Bewegingstheater van een verbluffende schoonheid, Indonesische pop in Paradiso en meer...

1 year ago


Text only:

Om de webversie te openen klik hier


Bewegingstheater van een verbluffende schoonheid, Indonesische pop, folk, noise en elektronica, een theatraal experiment op film, een ware sterrenregen voor de eerste festivalweek en het festivalarchief nu online.


THE GREAT TAMER


Dimitris Papaioannou


17 - 18 juni
Stadsschouwburg Amsterdam


In zijn bewegingstheater - zonder tekst of muziek - creëert de Griekse kunstenaar Papaioannou met minimale middelen werelden van een verbluffende schoonheid. In zijn nieuwste werk The Great Tamer gaat hij op zoek naar de essentie van de mens. Een groep mensen graaft een levend lichaam op. Het lichaam wordt bewonderd, bemind en gekannibaliseerd. Maar ook omgevormd, gekloond en gekoesterd.
Onlangs ging The Great Tamer in Athene in première, en de Griekse pers was vol lof.
'sterke beelden, voortreffelijk in hun originaliteit en conceptuele potentie'
ΕΦΣΥΝ  
'feilloos uitgevoerd, opgeluisterd met een intelligent gevoel voor humor, kan men zijn ogen er niet vanaf houden'
ΣΠΙΡΤΟ


info & bestellen
 

A NIGHT IN INDONESIA


Kande, Boi Akih & guests, Jogja Noise Bombing, Senyawa, Filastine, Sekan


16 juni
Paradiso


Duik in het Indonesische nachtleven. A Night in Indonesia, in de drie zalen van Paradiso, is een festival op zich, met het beste uit de underground en de meest intense live performers die er te vinden zijn tussen Yogyakarta en Amsterdam. De optredens laten zien hoe Indonesische muzikanten traditionele elementen incorporeren in pop, folk, noise of elektronica.


info & bestellen
 

THE TEMPEST SOCIETY


Bouchra Khalili


13 - 14 juni
Frascati


Drie personen van verschillende afkomst vormen een theatergroep in Athene. De groep wil de huidige staat van Griekenland en Europa onderzoeken op het toneel. De Marokkaans-Franse kunstenares Khalili legde het experiment vast in deze film. De naam The Tempest Society is een hommage aan de activistische theatergroep Al Assifa (De Storm) uit de jaren 70.


info & bestellen

HOLLAND FESTIVAL OP TV


In de TV-uitzending Holland Festival van zaterdag 10 juni aandacht voor de theatermarathon The Gabriels en een interview met regisseur Ivo van Hove. Te zien om 22.35 uur op NPO2. Volgende week praat choreograaf Alexei Ratmansky over zijn Shostakovich Trilogy en bezoekt cabaretière Sanne Wallis de Vries een repetitie van de opera The Naked Shit Songs. De opnames voor dit programma zijn op vrijdag 16 juni om 10.15 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam. Wilt u de opnames bijwonen, meld u dan aan via onderstaande link.    


aanmelden
 

OPROEP: DEEL UW DROMEN


voor de voorstelling À l’ombre des ondes


Het Holland Festival nodigt u uit uw nachtelijke dromen te delen. Deze zullen, bewerkt, in de voorstelling À l’ombre des ondes te horen zijn. Op 12 en 13 juni kunt u uw droomherinnering inspreken voor de microfoon van het duo Kristoff K. Roll.


meer info & aanmelden
 

ER ZIJN NOG KAARTEN BESCHIKBAAR VOOR....


De komende week zijn nog (enkele) kaarten beschikbaar voor de volgende voorstellingen en concerten:
danse de nuit - Boris Charmatz, Musée de la danse, 10 juni (gratis, wel reserveren)
FLEXN - Reggie (Regg Roc) Gray, Peter Sellars, 10 juni
The Gabriels - Richard Nelson, The Public Theater, 10 – 11 juni
Salome - Richard Strauss, Ivo van Hove, De Nationale Opera, 10 juni – 5 juli
Obsession - Ivo van Hove, Toneelgroep Amsterdam, Barbican, 10 juni
robots/non/robots - Mouse on Mars, Ensemble Musikfabrik, André de Ridder, 10 juni
La Chanson de Roland - Wael Shawky, 10 - 11 juni
Promised Ends - Derrick Ryan Claude Mitchell, Saint Genet, 10 -12 juni
The Mirabel Sessions – Kapok, 11 juni
Manifesto - Julian Rosefeldt, Cate Blanchett, 12 - 25 juni
Nkenguégi - Dieudonné Niangouna, 13 - 14 juni
The Tempest Society - Bouchra Khalili, 13 - 14 juni
Octavia. Trepanation - Boris Joechananov, Stanislavsky Electrotheatre, 15 - 16 juni
À l’ombre des ondes - Kristoff K. Roll, 15 - 18 juni
A Night in Indonesia - Kande, Boi Akih, Jogja Noise Bombing e.a., 16 juni
Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate - Thomas Bellinck, 16 - 17 juni
Ruang Suara - Ensemble Modern, Senyawa,Taufik A. Adam e.a., 17 juni 
The Great Tamer - Dimitris Papaioannou, 17 - 18 juni
Shostakovich Trilogy - Alexei Ratmansky, Het Nationale Ballet, 17 - 30 juni
Setan Jawa - Garin Nugroho, Rahayu Supanggah, Iain Grandage, 18 - 19 juni


volledig programma
 

WAT SCHREEF DE PERS?


Manifesto – Julian Rosefeldt, Cate Blanchett
(nog te zien t/m 25 juni)
‘Iedereen moet deze grootse, overweldigende, filminstallatie gaan zien.’
 ★★★★★ - NRC Handelsblad
‘Fantastisch acteerwerk en weergaloze beelden’
★★★★★ – de Volkskrant
Jonas Kaufmann & Eva-Maria Westbroek
‘Kaufmann en Westbroek leveren een wonder af. De wellust spat ervan af. Het applaus, gejuich en gestamp van voeten (een zeldzaamheid in de Grote Zaal van het Concertgebouw) duurde een klein kwartier. (…) [Kaufmann] had alles al gegeven in de verschroeiende apotheose van deze onvergetelijke middag in het Holland Festival. (…) Wat een feest om deze muziek op dit niveau te kunnen horen.’
Het Parool ★★★★★
‘Het werd een legendarisch concert en de gelukkigen die erbij waren kunnen daar nog jaren euforisch kond van doen. (…) In twee grote duetten en drie uitgebreide aria’s (…) legden tenor en sopraan hun ziel en zaligheid in muziek van Verdi en Wagner. Allebei zochten ze daarbij hun expressieve en vocale grenzen op, wat resulteerde in van a-tot-z zinderende uitvoeringen. Uitstekend begeleid door het Residentie Orkest.’
Trouw ★★★★★
The Nation – Het Nationale Theater, Eric de Vroedt
‘Diepgravend entertainment. (…) De Vroedt (…) benut in The Nation volop eigenschappen van tv-series: cliffhangers, knisperende, vlotte dialogen, kruisende verhaallijnen en haakse bochten in het gedrag van personages. Alles om te verrassen en te frapperen, want heel veel is niet wat het aanvankelijk lijkt te zijn. (…) Een fenomenale voorstelling.’
★★★★★  NRC Handelsblad
‘Er zit één groot nadeel aan The Nation. Na het zien van de eerste drie delen van deze zesdelige theaterthriller (…) heb je absoluut honger naar meer. (…) Een mooie mix van drama en humor, gebracht met de nodige vaart en dynamiek, maakt The Nation niet alleen relevant, maar tevens aantrekkelijk om naar te kijken.’
★★★★1/2 De Telegraaf
Mariavespers - Claudio Monteverdi, Pierre Audi, De Nationale Opera
‘De Mariavespers van Monteverdi is altijd een illuster werk, maar zoals hier [in de Gashouder] heeft het nog nooit geklonken. (…) De dramaturgie van het geheel klopt. De door Monteverdi gecomponeerde echo’s en herhalingen klinken van links, van rechts en van achteren, waar de zangers plaatsnemen op hooggeplaatste eenpersoonspodia.’
De Volkskrant ★★★
‘Hoog boven het gebeuren, in stellages tegenover elkaar, zongen solozangers als hogepriesters in robuuste echozang en als het hele 36-koppige koor van Monteverdi in ‘Amens’ en ‘Alleluai’s’ mocht galmen, cirkelde de klank wonderlijk mooi door de ruimte. Muziek van vier eeuwen oud, springlevend en dichtbij.’
Trouw ★★★★


 
 

FESTIVALARCHIEF ONLINE


Maria Callas, Kathleen Ferrier, Robert Wilson, Fairouz, Marina Abramović; het zijn slecht enkele van de vele artiesten en makers die tijdens het Holland Festival hebben opgetreden. Nieuwsgierig wanneer zij te zien waren en welke producties nog meer op het festival geprogrammeerd stonden? Dat kan nu. Ter ere van zijn zeventigste editie ontsluit het Holland Festival zijn complete voorstellingarchief via de website. Neem een duik in de rijke festivalhistorie die teruggaat tot 1948.


naar het archief

70 TELEVISIEFRAGMENTEN


Naast het online archief worden in de komende maanden in samenwerking met de VPRO zeventig televisiefragmenten ontsloten die een overzicht geven van 70 jaar rijke Holland Festivalgeschiedenis. U kunt nu alvast twaalf unieke Polygoon-journaals bekijken uit de periode 1949 tot 1973. Zie hoe een jonge Benjamin Britten met een propellorvliegtuig op Schiphol aankomt, of hoe in 1954 Mahlers Achtste Symfonie door 1000 musici wordt uitgevoerd in Ahoy.


naar het filmarchief
 

gratis festival-app


Download nu gratis de Holland Festival-app, de ideale aanvulling op de website en het gedrukte programma. Zo kunt u een lijst met festivalfavorieten samenstellen en toevoegen aan uw agenda, zich laten adviseren over passende voorstellingen met de keuzehulp en trailers bekijken.


meer informatie

VIER ONZE 70E VERJAARDAG MEE


Het Holland Festival bestaat 70 jaar en trakteert op een uitgebreid programma. Wilt u bijdragen aan de toekomst van het festival? Doneer dan nu eenmalig € 70. Alvast hartelijk dank voor uw gift!
Ja, ook ik vind het Holland Festival belangrijk en doneer eenmalig € 70


donaties en felicitaties
 
Volg ons via
Afmelden nieuwsbrief
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.

Hollandfestival.nl

Categories: City | City | Village Walking | Walking Recreation
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018