Bestel nu je bibliotheekbezoeken, boeken voor in de groep en cursussen. Op onze overzichtelijke en vernieuwde website zie je in een oogopsla​g wat de bibliotheek het onderwijs te bieden heeft. Vertrouwde programma’s rondom leesbevordering, zoals de bibliotheekbezoeken voor groep 1 t/m 4, de Vliegensvlugge Verteller en Schrijver op bezoek voor groep 5 t/m 8. Ook hebben we interessante programma's rondom digitale geletterdheid (zie verderop in deze nieuwsbrief) voor de bovenbouw.  

Voor collecties rondom thema's zoals Close Reading en Toneellezen, taalcollecties en wisselcollecties kies je zelf een periode. De bibliotheek brengt de collecties op school. Of kies voor een groepsabonnement in de wijkbibliotheek.  

Bekijk hier het onderwijsaanbod voor Kinderopvang (0-4 jaar), primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

 
 
Alle kinderen die in groep 3 en 4 zitten kunnen deze zomer gratis meedoen met de online editie van Vakantielezen. Ze vormen een team met ouders, verzorgers, opa’s oma’s of met wie ze maar willen en lezen samen online spannende verhalen. Stimuleer je kinderen om mee te doen, zodat ze lekker leesmeters kunnen blijven maken. Je kunt onderstaande tekst meesturen in de nieuwsbrief naar ouders. 
 

Bericht van de bibliotheek Utrecht 
Online Vakantielezen 

Zit je kind in groep 3 of 4? Maak dan een leesteam en reis door fantasielanden. Harmen van Straaten, Paul van Loon, Tosca Menten, Manon Sikkel, Milouska Meulen en Annemarie Bon schreven superspannende en grappige verhalen. Nieuwsgierig naar Sportmanië, Griezelkust, Lachland, Avonturenland Dierenrijk en Sprookjeseilanden? Lees dan mee. In elk land ligt een verborgen schat. Die vind je door de verhalen te lezen en opdrachten te maken. Opdrachten gedaan en schat gevonden? Dan maak je ook nog kans op een leuke prijs! Lees alles hierover op vakantie-lezen.nl. Het is gratis en er zijn ook nog eens leuke prijzen te winnen! 

 
 

Met trots kunnen wij melden dat er in Utrecht inmiddels 15 scholen meedoen met de Bibliotheek op school. Op een groot deel van de deelnemende scholen is de schoolbibliotheek feestelijk geopend en genieten de kinderen dagelijks van actuele en aantrekkelijke boeken. Een medewerker van de bibliotheek is verbonden aan de school. Deze leesconsulent adviseert en inspireert het schoolteam. De deelnemende scholen geven aan dat de Bibliotheek op school en de komst van de leesconsulent een grote stimulans is voor de leescultuur binnen de school.

foto: Anna van Kooij

 

Kijk hier | Aanmelden of een verkennend gesprek? Astrid van der Spoel a.van.der.spoel@bibliotheekutrecht.nl 

De aanmelding voor september is vol, maar voor deelname in januari zijn nog plaatsen beschikbaar. 

 

Het is eindelijk zover: naast taal, burgerschap en wiskunde krijgt ook digitale geletterdheid prioriteit in het nieuwe curriculum. Het gaat dan om kennis en vaardigheden die nodig zijn om mee te komen in deze snel groeiende digitale wereld.  

Volgend schooljaar worden de kerndoelen al vastgesteld. Hoe dit er in de praktijk uit komt te zien, weten we nog niet precies. We kunnen jullie als school wel alvast op weg helpen!   

Met onze samenwerkingspartner Het Mediateam adviseren en ondersteunen we scholen bij het implementeren van digitale geletterdheid. Wil je meer info? Neem contact op met Susanne Lolkema, s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl

Of boek voor volgend schooljaar alvast een bibliotheekbezoek om de informatievaardigheden van je leerlingen een boost te geven: HackShield: Wat is waar? voor groep 7/8 of Wegwijs in de Bibliotheek voor groep 6.  

 
 
Lezeninhetpo.nl  

Stichting Lezen, SLO en de Taalunie hebben de website lezeninhetpo.nl gelanceerd, daarmee kun je nu op één plek alle informatie vinden om effectief leesonderwijs te geven. Naast interessante achtergrondinformatie over bijvoorbeeld rijke teksten en leesmotivatie, staan er ook filmpjes van webinars, instructiefilmpjes, links naar publicaties en tips voor het werken met boeken.

 
 
 
Iedereen die lesgeeft aan kinderen tussen de 9 en 15 jaar wordt uitgenodigd om mee te doen aan Springlezend. Dit kan door een tip te geven via springlezend.nl en zo ambassadeur te worden. Of door tips van andere leraren te bekijken. 
 
 
 
 
 
 

De boekentip komt deze keer van onze collega Sandra Dorèl. Ze koos voor Het kleine huis bij de rivier van Selma Noort. Zij schreef eerder Koningskind, een indrukwekkende en bekroonde bewerking van het verhaal van koning Salomon. Dit is echter een heel ander verhaal.  

Het verhaal gaat over één familie. Ze wonen samen in vijf huisjes, aan de dijk en naast de rivier. Het leven kabbelt voort en iedereen heeft het fijn met elkaar. Dan wordt de grond van de buren onteigent voor de bouw van een brug. Dat is verdrietig, maar het leven op de dijk gaat door. Tot er op een dag een vreselijk ongeluk plaatsvindt. Hoe nu verder? En kunnen ze nu wel blijven wonen waar ze wonen? Om daarachter te komen kun je dit prachtige boek lezen. Geschikt voor de groepen 6,7 en 8.  Om zelf te lezen, maar kan ook voorgelezen worden. 

 
 
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open