menstrual health kaatje katoen womans day

Een wat langer blog dit keer, maar soms heeft een belangrijk onderwerp wat extra aandacht nodig! 

Op 8 maart is het International Women’s Day (IWD).  Is zo’n dag nog wel nodig? Ja dus! In een groot deel van de wereld worden vrouwen nog steeds gezien als ondergeschikt en behandeld als bezit. Ze worden gebruikt, misbruikt, verminkt, opgesloten of buitengesloten. Gelijke rechten zijn vaak ver te zoeken. Hoe dit te maken heeft met "Menstrual Health", lees je hieronder.

Gelijkheid in Nederland

Maar ook in Nederland is gelijkheid nog steeds geen feit. Anno 2020 verdienen Nederlandse vrouwen nog steeds minder dan mannen, voor hetzelfde werk. Ze doen tot wel 4 keer zo veel onbetaald werk in zorgtaken als mannen en nemen structureel minder deel aan besluitvormingen. Medicijnen worden op mannen getest, terwijl een vrouwenlichaam heel anders werkt en dus vraagt om apart onderzoek. Het vrouwelijke schoonheidsideaal is in de modewereld een nog steeds behoorlijk ongezond voorbeeld. Sommige merken brengen daar gelukkig steeds meer verandering in. Toch wordt er nog steeds heel wat in de doofpot gestopt of belachelijk gemaakt rondom de vrouw, ook in het dagelijks leven. Of dat normaal is kun je je afvragen. Soms iets iets zo ingeburgerd dat je het zelf normaal bent gaan vinden. Maar als wij niets veranderen, verandert er niets! Een mooi moment om je bewust te worden wat vrouw-zijn voor jou betekent en wat je graag anders zou willen. Ook als man willen we je vragen om eens stil te zijn bij jouw positie en hoe jij over dit thema denkt. 

Nog steeds taboe?!

Neem nou het prachtige verschijnsel dat hoort bij vrouwelijke vruchtbaarheid: je menstruatie. Het is zo natuurlijk en mooi, het zorgt ervoor dat er via ons baby’s worden geboren. Dat is toch bijzonder?! Het is ook de transitie van meisje naar vrouw. Maar hiermee begint ook vaak de ellende, pijn en schaamte. In landen zoals India betekent voor het eerst menstrueren dat je waarschijnlijk al gauw met school moet stoppen. In Nederland is het gelukkig niet zo erg, maar er valt nog een hoop te verbeteren.

Uit onderzoek van een groot (wegwerp) merk van menstruatieproducten uit 2019 blijkt dat:

Ken je dat? Dat je je tampon of maandverband een beetje verstopt als je naar het toilet gaat, zodat niemand het ziet. Waarom eigenlijk? Waar komt die schaamte vandaan? Het label “vies” hangt rondom het woord menstruatie en dit maakt dat veel vrouwen er zelf ook maar over zwijgen.

Waar komt het door?

Gebrek aan kennis over menstruatie blijkt een grote oorzaak te zijn van het taboe. Drie op de vier jongeren tussen 12 en 15 jaar geeft aan weinig tot niets over menstruatie te weten. Als je ergens weinig van weet, krijg je gauw onbegrip, spookverhalen en flauwe grapjes. Thuis, maar ook op school, wordt er weinig tot geen goede informatie gegeven over de vrouwelijke cyclus. Ons moderne leven is er ook totaal niet op afgestemd. Als je fysiek last hebt wordt je geacht een pijnstiller te slikken en niet te zeuren. Leven volgens ons natuurlijke ritme past niet meer in onze maatschappij. 

Wat kunnen we er aan doen?

Gelukkig kunnen we het tij keren. We kunnen gaan staan voor ons vrouw-zijn, alle delen ervan. Maak het bespreekbaar in je eigen omgeving. Maak het een normaal onderwerp bij je thuis, maak er geen “ding” van, dat je met een hoop ongemakkelijkheid moet zien te vermijden.

Leer ook je eigen cyclus eens beter kennen en probeer zo goed als het kan je activiteiten en planning hierop af te stemmen. Elke fase in je cyclus heeft andere eigenschappen. Hoe meer je je leven daar op af kunt stemmen, hoe beter je in je vel zit en kunt functioneren. Soms is rust nemen dus juist een manier om de rest van de maand productiever en creatiever te kunnen zijn. Er zijn verschillende boeken of apps die je hierbij kunnen helpen.

Uit een ander onderzoek blijkt dat 90% van de vaders nog nooit met hun dochter over menstruatie hebben gepraat. Slechts 31% van de vrouwen heeft het openlijk over hun menstruatie met hun partner! Ze gaan dan eerder naar hun moeder of een vriendin. 

Wij streven ernaar om menstruatie te normaliseren, misschien zelfs wel te eren! Maak het dus bespreekbaar thuis, op school, of praat erover met je huisarts. Het is niet gek, volledig en openlijk vrouw zijn is ons geboorterecht en onze cyclus (met alles wat daarbij hoort) mag moet gerespecteerd worden, door iedereen!

gelijkheid vrouwenrechten menstruatie cups maandeverband

Taalgebruik

De woorden die je kiest en gebruikt hebben veel invloed. Als we dit taboe willen doorbreken, is het gebruik van een nieuwe term dus een goede plek om te starten.

WECF International (Woman Engage for a Commen Future) maakt zich sterk voor oa. vrouwenrechten, gezondheid, het klimaat en duurzaamheid. Ze kiezen voor een andere benaming: van “menstrual hygiene” naar “menstrual health”. Wij vinden dit een mooi initiatief en sluiten ons graag daarbij aan! Het woord “hygiene” roept de stigma’s op waar we juist vanaf willen. Menstrual health it is!

Maar hoe zeggen we dat in het Nederlands? Nu hoor je vaak: ongesteldheid, periode, “tijd van de maand”, “de rode vlag” of "oma is op bezoek". Soms wat originelere (welke wij eigenlijk wel grappig vinden): "de dag van de Onafhankelijk Eicel". Kom je op onze Facebook of Instagram (vanaf maandagochtend) meepraten over een sterke, nieuwe Nederlandse term? 

Plasticvrije menstruatie

Wegwerp menstruatieproducten zijn niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Volgens het WECF heeft het taboe op menstruaties, ook een enorme impact op de producten die we gebruiken. “Reguliere menstruatieproducten hebben invloed op onze gezondheid en op ons leefmilieu, als stortafval en vervuiler van onze stranden en oceanen. Een veranderende sociale en culturele houding ten opzichte van menstruaties kan van grote invloed zijn op zowel onze eigen gezondheid als op onze afvalberg”, schrijft WECF.

In Nederland gebruikt de gemiddelde vrouw 11.000 menstruele  (wegwerp)producten in haar leven. Bijna overal zit plastic in. Gemiddeld gangbaar maandverband bevat 90 procent plastic. Maar zelfs 100% katoenen tampons blijven wegwerpartikelen. 

Wil je lief zijn voor je lijf, je portemonnee en onze planeet? Kies dan voor wasbaar maandverband of menstruatiecups. Zonder bleekmiddelen, pesticidenresten en plastics die zorgen voor een broeierig klimaat (dag schimmelinfecties!). Een investering die je na een tijdje dubbel en dwars terugverdient.

Kijk bijvoorbeeld eens naar ons merk MAM Ecofit. Dit absorberende laag van dit maandverband of inlegkruisje is gemaakt van ecokatoen en bamboe. Het is flexibel, dun en zacht. Wil je met meer absorptie en staydry? Kijk dan eens naar Charlie Banana of Bloom&Nora.

Hier vind je een overzicht van al onze prodcuten voor vrouwen.

Er zijn mooie, discrete tasjes voor onderweg verkrijgbaar voor de menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. Maar als je er (zonder tasje) trots de gang mee door wil lopen, staan wij vierkant achter je!

 

handtekening melanie weidner

 

Reacties vinden we leuk! Praat verder met ons via Instagram of Facebook:

instagram facebook 

www.kaatjekatoen.nl

 


Deze mail is verzonden via Enormail aan newsletter@newslettercollector.com, geen mails meer ontvangen? Uitschrijven of Gegevens wijzigen