‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
24. JUNI 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om børnelivet, som regeringen og ungdomsorganisaitoner gerne vil befri fra mobilafhængighedens svøbe. Der er også advarsler mod vestlig eftergivenhed fra en ukrainsk borgmester og bekymring for manglende fleksibilitet hos arbejdsgiverne, når det handler om at lade seniorer gå på deltid. Til sidst er der trist nyt fra Dagestan i Rusland, hvor betjente er skudt og kirker og en synagoge angrebet.  
nullFoto: Benjamin Krog
nullFoto: Benjamin Krog
  Regeringen indgår ny alliance mod techgiganternes greb om børnelivet  
  Regeringen og en række børne- og ungdomsorganisationer blæser nu til kamp mod mobilernes kvælende greb om børns liv. Overdreven skærmtid, skadeligt indhold og afledt mistrivsel skal bekæmpes, mener alliancen, der skal danne en fælles front mod det opmærksomhedsstælende design i de sociale medier og forsøge at genopblive den tillid i demokratiet og samfundet, techvirksimhederne ifølge initiativtagerne undergraver.  
  »Vi fik sat et meget stort eksperiment i gang på børneværelserne i Danmark – nok det største nogensinde – uden at vide, hvad vi ville med det, og uden at forstå rækkevidden af det«, siger statsminister Mette Frederiksen (S) og tilføjer, at hun nu vil kæmpe for børnene, »inden det er for sent«.  
  »I mange sammenhænge er jeg blevet set lidt ned på og spurgt: ’Kan I ikke bare slukke den telefon, for det kan vi voksne jo godt?’. For det første kan man overveje, om voksne selv overhovedet kan det. For det andet er det totalt forfejlet at tro, at man som enkelt barn eller ung kan ’stå op mod’ nogle techgiganter. Børn og unge skal være en del af denne samtale, og mange synes også selv, de er for meget på skærmen, og foretrækker faktisk at være sammen i fysiske fællesskaber«, siger Christine Ravn Lund, der er formand for DUF, der repræsenterer 78 børn- og ungeorganisationer.  
 
Liste ikon   »Undervældende«: Få eller slet ingen tjekker indholdet på sociale medier
Liste ikon   Mette Frederiksen om sociale medier: »Jeg er mere alarmeret end jeg nogensinde har været før«
 
nullFoto: Ivan Antypenko/Ritzau Scanpix
nullFoto: Ivan Antypenko/Ritzau Scanpix
  Ukrainsk borgmester advarer mod at tro, at en aftale med Rusland er mulig  
  »De europæiske lande har dybest set to muligheder. Den ene er at hjælpe os med våben, så vi kan stoppe Ruslands stormagtsdrømme. Eller også får vi ikke våben, og så er det jeres egne soldater, der om nogle år må gøre arbejdet. Og så er det jeres statsborgere, der må søge tilflugt i andre lande, som vi gør det i dag«, siger Oleh Pylypenko, der er borgmester i Sjevtjenkove i Sydukraine om den krig, hans land nu fører mod russernes besættelseshær.  
  »Rusland vil altid have noget af andres territorium. Enten er det Kurilerne fra Japan og Karelen fra Finland eller også er det Transniestr fra Moldova, Abkhasien fra Georgien eller Krim og Donbas fra Ukraine«, siger han og advarer Vestens politikere og indbyggere mod at lade Putinregimet få noget, der kan ligne en sejr, for eksempel ved at indgå en form for fredsaftale.  
  »Et gammelt mundheld siger, at aftaler med Rusland ikke er det papir værd, de er trykt på. Sådan ser jeg det også. Og lyset ender altid med at besejre mørket«, forklarer han.  
 
Liste ikon   Læs også: »Hvis vi havde haft F-16-kampfly ved modoffensiven i 2023, ville den have set helt anderledes ud«
Liste ikon   Christian Rabjerg Madsen: USA er militært set fra Mars, EU er fra Venus. Det går ikke længere
 
nullFoto: Katinka Hustad
nullFoto: Katinka Hustad
  Mange ældre vil gerne arbejde på deltid, men får ikke lov  
  Mange vil gerne, men må ikke, gå på deltid. En undersøgelse fra pensionsselskabet Velliv viser, at mange seniorer ikke kan få lov at få skruet lidt ned for arbejdslivet. 62 procent af dem vil gerne blive længere på jobbet, hvis de kan få lov at blive der på nedsat tid. Det er i øvrigt et ønske, der er mest udtalt hos mændene, skriver Berlingske.  
  Vellivs direktør mener, at det er et problem, når seniorer ikke kan få en deltidsaftale med arbejdsgiverne, så de kan blive hængende på jobbet lidt endnu efter pensionsalderen: »Seniorerne rummer ekstremt meget knowhow, som er vigtig for arbejdsgiverne. Ikke mindst i en tid, hvor efterspørgslen på hoveder og hænder er stor. I det lys er det vigtigt for arbejdsmarkedet, at vi finder plads til seniorerne,« siger Kim Kehlet Johansen.  
  Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) er en af de fagforeninger, der har målt medlemmernes ønsker om deltid. Det viser, at 32 procent af de privatansatte og 36 procent af de offentligt ansatte ønsker at få en senioraftale på et tidspunkt, men at de enten ikke kan få det eller ikke kender mulighederne: »Det er tudetosset ikke at holde fast i de her medarbejdere, der har erfaringen. Der er ikke noget, som tyder på, at vi kan mætte efterspørgslen på ingeniører. Det er bare at gøre alt, hvad vi kan, for at holde på de grupper, der er relevante på arbejdsmarkedet,« siger rådsformand Malene Matthison-Hansen fra IDA om problemet.  
 
