Vanochtend heeft u het misschien al gelezen: Nederland telt een bedrag van € 150 miljoen neer voor de Vaandeldrager van Rembrandt. Het is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een kunstwerk. Op sociale media vragen veel mensen zich af of de miljoenen wel goed besteed zijn. Wat vindt u?
Huizen bouwen op plekken waar vervallen boerenschuren staan. Het gebeurt nu al en het kan nog veel vaker, schreef de NOS afgelopen week. Maar, bouwen op een erf is complex, zeker als het om een monument gaat. We vroegen Judith Toebast, specialist agrarisch erfgoed bij de RCE, en Gitta op den Akker, directeur van het Boerderijenfonds, naar hun kijk op de bouw van woningen op boerenerven.
De provincie Noord-Holland stimuleert onderzoek naar mogelijkheden voor duurzaam hergebruik van monumenten die hun functie hebben verloren of dreigen te verliezen. Een onderzoek helpt de eigenaar als hij het pand wil exploiteren zonder dat de monumentale waarde verloren gaat.
Steeds meer kerken en kloosters sluiten de deuren. Bij verkoop of herbestemming van het gebouw is het soms al eeuwenoude interieur kind van de rekening.
Michiel en Els kochten een huis waar sinds de jaren '50 geen spijker meer aan vertimmerd was. Ze verbouwden en verduurzaamden de woning, mét behoud van de originele jaren '50-stijl.
"Hoeveel, 150 miljoen? Dat moet ik even laten bezinken. Dat is echt idioot veel geld", zegt kunsthistoricus Wouter Kloek. Hij doelt op het bedrag dat de overheid neertelde voor de Vaandeldrager.
"U kent vast wel één van onze initiatieven: de VriendenLoterij Open Monumentendag bijvoorbeeld, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres of het nieuws-platform De Erfgoedstem. Kijk naar de mogelijkheden om ons te ondersteunen."
Het Boerderijenfonds heeft drie korte filmpjes gemaakt over de karakteristieken van het Nederlandse boerenerf. Bij herbestemmingsplannen wordt vaak te weinig ingespeeld op de cultuurhistorie van het erf en de relatie tussen erf en landschap. Meer kennis kan bijdragen aan een zorgvuldige ontwikkeling van het erf bij herbestemming van de boerderij.
De film 'Van Boom tot Boeier', gemaakt door Yuri van Koeveringe, vertelt over de reis van een bijna 200 jaar oude eik volgens traditionele methode; met een zogenaamde Mallejan. De eik wordt met de hand gezaagd, met paarden naar de trekvaart gebracht, met een houtzaagmolen in planken gezaagd en uiteindelijk onderdeel van de replica van een historisch schip.
"Sinds 2010 is kraken verboden, maar gemeente Wassenaar laat de krakers in vervallen Huize Ivicke graag zitten. Bewoning voorkomt juist dat het monument in brand vliegt of nog verder instort. Kraken zou bij monumentale vastgoedspeculanten legaal moeten zijn", schrijft columnist Margriet Oostveen.
Als het over erfgoed gaat, dan gaat het meestal over historische gebouwen en voorwerpen. Maar er is ook culinair erfgoed. En de Bossche chocoladebol valt zeker onder die categorie. Wie gaat zoeken naar de geschiedenis van de - inmiddels internationaal bekende - lokale lekkernij komt verschillende verhalen tegen.