wereldmaaltijd een succes te maken! Faire groet,
Campagnebureau Fairtrade Gemeente |
|
Bestel vandaag nog de materialen voor jullie wereldmaaltijd Vanaf vandaag kunnen jullie de materialen bestellen ter ondersteuning van de wereldmaaltijd. Bestellen kan tot donderdag 10 oktober. Daarna bestellen we de materialen op maat bij de leverancier en zullen deze in de week voorafgaand aan de Fairtrade Week worden opgestuurd. Bestellen kan met het formulier hieronder. Alle hulpmiddelen komen ook op de Fairtrade Week pagina te staan en regelmatig aangevuld met nieuwe content, dus neem vooral af en toe hier een kijkje.
Placemats Papieren placemats op A3 liggend formaat. (420 x 297 mm). 90 grams. Full color. Kunnen per 100 stuks besteld worden.
Fairtrade chocolaatjes Dit jaar kan iedereen die een wereldmaaltijd organiseert ook Fairtrade chocolaatjes van Tony's Chocolonely bestellen. Per wereldmaaltijd een maximum van 100 stuks Tiny Tony's in de smaak melk (rode wikkel). De chocolaatjes zijn per stuk verpakt. Enkel te bestellen in combinatie met de placemats.
Fairtrade menustickers Ontwerp van kleine stickers (20 x 15 mm) om op de menukaart aan te geven dat het gerecht of ingrediënt Fairtrade is. Standaard worden er 100 stickers geleverd.
Persbericht Het persbericht zal maandag 14 oktober worden verstuurd naar iedereen die in de bestellijst aangeeft deze te willen gaan gebruiken. Zo hebben jullie voldoende tijd om de lokale media te informeren over de komende Fairtrade Week en de wereldmaaltijd.
Recepten Lukt het niet om samen te werken met koksopleiding, kok of restaurant? Wees dan niet getreurd: hobby koks kunnen ook heel lekker koken. Heel veel inspiratie voor recepten én het gebruik van Fairtrade producten is terug te vinden op de website van Fairtrade Original.
Fairtrade producten Even een greep uit het brede Fairtrade assortiment wat verkrijgbaar is om mee te koken: thee, koffie, chocolade, rijst, curry- en kruidenpasta, kokosmelk, oliën, ananas, mango, bananen, wijn, suiker, icetea, ijs, noten, broodbeleg, kaneel en nog veel meer! Wereldmaaltijd is trouwens heel makkelijk te koppelen aan.. - Naast Fairtrade ook aandacht voor biologisch, lokaal en vegan producten en/of ingrediënten.
- Global Goal 1 (geen armoede), Global Goal 2 (geen honger)
- De principes van de Wereldmaaltijd. Bij een ‘Wereldmaaltijd’ eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Lees hier meer.
|
|
Tips voor een succesvolle wereldmaaltijd Een wereldmaaltijd kan een ontbijt, lunch of diner zijn. Zo groot of zo klein als jullie zelf willen. Locatie kan een school zijn maar bijvoorbeeld ook de bibliotheek, een restaurant, een kerk of de gemeente. Voor wie organiseer je dan een wereldmaaltijd? Je kan gericht lokale deelnemers uitnodigen of de wereldmaaltijd aan alle inwoners van jullie Fairtrade Gemeente aanbieden. De organisatie vraagt een goede en tijdige voorbereidingen. Een goede planning en werkverdeling is daarbij belangrijk.
Het begin van de Fairtrade Week op 26 oktober lijkt misschien nog ver weg. Zijn jullie nog niet gestart dan is het wel belangrijk om snel zaken vast te leggen, zoals: • datum, tijd, locatie, prijsindicatie (gratis of vergoeding) • het aantal personen dat deel kan nemen • het regelen van de PR: is dat een taak voor de school en/of de FT -groep? (denk hierbij aan de lokale krant, website, facebook van de FT groep en van de school) • foto’s maken en pers uitnodigen: wie maakt hier afspraken over? • waar/hoe/vanaf en tot wanneer kan men zich aanmelden. • wie is aanspreekpunt/docent/kok voor het diner? |
|
Samenwerkingspartners Voor het organiseren van een wereldmaaltijd kan je heel goed samenwerken met partners in jullie lokale campagne. Of misschien is de wereldmaaltijd juist wel dat ene zetje om die toffe horecaondernemer te betrekken bij het organiseren.
Kok, restaurant, horecaondernemer Benader een restaurant of horecaondernemer om mee te denken het menu samen te stellen. Lukt het om een lokale kok of restauranthouder te betrekken bij jullie wereldmaaltijd dan zorgt dit direct voor meer belangstelling en kan het een motivatie zijn om deel te nemen.
School, gemeentehuis, buurthuis, kerk Heel tof is het wanneer het lukt om met een koksopleiding in jullie gemeente samen te werken. Je hebt direct een locatie, betrekt jongeren bij jullie wereldmaaltijd, er is voldoende apparatuur en keuken aanwezig en het is direct de locatie om de wereldmaaltijd te nuttigen. Niet iedereen heeft de beschikking over een dergelijke opleiding in de gemeente. Denk dan eens aan samenwerking met de gemeente door de wereldmaaltijd op het gemeentehuis te laten plaatsvinden. Een kerk, (sport)vereniging, buurthuis of bibliotheek is misschien ook wel een goede samenwerkingspartner. Zorg wel dat er een keuken met apparatuur aanwezig is. |
|
|
|