Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag!
Bouchez premier van een regenboogcoalitie? - ‘Het is mogelijk om het klimaat én de grenzen te beschermen.’ - 5 dagen zonder uw smartphone te herladen? Australiërs hebben ‘superbatterij’

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.761 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Bouchez premier?

Tussen de regels: Het is wel duidelijk ondertussen dat zeker aan Franstalige kant grote druk is om de N-VA te lozen.

  • Ook de MR van Georges-Louis Bouchez, waar na de Marrakesh-crash niet veel liefde over is voor Theo Francken (N-VA) en co, lijkt nadrukkelijk op het spoor van een regenboogcoalitie. Die laatste blijven ze zelf overigens hardnekkig een ‘Vivaldi’-coalitie noemen, om het product toch maar een betere merkbeleving te geven.
  • Overigens heeft Bouchez duidelijk plezier in een rol in de cockpit. Hij zou zelfs dromen van meer, en ook in een volgende fase aan zet willen blijven. Want als Charles Michel (MR) premier kon worden, waarom dan Bouchez (MR) ook niet? Binnen de liberale familie heeft Open VLD 12 zetels en MR heeft er 14. En ze zijn net na de socialisten de grootste familie.
  • Voor Open VLD, nog steeds onder leiding van Gwendolyn Rutten, is de N-VA lossen geen probleem. En de meer gematigde stemmen binnen de partij gaan nu niet de grote strijd voeren, tegen twee informateurs vanuit het centrum in, en zonder de nota te hebben gezien. ‘We weten wat we aan Open VLD hebben in deze fase’, zo is droog binnen N-VA-kringen te horen.
  • De vraag is wat CD&V dan wel wil: zo maar N-VA aan de kant zetten is daar nooit een optie geweest. Het zou vreemd zijn dat ze dat nu wel gaan doen. De liefde tussen CD&V en de PS-voorzitter is ook niet bijzonder groot: ‘Je kan socialist zijn door geboorte of door overtuiging. Als je zoals Elio Di Rupo (PS) straatarm geboren bent, is het logisch dat je socialist wordt. Maar als je het bent geworden als grote expert, als professor, dan begin je je eigen theorieën na een tijd te geloven.’ Lees meer
2. ‘Het is mogelijk om het klimaat én de grenzen te beschermen.’ Wordt de Oostenrijkse coalitie de blauwdruk voor de rest van de EU?

Zal de nadruk van de Groenen vooral op het klimaat liggen, dan bevindt de focus van de Oostenrijkse Volkspartij zich eerder op immigratie. ‘Het is mogelijk om het klimaat én de grenzen te beschermen’, zei Kurz daarover op nieuwjaarsdag. Omdat beide thema’s EU-burgers na aan het hart liggen wordt in politieke kringen al volop gespeculeerd over soortgelijke coalities in andere EU-landen. Niet in het minst in buurland Duitsland, waar de Groenen zich steeds meer laten gelden als politiek geloofwaardig.

Volgens Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van de ING, probeert Kurz de 2 grootste uitdagingen van het volgende decennium in goede banen te leiden: immigratie en klimaatwijziging. Brzeski denkt dat Oostenrijk een interessante testcase kan worden voor Duitsland, zelfs voor de rest van Europa. Lees meer

3. 'Hongkong wordt een tweede Palestina'

Journalist Evan Osnos leefde 8 jaar in Beijing en 6 in Washington. In een lang artikel voor de New Yorker evalueert hij de huidige relatie tussen beide grootmachten. 

Enkele interessante passages:

Toen ik 25 jaar geleden Mandarijns begon te studeren was de Chinese economie kleiner dan de Italiaanse. Vandaag is ze 24 groter dan ze toen was. […] Het aantal Chinezen dat in extreme armoede leeft is gedaald tot onder 1%. […] Het land heeft nog enorme groeikansen. 1 miljard Chinezen hebben nog nooit een vliegtuig genomen.

‘China heeft zijn militair apparaat in die mate verstrekt dat analisten in het Pentagon denken dat het Amerikaanse leger verslagen zou kunnen worden bij een confrontatie aan zijn grenzen.'

Over Hongkong: ‘Geweld zal een normaal fenomeen worden’, zei Yan Xuetong, een invloedrijk buitenlandspecialist die doceert aan de universiteit van Tsinghua. ‘Zoals Palestijnse kinderen die de Israëlische politie beschieten, maar minder erg.’ De vergelijking leek me raar, tot ik besefte dat vanuit het standpunt van Beijing, de Israëlische bezetting van de West Bank en Gaza tot een acceptabel scenario heeft geleid: een chronische, maar beheerste opstand die de veiligheid van het land niet in gevaar brengt.

‘In 2007 hackten agenten van het Chinese leger het luchtvaartbedrijf Lockheed Martin en stalen ze tientallen miljoenen documenten met betrekking tot het meest dure Amerikaanse wapensysteem, de F-35 Joint Strike Fighter. Een opmerkelijk gelijkaardig Chinees vliegtuig, de J-31, kwam kort daarna op de markt. (China ontkent dat het de plannen stal).'

‘Filmmaker en komiek Judd Apatow zei me dat Amerikanen vrijheid wilden promoten in China, maar dat inruilden voor Chinees geld. Geen enkele grote studio zal een film maken waarin grote landen en hun investeerders worden bekritiseerd… Als gevolg daarvan hebben we een miljoen moslims of meer in heropvoedingskampen en wordt daar weinig over gezegd.’

Meer in The New Yorker

4. Europese schoonheidsproducten, champagne en handtassen staan vandaag op het schavot in de VS

De zogeheten ‘digital service tax’ van Frankrijk is een speciale heffing voor grote techbedrijven, zoals Google en Facebook, die digitale diensten leveren aan Franse gebruikers. Ze maken dus winst in Frankrijk, maar door allerlei constructies betalen ze nauwelijks of geen belastingen aan de Franse schatkist. 

Het gaat om een belasting van drie procent op de jaarlijkse omzet gerealiseerd op Franse bodem. In de praktijk gaat het nagenoeg uitsluitend om Amerikaanse bedrijven.

Discriminatie, roepen de Amerikanen. Dus wordt het importtariefkanon bovengehaald. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze namiddag beslist om importtarieven te heffen op Franse producten ter waarde van 2,4 miljard dollar (2,1 miljard euro). Als u de stoere taal van de regering Trump in de aanloop naar deze vergadering mag geloven, zijn de importheffingen onvermijdelijk. Lees meer

5. Business AM | Meest gelezen
'België krijgt huurformule voor elektrische wagen'
Naast de OPEC is er nu ook de 'COPEC' en u gaat dat in uw portemonnee voelen
Bahama’s lanceren eigen digitale munt, de ‘zanddollar’
6. Hard werk of talent? Kan het een het ander compenseren?

Als je er tienduizend uur op oefent, kun je expert worden in om het even wat. Toen auteur Malcolm Gladwell zijn 10,000 hour rule publiceerde, werd hij wereldberoemd en gooide hij meteen de knuppel in het wetenschappelijke hoenderhok. Want wat ís nu eigenlijk het meest doorslaggevende in de weg naar de top: hard werk of talent?

Gladwell haalde de mosterd van zijn 10.000 uur-regel bij een paper van drie gerenommeerde psychologen. [...] Die schreven The Role of Deliberate Practice in the Acquisition of Expert Performance. Een paper die de wetenschap op zijn kop zette.

[...] In de studie werden violisten van verschillende niveaus bestudeerd. De psychologen vonden zo een sterk verband tussen het aantal uur dat de violisten (naar eigen rapporteren) al aan hun instrument gespendeerd hadden en het niveau dat ze haalden, een duidelijk bewijs volgens hen dat training een voorspeller was van succes.

‘We hebben nu echter gezien dat voor muziek die training slechts een kwart van de variantie verklaarde’, stelt ‘expert’-deskundige Brooke Macnamara. ‘In de studie [...] was dat ongeveer vijftig procent. Dat leek ons wel erg hoog.’ Dus deed ze het onderzoek opnieuw.

