Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 4 juli 2024
 
 

In de kijker

   
 
Bijna 1,5 miljoen euro voor cultureelerfgoedprojecten
De Vlaamse minister van Cultuur kent in totaal 1.496.000 euro toe aan 12 cultureelerfgoedprojecten. Daarmee ondersteunt hij projecten die een dienstverlenende rol vervullen of een van de functies van cultureelerfgoedwerking uitvoeren, zoals herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en toeleiden of participatie.
 
25 jaar kwaliteitslabels in Vlaanderen

In 1999, een kwarteeuw geleden, werden de eerste erkende musea bekendgemaakt. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media zet het erkenningsinstrument en -beleid in de bloemetjes met een digitaal overzichtsmagazine. Intussen telt Vlaanderen 20 erkende culturele archiefinstellingen, 9 erkende erfgoedbibliotheken en 68 erkende musea.
Foto Abdijmuseum Ten Duinen - © Michel Maes

 
Kwaliteitslabel voor Museum Fort Liezele

De Vlaamse minister van Cultuur kent het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’ toe aan Museum Fort Liezele. Dat kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed kwaliteitsvol wordt beheerd. Musea krijgen het label als ze voldoen aan de internationale minimumstandaard voor professionele cultureelerfgoedwerking.
Foto Museum Fort Liezele (troepenkamer) - © Kurt Van Camp

 
Aquarel van Léon Spillaert als erfbelasting
Het decreet van 10 maart 2023 maakt het gemakkelijker om erfbelasting te betalen met cultuurgoederen. Op basis van dat decreet besliste de Vlaamse Regering om ‘Poppen. De markies en het Tiroler meisje’ van Léon Spilliaert te aanvaarden als betaling van een erfbelasting. Dat sleutelwerk zal de collectie van Mu.ZEE verrijken.
Foto Poppen. De markies en het Tiroler meisje - © Cedric Verhelst
 
Jeugdbewegingen in Vlaanderen en drie processies erkend als immaterieel erfgoed

De Vlaamse minister van Cultuur plaatste 4 nieuwe erfgoedelementen op de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel cultureel erfgoed. Jeugdbewegingen in Vlaanderen, de Sint-Leonardusprocessie van Zoutleeuw, de Hanswijkprocessie in Mechelen en de Sint-Hubertusprocessie in Elewijt behoren nu officieel tot ons immaterieel erfgoed.

 
Zoute Beach Flower Festival op het Register van inspirerende voorbeelden

Met het ‘Zoute Beach Flower Festival’ blies Compagnie Het Zoute de traditie van het strandbloemen maken nieuw leven in. Daarom kreeg dat festival een plaats op het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed. Lees het interview met de organisator.

 
Schilderijen van Roelant Savery en 17de-eeuwse glasfragmenten op Topstukkenlijst

De Vlaamse minister van Cultuur plaatste de schilderijen ‘Plundering van een dorp’ en ‘Twee paarden en palfreniers’ van de 17de-eeuwse kunstenaar Roelant Savery op de Topstukkenlijst. Ook gebrandschilderde glasfragmenten van zijn eeuwgenoot Abraham van Diepenbeeck werden toegevoegd. Dat toont aan dat die werken zeldzaam en onmisbaar zijn voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen.
Foto Plundering van een dorp - © Stad Kortrijk

 
Experten sociaal-cultureel volwassenenwerk gezocht

Heb jij inhoudelijke of zakelijke expertise in het sociaal-cultureel volwassenenwerk of in een aanverwante sector? Wil je helpen bij het beoordelen van de subsidieaanvragen in 2025? Stel je dan ten laatste op 15 september 2024 kandidaat via KIOSK.

 

 

Subsidies

   
 
Bijna 400.000 euro voor internationale culturele samenwerking

De 2 projectoproepen uit het voorjaar leverden 22 gesubsidieerde projecten op, goed voor een totaalbedrag van 398.993 euro. Met die steun kunnen Vlaamse culturele spelers een samenwerking aangaan met partners uit de Franse Gemeenschap of Hauts-de-France.
Foto Dia de los muertos - © Big Bang Festival

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
Save-the-date 13 november 2024: Informatiedag topstukken

Op woensdag 13 november organiseren we, samen met FARO, een informatiedag over topstukken. Houd de datum alvast vrij, want die dag krijg je een antwoord op al je vragen over het Topstukkendecreet.
Foto Familieportret van Frans Floris - © Art in Flanders - Rik Klein Gotink

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Koning Albert II-laan 15 bus 266 · Brussel 1210 · Belgium