Loading...
GRØNNE PROTEINER PLANETARY HEALTH DIET – ET BUD PÅ FREMTIDENS MÅLTIDER Det kommer nok ikke som en overraskelse, at vi med fordel kunne spise mere grønt og mindre kød – for vores sundheds og planetens skyld. Et mere konkret bud på, hvordan fremtidens måltider kunne se ud, kom sidste år fra den store internationale forskergruppe The EAT-Lancet Commission for Food, Planet and Health. Gruppen har sat sig for at beskrive en kostsammensætning, der gør det muligt at brødføde en befolkning på 10 milliarder mennesker fra 2050, samtidig med at vi bremser klimaforandringer og andre miljøtrusler som tab af biodiversitet.
I dag står det globale fødevaresystem efter nogle beregninger for omkring 17 % af al drivhusgasudledning, og i fremtiden vil der være endnu flere maver, der skal mættes.
The EAT-Lancet Commission for Food, Planet and Health har brugt to år på at undersøge hvad der skal til på fødevareområdet, hvis vi skal have en chance for at indfri FN’s verdensmål og Paris-aftalen. EAT-Lancet rapporten er blevet set som opråb til magthavere og befolkninger verden over.
Et af EAT-Lancets hovedbudskaber er en reduktion af det, især i Vesten, store indtag af kød. Danmark ligger i den tunge ende med et gennemsnitligt kødforbrug på over 700 g om ugen, fjerkræ undtaget. EAT-lancet anbefaler omkring 100 gram ugen. Det betyder, at vi skal hente flere af vores proteiner i planteriget.
Flere grønne proteiner Planteriget har mange gode kilder til protein, som vi kan bruge mere – især bælgfrugterne som bønner, linser og kikærter, men også mørkegrønne grøntsager, korn, nødder, frø og tang. De nye danske klimavenlige kostråd, der er på trapperne i skrivende stund, ser ud til at trække i samme retning som EAT Lancet, og glere bælgfrugter i vores måltider vil efter al sandsynlighed være et af rådene. Hvis vi skal lykkes med denne kollektive kostomlægning, uden at give køb på velsmagen, så skal vi alle opnå større fortrolighed med de grønne proteinkilder – og der er mange muligheder, som kun vil berige vores køkken.
Vores nye kogebog 'Grønne Proteiner' tager udfordringen op og giver en lang række forslag til enkle, velsmagende måltider med de grønne proteinkilder.
Læs mere i Grønne proteiner. Læs mere
NYHED
Bogen udgives på forlaget Lindhardt & Ringhof og kan købes i Meyers Madhus, Meyers Deli, Meyers Bageri og hos landets boghandlere.
KEND DINE BÆLGFRUGTER Når vi taler om bælgfrugter, taler vi om frugterne af planterne i ærteblomstfamilien. De vilde arter breder sig ud over hele kloden og har en svimlende diversitet i udseende, størrelse og tilpasning til deres omgivelser, fra små klatrende stauder og ørkenbuske til lianer med halvanden meter lange bælge. I madsammenhæng taler vi dog kun om dem, der gennem årtusinders og århundreders kultivering er gjort til brugbare fødeemner. Du kender nok mange af dem – men der er også mange gode, mindre kendte af slagsen. CANNELLIBØNNER Cannellinibønner kaldes også for den hvide kidneybønne, LOLLANDSKE ROSINER HESTEBØNNER BØNNERNES HISTORIE Dyrkning af bønner kan spores mange tusind år tilbage med nogle af de tidligste fund i det område, vi i dag kender som Mexico, i Himalayabjergene og det gamle Egypten. Nu om dage dyrkes og bruges bønner overalt i verden, og er mange steder en vigtig basisingrediens, ofte sammen med ris, majs eller korn, alt efter hvor i verden man befinder sig.
Bælgfrugter er generelt meget proteinrige med undtagelse af f.eks. friske grønne bønner, hvor det primært er den ikke specielt proteinholdige bælg, vi spiser. Bælgfrugter er også rige på jern og magnesium, og de fleste bælgfrugter har også et godt indhold af fibre, der i kombination med proteinet giver en god mæthedsfornemmelse. UDBLØDE ELLER EJ? BBønner, kikærter og linser indeholder proteinet lektin, der kan give maveproblemer fra mild til svær karakter.
Læs mere om forskellige metoder for kogning af bønner i 'Grønne proteiner'. En helt ny kogebog til alle, der har et ønske om at udvide båndbredden i det grønne køkken.
NYHED: GRØNNE PROTEINER KLIMAVENLIG HVERDAGSMAD For få uger siden udkom Grønne proteiner – en helt ny kogebog til alle, der har et ønske om at udvide båndbredden i det grønne køkken. Med over 150 opskrifter til hele året tegner bogen et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. LÆS MERE OM BOGENGRØNNE PROTEINER EN ÆGTE LIVRET: BOLLER I KARRY MED ÆBLEKOMPOT OG BRUNE RIS Forlægget her er vores klassiske opskrift på boller i karry, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes lidt op med friskrevet ingefær og æbleedikke.
Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende. FIND OPSKRIFTEN
”Farver, teksturer, dufte, mangfoldighed og uendelige muligheden for helt nye retter” Hør Claus Meyer sætte ord på, hvad grøn mad er for ham.
Bliv inspireret til velsmagende måltider, få kokketips
Kattegatvej 53, 2150 Nordhavn
Du modtager denne email, fordi du er tilmeldt Meyers nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig via link i bunden af vores nyhedsbrev.
|
Loading...
Loading...