Liste ikon   Opsang til statsministeren: Folk knokler som heste
Liste ikon   Debat: Hold op med at bebrejde mødre på deltid. Brug kræfterne på at sikre, at man både kan have arbejds- og familieliv
 
nullFoto: Obtained By Reuters/Ritzau Scanpix
nullFoto: Obtained By Reuters/Ritzau Scanpix
  Formodet terrorangreb i Rusland koster 15 betjente livet  
  Fem gerningsmænd, der søndag dræbte mere end 15 politibetjente i den russiske region Dagestan, er blevet dræbt, meddeler den nationale russiske antiterrorkomite. De bevæbnede mænd dræbte søndag mindst 15 politifolk ved et væbnet angreb på to ortodokse kirker, en synagoge og en af politiets kontrolposter. Også flere civile blev slået ihjel ved angrebet.  
  En kirke og synagogen i Derbendt blev brændt ned. Byen er også centrum for et gammelt jødisk samfund i det sydlige Kaukasus.  
  Flere af de formodede gerningsmænd flygtede fra stedet i en bil. Kort efter blev en politimand dræbt i en skudveksling ved kontrolpost i Makhachkala, som ligger omkring 125 kilometer nord for Derbent. Der kom senere rapporter om skyderier i gaderne i Makhachkala, som er hovedstad i Dagestan.  
 
Liste ikon   Retsmødet var rædselskabinet: Rusland udstiller bevidst sin brutalitet
Liste ikon   Læs også: IS-gruppen, der er mistænkt for terrorangrebet i Moskva, har globale ambitioner
 
   
  Det bedste fra Politiken  
null
null
  Det var den smukkeste, vildeste dag – her er alt det, du ikke vidste  
  Vi havde gjort det utænkelige. Og fejringen bagefter blev da også noget, hverken spillere eller publikum nogensinde havde oplevet før ... Sejren i ’92 udløste en fest som ingensinde før. En fest, der blev fanget på et billede, der fortæller tusind historier. Politiken er gået på opdagelse i billedet fra den dag, landsholdet blev hyldet på Rådhuspladsen i København.  
nullFoto: -/Ritzau Scanpix
nullFoto: -/Ritzau Scanpix
  Den tyske fodboldsucces startede i en fangelejr i Rumænien. Det var rent held, at stjernen ikke røg i en sovjetrussisk krigsfangelejr  
  Intet europæisk land har vundet så mange fodboldtitler som EM-værterne fra Tyskland. Det hele begyndte, da landet rejste sig på ruinerne af Den Anden Verdenskrig med en gruppe spillere, der havde været i krig og krigsfangenskab. En VM-triumf i 1954 blev den første trædesten på tysk fodbolds genrejsning, en ny tysk identitet og nationalfølelse. Politiken tegner et portræt af den tyske fodboldsucces efter krigen.  
 .Foto: Frederik Bruun Kynde
.Foto: Frederik Bruun Kynde
  Skal samerne ofres for at redde klimaet?  
  I det allernordligste Skandinavien bor urfolket samerne. I generationer har de med årstidernes skiften ført deres rensdyr frem og tilbage mellem højlandet og kysten.  
  Nu viser det sig, at der inde i et bjerg på en af de centrale ruter ligger enorme mængder af kobber. Og netop kobber skal vi bruge meget mere af i den grønne omstilling. Men hvad er vigtigst? Forsøget på at redde klimaet eller beskyttelse af samernes urgamle livsform?  
  Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen. Han har besøgt en samisk rensdyrhyrde 600 kilometer nord for polarcirklen for bedre at forstå det svære dilemma.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Retten på Frederiksberg behandler en sag mod to drenge på 16 og 17 år, der købte en pistol af en mand, der viste sig at være politiagent.
Liste ikon   Samme domstol ventes at afsige skyldkendelse over en mand, der er tiltalt for terrorstøtte og for at have delt en bombemanual og vejledt i valg af terrormål.
Liste ikon   I Storbritannien mødes Rishi Sunak og Keir Starmer til en valgdebat.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
  Det bliver en bla bla-sommer  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Noget er gået helt galt i Københavns nye metro
 
 
 
2 Same fra Nord-Norge: »Jeg skal ikke ofres, fordi en dansker eller en tysker vil have en elbil i stedet for en benzinbil«
 
 
 
3 Han så et voldsomt mønster tegne sig om sociale medier: »Jeg tror, 2024 bliver året, hvor oprøret begynder«
 
 
 
4 Præst om Brygmann-sagen: Brug energi på at sige undskyld i dit eget liv i stedet for at stene andre
 
 
 
5 1 hjerte fra Kim Skotte: En biografgæst kaldte filmen »det værste, jeg nogensinde har set«. Jeg forstår til fulde
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Skoleleder
 
Frist:­ 15/08/2024   Esrum Kost- og Friskole Læs mere
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Uddannelseschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Forskningschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere