In deze nieuwsbrief aandacht voor Keti Koti en verhalen over de slavernij. In de YouTubevideo zie je hoe een ontsnappingspoging in 1784 op een slavenschip uitliep op een ramp. Daarnaast is een van de grootste sportevenementen ter wereld gestart: de Tour de France. Andere Tijden ging in 2008 op zoek naar het verhaal over de "bedorven kip" die de Tour in 1991 voor de Nederlandse ploeg PDM in een drama deed eindigen.
 
 
Bloedige slavenopstand op zee
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Bloedige slavenopstand op zee


 
In 1784 vertrekt het slavenschip ‘de Neptunus’ richting West-Afrika om goud, ivoor en slaven in te kopen in ruil voor handelswaar. Terwijl het schip van fort naar fort vaart, zitten er maandenlang honderden Afrikanen gevangen in het ruim. De omstandigheden zijn mensonterend. En dan moet de oversteek over de oceaan nog beginnen. De gevangenen besluiten tot een ultieme ontsnappingspoging die ontaard in de bloedigste opstand op zee in ons slavernijverleden.
 
Bekijk online
 
Slavernij en wij
De kracht van het verleden

Slavernij en wij


 
In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd beëindigd. Formeel gebeurde dat op 1 juli 1863, maar tot 1873 voerden tot slaaf gemaakten nog werk uit op de plantages onder 'bijzonder toezicht' van de staat. Naar aanleiding daarvan komen NTR en NOS met de driedelige serie ‘Slavernij en wij’, over verhalen van tot slaaf gemaakten van achtereenvolgens Suriname, Sint Eustatius & Sint Maarten en Curaçao, Aruba & Bonaire.
 
Bekijk hier de serie
 

Korea - de oorlog die nooit eindigde
 
Kijk de uitzending hier terug

Korea - de oorlog die nooit eindigde

 

Artikelen

Drie dwaze dagen in Moskou
 

Drie dwaze dagen in Moskou

 
 
In augustus 1991 verklaart het Staatscomité van de Noodtoestand dat Sovjetleider Michael Gorbatsjov om gezondheidsredenen niet in staat is zijn rol als leider van de Sovjet-Unie te vervullen. Vervolgens beslissen de conservatieve leden van de communistische partij dat het tijd is om de macht terug te pakken, en Gorbatsjovs liberale politiek terug te draaien. Maar de coupplegers rekenen buiten Boris Jeltsin, op dat moment president van de Russische deelrepubliek. En ze rekenen buiten het volk, dat de nieuw verworven openheid niet zomaar opgeeft. Bekijk in deze uitzending de gevolgen en omstandigheden van de coup die uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie leidde.
 
Bekijk de uitzending hier
 
De bedorven kip van PDM

De bedorven kip van PDM

1991 moet een superjaar worden voor de Nederlandse ploeg. Het jaar ervoor is kopman Erik Breukink derde geworden in de Tour de France. Dit jaar is het de bedoeling dat hij de Tour gaat winnen. Helaas hebben de wielrenners van de ploeg PDM geen overwinning gezien, en veel ploegrenners niet eens de finish. Hoe kwam dat? Dat hangt er van af wie je het vraagt. Volgens ploegarts Sanders zal het wel aan de Intralipid gelegen hebben; maar volgens velen toen lag het aan een maaltijd van bedorven kip.

Bekijk hier de uitzending
De komst van de moskee

De komst van de moskee

Afgelopen week was het Offerfeest, nu een bekende en veel gevierde dag in Nederland. Echter was dat vroeger niet zo; in de jaren '60 kwam er een vloedgolf arbeidsmigranten naar Nederland, en daarmee ook een verlichting voor Nederland. De Nederlands wisten toen eigenlijk niets van het geloof dat ze meebrachten. Andere Tijden over onbekendheid van moslims in Nederland, de komst van de moskee en de manier waarop Nederlanders en Marokkanen met het geloof omgingen.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 2 juli - NPO Radio 1

De echte Bambi
Veel mensen zullen het in hun jeugd met kinderlijk afgrijzen aanschouwd hebben: een moederhert wandelt achteloos buiten met haar jongeling en wordt beschoten door een onzichtbare vijand. Het hertenkind blijft huilend in de kou alleen achter. De film in kwestie is natuurlijk de Walt Disney-klassieker 'Bambi' uit 1942.

In tegenstelling tot veel andere Disney-films is dit verhaal niet gebaseerd op een sprookje, maar op een roman uit 1922 van de Joodse Oostenrijks-Hongaarse schrijver Felix Salten. Door de film raakte het ooit beroemde boek op de achtergrond, en dat terwijl er allerlei lagen in zitten die ons meer kunnen vertellen over de schrijver en de tijd waarin hij leefde. Schrijver Arnon Grunberg schreef het voorwoord bij het hernieuwd uitgegeven Bambi, een leven in het bos en is te gast.



Verder in de uitzending:
• Extreemrechts in Duitsland – Marja Verburg
• De column van Nelleke Noordervliet
• De eeuwige fascinatie met de Titanic - Dirk Musschoot
• Historische boeken met Bart Funnekotter
• Rupert Murdoch en zijn media-imperium – Sara Polak
• Het Spoor Terug: Een verborgen Surinaamse schat #3: Het wee ontsluierd – Mathieu Wijdeven


Vorige week in de uitzending:
• Huurlingenleger Wagner Groep – Hubert Smeets
• De eerste Keti Koti – Ellen Neslo
• Column van John Jansen van Galen
• De familie Frijmersum en de koloniale wereldtentoonstelling – Mark Ponte en Goziëm Frijmersum • Historische boeken met Annelien de Dijn
• De bittere geschiedenis van suiker – Ulbe Bosma
• ‘Stonehenge van Nederland’ gevonden in Tiel – Christian van der Linde
• Het Spoor Terug: Een Surinaamse schat #2: Missende puzzelstukjes – Mathieu Wijdeven

 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat is Keti Koti?
Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. In Nederland begint Keti Koti met de feestelijke Bigi Spikri-optochten in traditionele Surinaamse klederdracht. Ontdek op NPO Kennis meer over deze dag
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

[H]erkennen Herbouwen - Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden | Kunsthal Rotterdam

[H]erkennen Herbouwen - Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden | Kunsthal Rotterdam

Vijf wonderkamers, (ook wel rariteitenkabinetten genoemd) laten de koloniale verleden van Rotterdam zien in deze tentoonstelling. Loop letterlijk door de geschiedenis heen in deze net geopend expositie.

Meer informatie
 

Protest, De roze revolutie (1) 2Doc/VRPO

Protest, De roze revolutie (1) 2Doc/VRPO

Nu dat Pride maand afgelopen is, laten we we nog even terugkijken naar waarvoor we het eigenlijk vieren. In deze documentaire krijgen wij archiefbeeld uit de eerste Nederlandse protest voor de LHBT rechten te zien; Michiel van Erp legt de link tussen het verleden en heden LHBT geschiedenis door middel van intieme gesprekken met leden van de community.

Bekijk hier de documentaire
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.