NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Bouw brandblusinstallatie Waalhaven Zuid op losse schroeven
 
De bouw van de permanente blusvoorzieningen op het emplacement Waalhaven Zuid blijkt vier keer zo duur als verwacht. Door deze misrekening van ProRail staan de werkzaamheden die 1 januari 2023 klaar hadden moeten zijn nu op losse schroeven.
 
 
 
#
 
Ontregelt Maersk zichzelf niet weer, met die overnames in de logistiek?
 
Na een aantal kleinere overnames heeft Maersk de overname-motor recentelijk fors opgevoerd met drie grote acquisities van samen zo’n zes miljard dollar. Daarmee wil de Deense slokop eindelijk een toonaangevende speler in de logistiek worden. Eerder mislukte dit met Damco jammerlijk. Gaat het dit keer wel lukken?
 
 
#
 
Claassen: ‘Cao basissalaris voor truckers is wel wat te laag’
 
Claassen Logistics voert een bonusregeling in voor chauffeurs. De jaarlijkse extra beloning bij de distributiespecialist uit Tilburg kan oplopen tot 5.000 euro. Directeur Florent Claassen verwacht hiermee gemakkelijker nieuwe truckers aan te kunnen trekken. ‘We hebben bewust gekozen voor een forse bonus, zodat chauffeurs de middelen in handen krijgen om het te bekostigen als ze...
 
 
 
#
 
Amazon zet aanval in op Europese expeditie
 
Amazon gaat in Europa binnenkort op grote schaal internationale expeditiediensten aanbieden tegen stuntprijzen. Onder de naam Amazon Global Logistics (AGL) bouwt de Amerikaanse online-gigant momenteel aan een uitbreiding van de dienstverlening voor importeurs op het gebied van intercontinentale zee- en luchtvrachtexpeditie.
 
 
 
#
 
‘100% controle fruitcontainers vereist enorme investeringen’
 
Honderd procent controle van containers met fruit uit Zuid-Amerika op de smokkel van cocaïne via Rotterdam en Antwerpen vereist enorme investeringen.
 
 
 
#
 
‘Gaat het spoor de strijd met het wegvervoer verliezen?’
 
Dat Hupac in 2021 fors meer truckladingen per spoor vervoerde dan in 2020 vindt Mark Jansen, director operations bij Hupac, een mooi resultaat. ‘Toch had het meer kunnen zijn’, zo stelt hij. Dat dit niet zo is, komt volgens hem vooral door beperkingen in de infrastructuur waarmee het spoorgoederenvervoer de laatste jaren te kampen heeft.
 
 
#
 
Martinair profiteert amper van vrachthausse
 
Martinair Cargo wist in 2020 ondanks een terugval in de omzet (10%) de nettowinst met bijna 40% op te krikken naar ruim 22 miljoen euro. Dat eindresultaat was enigszins geflatteerd, aangezien de vrachtmaatschappij in het fiscale jaar externe meevallers kende in de vorm van lagere brandstofkosten en loonkosten (dat laatste dankzij NOW-steun).
 
 
 
#
 
‘Plastic korreltjes in containers moeten status van gevaarlijke stoffen krijgen’
 
De kleine plastic korrels die in de plasticindustrie als grondstof worden gebruikt om plastic te produceren, hadden al heel wat aliassen (‘granulaat’, ‘nurdles’, ‘plastic pellets’), maar na meerdere ongelukken met containerschepen waarbij plastic bolletjes aanspoelden op stranden, is daar ook de poëtische omschrijving ‘zeemeerminnentranen’ bijgekomen. In een nieuw rapport waarschuwen milieuorganisaties dat de plastic pellets...
 
 
 
#
 
‘Laat kleinere schepen ook onder ETS-systeem vallen’
 
Het ontwerp voor de duurzame kustvaarder van het Leeuwardense bedrijf ÈTA Shipping ligt gereed en is goedgekeurd door Lloyd’s. De markt zou de ‘ÈTA 6700’ graag willen hebben en ÈTA-eigenaar Sam Gombra kan snel bouwen. Brussel is echter nog een sta-in-de-weg, zegt Gombra.
 
 
 
#
 
Hoeveelheid goederenvervoer per spoor opnieuw gegroeid
 
Het aantal goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven, de grootste spoorgoederengenerator van Nederland, is vorig jaar met 10% gestegen ten opzichte van 2020 en met 6% ten opzichte van 2019. In totaal reden er 37.600 goederentreinen van en naar de haven van Rotterdam in 2021.
 
 
#
 
Shell start met bijmengen bio-lng
 
Shell is begonnen met het bijmengen van bio-lng in zijn Nederlandse lng-netwerk. De olie- en gasreus belooft een CO2-reductie van 30%, maar wat de stap betekent voor de prijs aan de pomp, wil het bedrijf niet zeggen.
 
 
 
#
 
‘Transporteurs: verlaat de loopgraven!’
 
Het verzet tegen de uitvoering van het Mobility Package moet gestaakt worden om het vak van vrachtwagenchauffeur weer aantrekkelijker te maken. Dat betoogt Frank Moreels, voorzitter van de Belgische vakbond BTB in onderstaand opiniestuk.
 
 
 
#
 
Voorlopig coulance voor overtreders nieuwe tachoregels
 
Een ruime week na de invoering van de verplichte tachostop aan de grens, is de gevreesde chaos op truckparkings uitgebleven. Ook is duidelijk dat een aantal lidstaten net als Nederland voorlopig coulant is met de handhaving.
 
 
 
#
 
Burgemeesters in actie tegen brute moorden
 
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn Antwerpse collega Bart De Wever hebben een flinke steen in de vijver gegooid met hun oproep om alle containers met fruit uit Zuid-Amerika te controleren op cocaïnesmokkel. Volgen hen is dat nodig om de ontwrichtende invloed van de coke-criminaliteit op hun steden en op de Nederlandse en Belgische...
 
 
#
 
Nederlandse trucks leggen 4% meer kilometers af op Autobahn
 
Vrachtwagens uit Nederland legden vorig jaar 1,04 miljard kilometer af op de Duitse snelwegen, 4,1% meer dan in 2020. Ook Oost-Europese trucks zetten hun opmars voort.
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam