NT e-mail
 
29-06-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Boeren duperen transportsector met tractor-blokkades
 
Transportbedrijven hadden maandag en dinsdag veel last van de boerenacties. Uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet blokkeerden boze boeren snelwegen door het hele land, waardoor lange files ontstonden. Vervoerders hadden zo grote moeite om op tijd op hun bestemming te komen.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
‘Waterstof zit in alle pijlers van de energietransitie’
 
Port of Rotterdam heeft vier pijlers benoemd voor de energietransitie in het havengebied. ‘Waterstof is op dit moment het grootste programma en beweegt zich binnen alle vier de pijlers’, vertelt Randolf Weterings, programma-manager elektrificatie en waterstof bij Port of Rotterdam.
 
 
 
#
 
‘Overheid, schep klaarheid om waterstofmarkt te lanceren’
 
Het toekomstige energiesysteem speelde een beslissende rol in het ontstaan van de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges. Zeebrugge zal nog belangrijker worden als energiehub voor het grote chemische cluster in Antwerpen en de doorvoer naar bijvoorbeeld Duitsland. Hierbij wordt vol ingezet op waterstof, al moeten de voorwaarden voor de markt nog wel vastgesteld worden.
 
 
 
#
 
‘Investeringen in modal shift nog altijd snelste weg naar groen’
 
Een modal shift is nog altijd een van de snelste wegen naar vergroening van de transportketen en dat vraagt om investeringen in de regionale havens, zo betoogt Port of Zwolle. Die is zelf druk bezig met het rondkrijgen van de financiering voor de Kornwerderzandsluis en bekijkt opnieuw de mogelijkheden van een railterminal bij Hessenpoort.
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
EU-lidstaten bereiken akkoord over klimaatplannen
 
Na het EU-parlement hebben ook de lidstaten een akkoord bereikt over het klimaatpakket Fit for 55. Daarmee lijkt de weg vrij de voorgenomen CO2-taks voor de scheepvaart en het wegvervoer. De gratis uitstootrechten voor de luchtvaart worden uitgefaseerd.
 
 
 
#
 
Groen licht voor megaproject laadinfra Traton, Volvo en Daimler
 
Traton, Volvo en Daimler kunnen door met hun plannen voor een Europees netwerk van laadinfrastructuur. De mededingingswaakhond in Brussel heeft na onderzoek geconcludeerd dat zij met de oprichting van een joint venture de mededingingsregels niet overtreden.
 
 
 
#
 
Duitse spoorlobby kritisch over opknappen spoorcorridors
 
Deutsche Bahn en de Duitse minister van verkeer Volker Wissing laten weten dat het ‘hoog frequente spoornetwerk’ van Duitsland met 5500 kilometer zal uitbreiden in 2030. Er moeten daarom uitgebreide renovaties aan dit meest zwaarbelaste netwerk worden uitgevoerd. Met de nieuwe plannen moeten de verstoringen op deze routes sterk verminderd gaan worden. Volgens DB moet...
 
 
 
#
 
Belgisch-Noors initiatief voor CO2-pijpleiding onder de Noordzee
 
Fluxys en Equinor willen samen grootschalige infrastructuur gaan aanleggen om afgevangen CO2 te vervoeren naar veilige opslagplaatsen in de Noordzee bij Noorwegen.
 
 
 
#
 
Noorse grossier vervangt 800 ritten met elektrisch binnenvaartschip
 
In het Oslofjord varen vanaf 30 juli twee elektrische binnenvaartschepen voor ASKO, een groothandel voor supermarkten. Dankzij de schepen, met ruimte voor elk zestien trailers, moeten de boodschappen voor de Noorse consument een stukje duurzamer worden.
 
 
 
#
 
Vanaf 2026 waterstofterminal in haven Rotterdam
 
Gassenbedrijf Air Products en grondstoffenhandelaar Gunvor investeren gezamenlijk in een waterstofterminal in de Rotterdamse haven. Via die terminal moet groene waterstof Nederland binnenkomen. Het is de bedoeling dat de terminal in 2026 de eerste waterstof moet gaan leveren. Hoeveel de bedrijven investeren maken ze niet bekend.
 
 
 
#
 
Duisport en Port of Amsterdam werken samen aan waterstofketen
 
Duisport en Port of Amsterdam gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een groene waterstofketen en het bijbehorende achterlandnetwerk. Markus Bangen, ceo van Duisport en Koen Overtoom, ceo van Port of Amsterdam, hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
 
 
 
#
 
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie
 
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen.
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam