‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
26. SEPTEMBER 2024
 
  Kære læser  
  Her kommer dit overblik over nyhedsdagen.  
  Vi kommer ikke udenom meget dystre toner fra krigshandlingerne i Libanon, men vi runder også den hjemlige debat om kortere kandidatuddannelser. Og så er der to politikere, som vil skærpe sikkerheden i fredede bygninger efter branden på Børsen.  
  Men vi begynder i Aarhus med den tragiske sag om formodet vanvidskørsel.  
  Billist kørte påvirket af lattergas 114 km/t på landevej  
  En 35-årige mand er sigtet for blandt andet vanvidskørsel og uagtsom manddrab under særligt skærpende omstændigheder efter en bilulykke ved Aarhus. Det kom frem ved et grundlovsforhør torsdag eftermiddag.  
  Manden kørte tidligt torsdag morgen frontalt ind i en bil med fem ældre mennesker. Tre blev dræbt på stedet, mens to andre kom alvorligt til skade. Den 35-årige var ved at overhale to biler på Landevejen i Tranbjerg og befandt sig i den modgående vejbane.  
  Ved grundlovsforhøret kom det frem, at manden ikke havde førerret, kørte i en stjålen Audi A6 og var påvirket af lattergas, da han kørte 114 km/t på landevejen. Han forsøgte at stikke af fra ulykkesstedet, men blev set af vidner. Manden var på grund af sine kvæstelser ikke selv i stand til at deltage i retsmødet.  
Foto: -/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix
  Ekspert: Lange udsigter til våbenhvile i Libanon  
  EU, USA og 11 lande heriblandt flere arabiske stater opfordrede onsdag aften Israel og Hizbollah til 21-dages våbenhvile. Men alligevel mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig ikke, at parterne stopper de heftige angreb og bombardementer. Hun forklarer også, at det amerikanske præsidentvalg er afgørende for, at en våbenhvile er svær at forhandle på plads. Læs Helle Malmvigs vurdering her.  
 
Liste ikon   Seniorkorresponcentens analyse:Hamas’ drømme risikerer at gå i opfyldelse
Liste ikon   Reportage fra Beirut:Robotstemme skabte rædsel i gaderne før angreb
 
nullFoto: Per Folkver
nullFoto: Per Folkver
  »Vi vil aldrig komme til at bruge dem. Det er meget enkelt«  
  For kort. Duer ikke. Sådan lyder dommen fra flere arbejdsgivere, der bekymrer sig for politikernes planer om at forkorte en række universitetsuddannelser, så kandidatdelen fremover skal tage et år og tre måneder i stedet for to år. Men hvad skal det nytte, spørger blandt andre direktør Henrik Winther fra ingeniørvirksomheden Cowi: »Vi ønsker at ansætte dem, der har den største specialisering. Hvis nogle af kandidaterne bliver reduceret i tid og omfang, så vil jeg hellere ansætte en, der har gået fem år på universitetet og læst til tunnelingeniør i Milano, end jeg vil ansætte en, der har gået fire og et halvt år på DTU«.  
  Samme toner lyder fra Novo Nordisks personalechef Mille Borchorst: »Life science-industrien i Danmark står til at mangle 10.000 medarbejdere i 2030, heraf mange højtuddannede. Derfor er det en forkert vej at gå, hvis STEM-uddannelserne, som er så vigtige for erhvervslivet, får lavere optag, forkortes eller falder i kvalitet«.  
  Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har ikke ønsket at svare på kritikken af reformen. Kandidatudvalget, der er nedsat til at komme med forslag til, hvilke uddannelser der skal forkortes, ventes at fremlægge sine forslag i slutningen af oktober.  
 
Liste ikon   Reform: Universiteterne skal skære studiepladser – særligt på ét område vil det gøre Danmark fattigere
Liste ikon   »Logikkens skær«: Christina Egelund har et bud på, hvad der vil ske, når universiteter har fjernet 2.700 studiepladser
 
nullFoto: Benjamin Krog
nullFoto: Benjamin Krog
  Efter Børsen-branden er ministre klar til at skærpe sikkerheden  
  Et væsentligt stykke bygningskulturarv gik op i flammer, da Børsen brændte. Men kunne branden være undgået? Det burde den, mener den nye social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S): »Noget af det, der blev blotlagt ved branden i Børsen, er, at man ved renoveringer gør bygningerne mere sårbare over for brand«.  
  Problemet er, at der ikke herhjemme stilles særlige krav til brandsikring af fredede bygninger eller til brandforebyggelsen, når de gamle ejendomme renoveres. Hæstorp Andersen og hendes kollega, kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal opklare, om det er nødvendigt at skrue på kravene og måske endda indføre en national strategi som den, man har indført i Norge.  
  Her er målene, at færre skal miste livet i brande og at brande, der ødelægger uerstattelig kulturarv eller risikerer at lamme vigtige samfundsfunktioner, skal hindres: »Man har både en brandsikringsstrategi og en forebyggelsesplan«, siger Sophie Hæstorp Andersen.  
 
Liste ikon   »Jeg synes, det er vildt«: Knap halvdelen af murstenene fra udbrændt Børsen kan genbruges
Liste ikon   50 kunstværker hårdt ramt: I Nationalmuseets topsikrede magasin blev skaderne gjort op
Liste ikon   Rekonstruktion: De ni alarmer har registreret røg vidt forskellige steder i bygningen.....
Liste ikon   Far og søn kæmpede mod ti meter høje flammer: »Jeg kunne slet ikke snakke om det i starten«
 
   
  I dag går Bezzerwizzerquizzen i gang med spørgsmålet: Hvad kaldtes Mussolinis tilhængere, fordi deres uniform havde en særlig farve?  
 
     
 
TILGÆNGELIGHED:
 
 
Amerikansk stjernearkitekt undrer sig over Københavns byrum
»Det er bizart«: Amerikansk stjernearkitekt undrer sig over Københavns byrum Amerikansk stjernearkitekt undrer sig over Københavns byrum
 
 
 
EFTERSKOLELIV:
 
Otte kvinder har været veninder i mere end 40 år
»Vi vidste, at det skulle være os«: Otte kvinder har været veninder i mere end 40 år Otte kvinder har været veninder i mere end 40 år
 
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Topchef skrotter kortere uddannede: »Vi vil aldrig komme til at bruge dem. Det er meget enkelt«
 
 
 
2 Hun gik grædende fra Pulitzerpris-festen og donerede pengene væk
 
 
 
3 Trendforsker: Kvinders kompetencer er det voldsomste ressourcespild, jeg kan komme i tanke om
 
 
 
4 »Det er bizart«: Amerikansk stjernearkitekt undrer sig over Københavns byrum
 
 
 
5 Analyse: Hamas’ drømme risikerer at gå i opfyldelse
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Driftsstærk afdelingschef
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Sekretariatschef, Forhandlingsfællesskabet
 
Frist:­ 09/10/2024   Forhandlingsfællesskabet Læs mere
 
  Rektor
 
Frist:­ 15/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Dekan for Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE
 
Frist:­ 06/10/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Chef til udvikling af Kulturhavnen - Helsingør Havne
 
Frist:­ 02/10/2024   Helsingør Kommune Læs mere