Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Centrum
 
 
28 februari 2020 | nummer 7
 
 
 Bouw Kunstwerf hervat
 
Bouw Kunstwerf hervat
 
De bouw van de Kunstwerf aan de Bloemsingel is afgelopen week hervat. Afgelopen najaar startte de gemeente met de bouw van het nieuwe onderkomen voor vier theatergezelschappen. De gemeente besloot om voor de bouw een vergunning te verlenen. De rechtbank oordeelde op 31 januari echter dat de motivatie voor het besluit onjuist was. Daarmee bleek de vergunning niet op de juiste gronden verleend. De gemeente heeft dit ondertussen hersteld in een nieuw afgegeven vergunning. Op dinsdag 25 februari startte de aannemer de bouw dan ook weer op. De gemeente hoopt daarmee nog dit jaar de huisvesting voor de toekomstige gebruikers op te leveren.
 
 
 
 
 
Bloemist Ren Julsing: Vervanging gele steentjes is ondernemersrisico
 
Bloemist Ren Julsing: Vervanging gele steentjes is ondernemersrisico
 
Tot en met 13 maart vervangt de gemeente alle gele steentjes in de Steentilstraat. Felgeel gekleurde medewerkers vragen fietsers om af te stappen of om te rijden. “Ik ben natuurlijk niet blij dat de straat eruit ligt, maar dat is ondernemersrisico”, vindt eigenaar René Julsing van bloemenzaak La Bouquetterie. “De kasomzet in de winkel is in deze weken een kwart van de normale verkoop. Zelf ga ik niet schelden op de gemeente. Iedereen in de binnenstad krijgt er mee te maken. Het is even niet anders en je moet er maar mee dealen. Ik ben creatief. Als de straat eruit ligt, moet je mensen op een andere manier lokken. Bijvoorbeeld via de sociale media of door grote planten buiten te zetten.”

Lees het héle interview met de bloemist op onze website.
 
 
 
 
 
Straten dicht door Nacht van Groningen
 
Straten dicht door Nacht van Groningen
 
Op zaterdagavond 29 februari is een groot aantal straten in het Noorderplantsoen, de Hortusbuurt en het noordwesten van de binnenstad dicht voor auto’s en fietsers. Dat komt door de hardloopwedstrijd Nacht van Groningen. Het deel van de Nieuwe Boteringestraat tussen Spilsluizen noordzijde en Nieuwe Kerkhof gaat zaterdag al vanaf 16.00 uur dicht. Vanaf 19.30 uur tot 24.00 uur volgen andere wegafsluitingen voor kortere of langere tijd. Kijk voor het volledige overzicht van straten die dicht zijn op onze website. Een kaartje met het volledige parcours vind je op de site van Nacht van Groningen
 
 
 
 
 
Archeologische vondst aan Grote Kromme Elleboog
 
Archeologische vondst aan Grote Kromme Elleboog
 
Bij het vervangen van gasleidingen aan de Grote Kromme Elleboog deden archeologen vorige week een vondst. Ze kwamen een ... bijzonder stuk zandsteen tegen. Het blijkt om een deel van een enorm groot kapiteel te gaan. Voorlopig blijft dit schoongemaakte kapiteel afgedekt en onder de straat liggen. Later in het jaar volgt de herinrichting van de Grote Kromme Elleboog. Dan bekijkt de gemeente of en hoe ze dit fraaie voorwerp kan veiligstellen. Ondertussen puzzelen we uit welk groot gebouw het afkomstig is. Het lijkt sterk op de kapitelen aan het Stadhuis en aan de Korenbeurs, maar het staat al vast dat het daar niet vandaan komt.
 
 
 
 
 
Digisterker: gratis cursus omgaan met digitale overheid in Forum aan Nieuwe Markt
 
Digisterker: gratis cursus omgaan met digitale overheid in Forum aan Nieuwe Markt
 
De overheid communiceert steeds vaker digitaal met burgers. Heb je hier moeite mee? In de gratis cursus Digisterker leer je hoe je op een veilige manier digitaal zaken regelt met de overheid. DigiD, MijnOverheid en de websites van gemeente, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en UWV komen aan de orde. De cursus bestaat uit drie lessen van twee uur, elk van 10.00 tot 12.00 uur. De start is op dinsdag 10 maart in Forum Groningen aan de Nieuwe Markt. Kijk voor meer informatie op de website van Forum Groningen.
 
 
 
 
 
B&W werken vanaf maandag aan Radesingel
 
B&W werken vanaf maandag aan Radesingel
 
Vanaf maandag 2 maart werkt het college van Burgemeester en Wethouders vanuit het voormalig conservatorium aan de Radesingel 6. Het Stadhuis aan de Grote Markt wordt verbouwd en is de komende twee jaar dicht. Ook de gemeentelijke directie, de raadsfracties en het ondersteunend personeel zijn verhuisd naar Radesingel 6. De raadsvergaderingen zijn vanaf 25 maart in het Provinciehuis (nieuwbouw, ingang Sint Jansstraat). De commissievergaderingen vinden vanaf 4 maart plaats aan Radesingel 6. Meer informatie over de tijdelijke vergaderlocaties van de gemeenteraad vind je op gemeenteraad.groningen.nl.
 
 
 
 
 
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
 
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
 
Maandag 9 maart begint de gratis cursus 'Rondkomen kun je leren' van de Groningse Kredietbank (GKB). Tijdens deze cursus leer je beter omgaan met geld. Hoe krijg je grip op jouw inkomsten en uitgaven? Hoe voorkom je dat je in de schulden raakt? En heb je recht op extra inkomen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag? Tijdens de cursus krijg je antwoord op deze vragen.

De cursus bestaat uit vier lessen van elk twee uur op de maandagochtend, in het gemeentekantoor aan Harm Buiterplein 1 in Groningen. Meedoen? Kijk voor meer informatie op onze website of bel 14 050.
 
 
 
 
 
Wijze studenten helpen bij belastingaangifte
 
Wijze studenten helpen bij belastingaangifte
 
Vanaf 1 maart kunnen inwoners van de gemeente Groningen voor hulp bij de belastingaangifte weer terecht bij studenten van WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten). Ook Forum Groningen en WIJ Groningen dragen hieraan bij. Er zijn gratis spreekuren in Groningen, Haren en Ten Boer. Wekelijks zijn studenten aanwezig in het Forum aan de Nieuwe Markt en in de Ruimte in Winkelcentrum Paddepoel. Daarnaast zijn er spreekuren in bibliotheken en op verschillende WIJ-locaties.

Tijdens het belastingspreekuur kun je hulp krijgen bij het doen van de aangifte of bij het aanvragen of activeren van je DigiD. De studenten die meekijken hebben hiervoor een cursus gevolgd en worden begeleid door medewerkers van WIJ Groningen.

Een afspraak maken kan via de website van Forum Groningen. Daar lees je ook welke informatie je moet meenemen. Langskomen zonder afspraak maar mét de benodigde informatie mag ook.
 
 
 
 
 
College wil kamerverhuur verder beperken
 
College wil kamerverhuur verder beperken
 
Het college heeft nieuwe regels opgesteld, waardoor bouwen op bestaande huizen en volbouwen van binnenplaatsen niet langer mag. De gemeente had al strengere regels voor de binnenstad. Het nieuwe plan moet voorkomen dat andere wijken volgebouwd worden met ongewenste vormen van jongerenhuisvesting. Nieuwe kamerverhuur staat de gemeente niet meer toe. Wel zorgen we ervoor dat op andere plekken nieuwbouw komt voor studenten. De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren. Lees voor meer informatie het raadsvoorstel.
 
 
 
 
 
Werken in de horeca? Kom naar de BaanBorrel op 9 maart
 
Werken in de horeca? Kom naar de BaanBorrel op 9 maart
 
Denk je aan een carrière in de horeca? Pak dan nu je kans! Horecaondernemers in en rondom Groningen staan te springen om personeel. Daarom willen ze graag potentiële werknemers ontmoeten tijdens een gezellige BaanBorrel op maandag 9 maart tussen 15.00 en 17.00 uur bij de Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen. Je hoeft geen cv mee te nemen en opleiding of ervaring in de horeca is ook niet nodig. Wat wel gevraagd wordt: ambitie om iets nieuws te leren, gedrevenheid om gasten blij te maken, een goede fysieke gesteldheid en geen angst om hard te werken. Kijk voor meer informatie op kansrijkberoep.nl.
 
 
 
28 februari 2020 | nummer 7
Nieuwsbrief Centrum is gericht op bewoners van A-Kwartier, Binnenstad, Binnenstad-Oost, Binnenstad-West, Hortusbuurt-Ebbingekwartier en Stationsgebied. Het Noorderplantsoen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) horen ook bij Centrum.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen