View this email in your browser

Bitcoin Focus #10 - Weg met regels! Een bitcoinsamenleving op een boot...


Nieuwsbrief van 17 september 2021

Deze week in Bitcoin Focus: ontwikkeling aan Bitcoinsoftware gaat hard door, meer lightning, een boot, bankblokkades en meer.

Lees in deze Bitcoin Focus over alles wat deze week belangrijk was en opviel.

Het is geen beleggingsadvies.

Vandaag in Bitcoin Focus

Een bitcoinboot, vervelende banken en mooie updates!

  • Kleine software wordt groot

  • Weer een handelsplatform die Lightning "doet"

  • Bankblokkades

  • Bitcoinboot 'MS Satoshi'

Bitcoin Core versie 22

Bitcoin Core is de meest gebruikte nodesoftware. Mensen die niet willen vertrouwen op derde partijen, zelf willen controleren of ze daadwerkelijk bitcoin ontvangen, draaien een node.

Bitcoin Core is één van de soorten node-software die je kan gebruiken. Deze nieuwe update is gemaakt door meer dan honderd mensen, en er zijn ongeveer 800 wijzigingen gedaan.

Het blijft waanzinnig hoe tientallen mensen samen kunnen komen en nieuwe software uit kunnen brengen. In deze versie zitten geen consensus-wijzigingen. De consensus-regels zijn de belangrijkste regels van het bitcoinnetwerk, en veranderen niet zomaar.

De vorige grote wijziging, op 3 mei, had code om de langverwachte taproot-update uit te kunnen rollen, dat was wél een consensuswijziging. Miners konden aangeven óf ze de Taproot-update wilden. En dat wilden ze!

En ze zeiden: "Taproot: helemaal mooi, kom maar op, wij doen mee". En dat is mooi, maar dan is de daadwerkelijke code er nog niet om die verbeterde transacties te kúnnen doen. Met upgrade 22 komt die mogelijkheid er. De eerste daadwerkelijk code om Taproot-transacties te kunnen doen is erin gezet.

Wat viel verder op:

  • Ondersteuning voor een nieuw versleuteld, gedecentraliseerd, privacy-netwerk. Er is een manier bij gekomen om anoniem Bitcoin Core te draaien. Door gebruik te maken van het Invisible Internet Project (I2P), kan je Bitcoin draaien zonder dat je internetprovider (of die dan ook maar meekijkt op je verbinding) het doorheeft!

  • Nieuwe instructies voor programmeurs om mee aan de slag te gaan, het wordt bijvoorbeeld makkelijker om andere nodes te vinden, of juist te blokkeren als ze zich misdragen.

  • Het wordt mogelijk om hardwarewallets te gebruiken. Dat betekent dat je een Ledger, Trezor, Bitbox, Keepkey en ColdCard kan gebruiken, en je niet meer de wallet hoeft te gebruiken die Bitcoin Core zelf levert. Ze hebben het slim gedaan bij Bitcoin Core: in plaats van allerlei extra code (voor elk type wallet) toe te voegen, hebben ze gezorgd dat er een tussenlaag (HWI) het "praten" met de hardwarewallets doet. Zo is er minder kans op onveiligheid in de (belangrijke) Bitcoin Core-code.

  • De vorige update van Bitcoin Core was versie 0.21.1. Deze versie is 22.0. Ze hebben de 0 in het begin dus laten vallen. Opzich betekent het niks, het is maar een nummer. Maar het voelt wel als een volgende stap naar volwassenheid. Niet gek ook: het netwerk is meer dan 750 miljard euro groot...

Lees meer over de update.

Weer meer Lightning!

Lightning is mooi. Zodra je Lightning-sats hebt (1 sat is een honderdmiljoenste bitcoin, weet je nog?), kan je snelle en goedkope bitcoinbetalingen doen.

Het sleutelwoord is "zodra". Want het is nog niet heel makkelijk om Lightning-sats te krijgen. In Nederland hebben we een goede infrastructuur om "gewone" bitcoin te kopen: op veel platformen kan je bitcoin kopen die dan on-chain wordt overgeschreven.

Wat we nog missen is een manier om makkelijk Lightning-bitcoin te kopen (of beter, fracties van bitcoin: sats).

Voor Nederlanders die bijvoorbeeld podcasts willen luisteren en microbetalingen willen doen, is er nog geen manier om die sats makkelijker te kopen.

De baas van MicroStrategy (Michael Saylor) zei deze week dat wallets en handelsplatformen die geen Lightning ondersteunen, snel niet meer competitief zullen zijn. Dat denk ik ook. Microbetalingen worden steeds belangrijker.

Er komen gelukkig steeds meer handelskantoren bij die deze snelle betalingen ondersteunen. Zo kwam deze week het peer-to-peer handelsplatform Paxful met Lightning-support! Je kan er nu tot $750 per transactie in Lightning kopen. Heel handig.

Ik zou zeggen: KOM OP! Nederlandse platforms! Begin ook aan Lightning!

Meer bankblokkades

Heb jij wel eens vragen van de bank gehad over jouw bitcointransacties? Stuur mij een berichtje (marnix@bitcoinmagazine.nl) en ik kom er in de Bitcoin Focus van volgende week op terug!

Het is pijnlijk om een oprichter van een app te zien schrijven: "We hebben al zat uitdagingen gehad in het verleden, maar dat is nog niks vergeleken met het zomaar sluiten van onze betaalrekening van Stripe".

Jawel, weer een applicatie waar, zonder enige reden, de rekening wordt geblokkeerd. Let op, het gaat hier om betaalverwerker Stripe, niet de Lightning-helden bij Strike.

Het zal je niet verbazen: met Bitcoin was zo'n blokkering niet gebeurd. We hebben in Bitcoin Focus eerder voorbeelden gezien van "grijze" bedrijven (coffeeshops), die geen rekening kregen, maar dit is een voorbeeld van een legitiem bedrijf dat ook gepakt is.

Kennelijk gebruikte de app maar één betaalverwerker. Mijn tip aan bedrijven zou zijn: zorg dat je niet afhankelijk bent van één verwerker, zet, in geval van nood, ook een inkomstenstroom op via Bitcoin.

Een eigen samenleving op bitcoinboot 'Sathoshi': dat bleek geen goed idee

Waar begin je je eigen samenleving, als dat in je eigen land niet zo goed lukt? We gaan naar zee! Dat dacht een groep bitcoiners, ze kochten een boot en noemden haar de MS Satoshi.

Dat klonk als een leuk verhaal, en op Reddit waren mensen heel positief. Totdat de eigenaren erachter kwamen dat zo'n boot ook ergens moet liggen.

Ze kozen voor Panama, en daar ging het mis. Want je moet je gewoon aan regels houden, als je in Panama gaat liggen. En het regelen van een verzekering ging ook al niet.

De oplossing voor het probleem komt van jurist Arnoud Engelfriet. Op zijn blog schrijft hij dat áls het het wil laten lukken, dat je het beste in internationale wateren kan gaan liggen. Niet echt praktisch.

Oftewel, mocht een Bitcoin Focus-lezer overwegen zo'n plan te beginnen: zoek eerst even goed uit of je wel terecht mag waar je heen wil... En laat je het even weten als het lukt met de plannen? Ben niet heel tevreden hoe het in Nederland gaat deze weken...

Feedback of vragen naar aanleiding van de nieuwsbrief? Stuur een berichtje naar Marnix@BitcoinMagazine.nl!
Download gratis de Bitcoin Nieuws app via onderstaande knoppen
Bitcoin Nieuws App voor iOS
Bitcoin Nieuws App voor Android!
Twitter
Website
Copyright © 2021 Bitcoinmagazine.nl, All rights reserved.

Contact
redactie@bitcoinmagazine.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.