Ze vond, net zoals in de originele studie, dat ‘de beste en goede violisten meer trainingsuren opgebouwd hadden in vergelijking met de minder onderlegde violisten’. Wat haar wel opviel, was dat de beste violisten niet meer getraind hadden dan de goede.

Lees meer bij Newsweek (éénmalige gratis registratie verplicht)

7. 5 dagen zonder uw smartphone te herladen? Australiërs hebben ‘superbatterij’

In Australië hebben onderzoekers van de University of Monash (Melbourne) een nieuwe generatie batterijen ontwikkeld, die veel efficiënter is dan die voor huidige mobiele telefoons. Ook elektrische auto’s zullen ervan kunnen profiteren. De batterijen zouden tot 4 keer krachtiger zijn dan wat vandaag courant is.

De nieuwe batterij is voldoend krachtig om een smartphone vijf dagen lang aan de praat te houden zonder herladen. Ook een elektrische wagen zou met een volle batterij ruim 1.000 kilometer kunnen afleggen, staat te lezen op de site van de universiteit. Lees meer

8. Telex

Het afgelopen jaar geldt als het op één na zwaarste faillissementsjaar ooit in België. Er gingen 11.817 bedrijven failliet. Dat zijn er 1.003 meer dan in 2018, een stijging van ruim 10 procent. Vorig jaar ging één bedrijf per 122 actieve bedrijven failliet, of een faillissementsgraad van 0,82 procent. Een jaar eerder lag die faillissementsgraad nog op 0,77 procent. Maar in volle crisisperiode maten we falingsgraden tot 1,1 procent. Zo ging in 2013 één bedrijf per 93 actieve bedrijven over de kop. Door de faillissementen in 2019 kwamen 21.493 jobs (+13,4 procent) op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

Hoe zou het alweer gaan met Iran? Niet al te best... Het bbp daalde er in 2018 met 5% en die daling zou zich in 2019 volgens het IMF verder hebben uitgebreid tot 9,5%. De door de VS opgelegde economische sancties doen het land wel degelijk pijn: de olieproductie is er tussen 2017 en 2019 gehalveerd, de inflatie die in 2018 nog 30% bedroeg steeg vorig jaar tot 35%. Het land telt 17% werklozen, waarvan het overgrote deel jongeren zijn. 60% van de jonge gediplomeerden heeft geen werk.

Er komt geen einde aan de zwarte jaren van de Duitse autosector. In 2019 is de productie voor het derde jaar op rij gedaald tot 4,7 miljoen exemplaren (-9%). Het gaat om het laagste aantal geproduceerde wagens sinds 1997. De binnenlandse vraag naar auto’s steeg wel met 5% tot 3,6 miljoen stuks, maar de export daalde met 13% tot 3,5 miljoen exemplaren.

De bedrijfsleiders van de 100 grootste Britse bedrijven hebben 33 werkuren nodig om het jaarloon van een gemiddelde werknemer te verdienen. Vanaf 6 januari om 17 uur, High Pay Day 2020, verdienen ze dus al meer dan een gewone Brit. De topmannen en -vrouwen verdienen 117 keer meer dan een gemiddelde werknemer. Het gaat dan om een gemiddeld jaarsalaris van 4,05 miljoen euro. Het jaarloon van een gewone werknemer in het Verenigd Koninkrijk ligt, ter vergelijking, op 34.691 euro

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. 't Was gisteren 'Divorce Monday'...

De eerste maandag van het nieuwe jaar heeft een bedenkelijke reputatie gekregen. Omdat familierechtadvocaten een golf aan verzoeken rond echtscheidingen krijgen en meer mensen het googlen, is 6 januari omgedoopt tot ‘Divorce Day’.

‘De eerste maandag van het werkjaar is een dag geworden waarop koppels besluiten om het nieuwe jaar anders te starten’, vertelt Cherlyn Chong, een echtscheidingscoach, aan de zakenwebsite Business Insider. Lees meer

10. Heeft deze snowboarder 10.000 uur getraind of heeft hij gewoon talent (zie onderwerp 6)
Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België