Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Woensdag 14 juli 2021
 
 

In de kijker

   
 
Bijna 10 miljoen euro extra voor de cultuursector

De Vlaamse Regering besliste om op korte termijn 9,98 miljoen euro te investeren in de brede cultuursector. Het gaat om 18 projecten binnen de Taskforce Cultuur, die de impact van de coronacrisis op de sector wil bestrijden.

icon-arrow-right.png   Lees meer
 
Universiteitsarchief Antwerpen ontvangt kwaliteitslabel

De Vlaamse minister van Cultuur heeft beslist om het kwaliteitslabel ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’ toe te kennen aan het Universiteitsarchief Antwerpen. Het universiteitsarchief bewaart de historische archieven van de Universiteit Antwerpen en haar voorgangers. Ook de archieven van actoren, die een band hebben met de universiteit zoals academici, onderzoeksgroepen en studentenverenigingen, worden er bewaard.

icon-arrow-right.png   Lees meer over de erkenning
 
Gentse Feesten en Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis erkend als immaterieel erfgoed

De minister van Cultuur plaatst twee nieuwe elementen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Gentse Feesten en de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen. Vanaf nu behoren ze officieel tot het Vlaamse immaterieel erfgoed.

 
Topstukkenfonds verwerft twee bozzetti van Lucas Faydherbe

De minister van Cultuur kocht via het Topstukkenfonds twee 'bozzetti' van Mechels beeldhouwer Lucas Faydherbe. Het gaat om reliëfs in terracotta uit de 17de eeuw, die als ontwerp dienden voor de monumentale reliëfs in de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek in Mechelen.

 
Zestiende-eeuwse tekeningen op Topstukkenlijst

Een selectie zeldzame zestiende-eeuwse tekeningen en verzamelingen uit zowel openbaar als privébezit zijn beschermd als Vlaams topstuk. Zestiende-eeuwse tekeningen behoren tot de vroegst gerealiseerde werken op papier die in Vlaanderen bewaard zijn en hebben bovendien een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde.

 
Maak kennis met het project Virga Yes Divers

Het project Virga Yes Divers (2017) toonde hoe de Virga Jessefeesten als immaterieel erfgoed evolueren en worden doorgegeven aan volgende, meer diverse generaties. In samenwerking met het erfgoedveld en andere stedelijke spelers liet het Stadsmus Hasselaren met verschillende culturele achtergronden vertellen over hoe zij de Virga Jessefeesten beleven en welke parallellen ze zien met stads- of volksfeesten in hun land van herkomst. Een mooi voorbeeld van hoe een eeuwenoude traditie geborgen wordt.

 
Indemniteitsdecreet principieel goedgekeurd door Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering hechtte haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van het nieuwe Indemniteitsdecreet. Dat decreet stelt voor om een staatswaarborg in te voeren voor het dekken van mogelijke schade 'van nagel tot nagel' en 'alle risico's' voor inkomende bruiklenen voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationale uitstraling.

 
Nieuw Cultureel-erfgoeddecreet principieel goedgekeurd

Op 9 juli 2021 keurde de Vlaamse Regering het ontwerp van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet principieel goed. Het nieuwe decreet kwam tot stand naar aanleiding van een evaluatie van het huidige Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017. Dat decreet wordt op verschillende punten geoptimaliseerd.

 
SARC lanceert nieuwe website

De website van de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) werd in een nieuw jasje gestoken. Je vindt er nu ook een handige advieszoeker, waarmee je vlot de uitgebrachte adviezen van de SARC en de sectorraden kunt doorzoeken.

 
Nieuw protocol cultuursector

Sinds 27 juni zijn weer enkele coronamaatregelen voor de cultuursector versoepeld. Die vind je in het nieuwe basisprotocol cultuur. Op 16 juli komt het Overlegcomité opnieuw samen. Eens het ministerieel besluit gepubliceerd is, passen we het protocol weer aan. Hou onze website in de gaten.

 

 

Subsidies

   
 
Aandachtspunten voor KIOSK-gebruikers

De ingebruikname van de nieuwe versie van KIOSK ligt inmiddels bijna twee maanden achter ons. Gebruik je deze online-applicatie? Hier ontdek je nog enkele aandachtspunten.

 
Ruim 1,3 miljoen voor cultureel-erfgoedprojecten

De minister van Cultuur besliste om een projectsubsidie toe te kennen aan veertien cultureel-erfgoedprojecten. De projecten ontvangen een subsidie voor het uitvoeren van de functies van cultureel-erfgoedwerking of het aanbieden van een dienstverlenende rol voor de ondersteuning van de sector.

 
Nieuw cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschapscommissie

De Vlaamse Regering besliste op 9 juli om de Vlaamse Gemeenschapscommissie verder te ondersteunen voor het opnemen van een dienstverlenende rol op regionaal niveau. Er zal nu een cultureel-erfgoedconvenant gesloten worden voor de beleidsperiode 2021-2025.

icon-arrow-right.png   Lees meer over de beslissing
 
13 projecten stimuleren samenwerking tussen Franse en Vlaamse Gemeenschap

In het kader van het cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Franse en de Vlaamse Gemeenschap werd eerder dit jaar een projectoproep gelanceerd. Nu werden er 13 projecten geselecteerd. Ze ontvangen steun voor een totaalbedrag van 200.000 euro. 

 
Nieuwe projectoproepen Creative Europe

Creative Europe, een 7-jarig subsidieprogramma van de Europese Commissie, lanceert verschillende nieuwe projectoproepen. Je kunt subsidies aanvragen binnen 3 luiken: Cultuur, Media en Cross-sectoraal. Meer informatie vind je op de site van de Creative Europe Desk-Vlaanderen.

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
10 december : Studiedag ‘Samen inzetten op depotuitdagingen’

Op 10 december organiseren het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het agentschap Onroerend Erfgoed in nauwe samenwerking met FARO een studiedag in Brussel: Samen inzetten op depotuitdagingen. Noteer de studiedag alvast in je agenda!

 
Schrijf je als organisatie in voor Kunstendag voor Kinderen voor 31 juli
Kunstendag voor Kinderen vindt plaats op zondag 21 november en viert tegelijk zijn 10de verjaardag. Dat vraagt om een groot feest! Breng je met jouw organisatie kinderen in contact met kunst en cultuur? Plan dan een leuke activiteit en schrijf je in voor 31 juli!

 
 

PARLEMENTAIRE VRAGEN

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over het cultureel-erfgoedbeleid en het (boven)lokale en Vlaamse cultuurbeleid.

•    Selectie van mondelinge vragen en interpellaties 
•    Selectie van schriftelijke vragen 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium