Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Bouwen van sociale woningen 'kortetermijnoplossing voor wooncrisis' 'Digitaks kan België 1 miljard euro opleveren' - De carrière van modeontwerper Jean Paul Gaultier (VIDEO)


⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.120 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Koortsachtige zoektocht Bouchez naar oplossingen leidt tot irritatie: uitspraak 'unitair' België is slechts randfenomeen
Georges-Louis Bouchez (MR)

Soms ben je zelf je ergste vijand. Georges-Louis Bouchez (MR) heeft een grote dadendrang, maar z'n impulsiviteit lijkt bij momenten schadelijk.

De details: Bouchez speelt een opvallende rol in deze formatie. Hij zit mee in de cockpit, als informateur. Maar hij polariseert ook.

  • De dertiger gaf een interview aan het maandblad Wilfried, pagina na pagina mocht de MR-voorzitter daar z'n visie op het land uitleggen. En dat bleek toch wat een bommetje.
  • 'Ik ben een unitarist. Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat', zegt Bouchez daar. En nog: 'Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles opnieuw op nationaal niveau moeten zetten.'
  • De reacties bij de andere onderhandelaars waren scherp. 'Dit kan toch niet als informateur?', zo was bij socialisten te horen. Maar ook bij CD&V, dat nochtans die andere informateur levert, was men not amused. De voorzitter is tegelijk informateur: een combinatie die inhoudt dat er communicatief discipline aan de dag moet worden gelegd. Maar telkens opnieuw lijkt Bouchez dat niet op zichzelf te willen toepassen.
  • De MR-voorzitter was nochtans op de hoogte dat het interview zou verschijnen. Maar meest paradoxaal van al: achter de schermen geeft vriend en vijand toe dat Bouchez wel degelijk koortsachtig zoekt naar een manier om z'n koninklijke opdracht met een succes af te ronden.
  • Bij de RTBF vanmorgen suste Bouchez al: 'Het is een ver ideaal, geen concreet punt vandaag op tafel'. Tot zover het incident, dat een randfenomeen lijkt in wat er deze week achter de schermen gebeurt.

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. Vlaamse investeringsmaatschappij in zee met Jeff Bezos om kernfusiereactor te bouwen
General Fusion

De Vlaamse Investeringsmaatschappij Gimv investeert samen met Amazon-CEO Jeff Bezos in General Fusion, een Canadese start-up die een kernfusiereactor wil bouwen. Dat schrijven L'Écho en De Tijd op woensdag.

Het is de eerste keer dat de beursgenoteerde investeringsgroep, die voor 27 procent in handen is van de Vlaamse overheid, de oceaan oversteekt. En dat voor General Fusion, een Canadese start-up uit Vancouver die een kernfusiereactor wil bouwen.

Dat is een reactor die anders is dan die in de traditionele kerncentrales. In de traditionele wordt energie opgewekt door atoomkernen te splijten, terwijl bij kernfusie het net de bedoeling is om atomen samen te smelten. Het is de heilige graal van energiesector: als het lukt, kan de technologie quasi oneindig groene stroom opwekken zonder dat ze radioactief afval voortbrengt.

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
Terry Jones
Monty Python-ster Terry Jones overleden
Kortrijks bedrijf geeft extra verlofdag voor 100ste verjaardag oprichter
De Starship-raket van SpaceX
De start-up die satellieten wil katapulteren naar de ruimte
4. Vastgoedsector wil zelf meer sociale woningen bouwen: 'Kortetermijnoplossing voor wooncrisis'
Sociale woonwijk Casablanca in Leuven

De sectorfederatie van de Belgische vastgoedsector heeft in een reactie op de woonzaak ervoor gepleit om zelf meer sociale woningen te bouwen. 'Zo kan er op korte termijn een oplossing komen voor het grote tekort', klinkt het.

Wat eraan voorafging: Vijf huurders- en armoedeorganisaties hebben een klacht ingediend bij de Raad van Europa tegen het Vlaamse woonbeleid. Concreet vinden de organisaties dat de regering te weinig doet om de wooncrisis aan te pakken. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn te lang: momenteel staan er 155.000 gezinnen op, evenveel als er al gehuisvest zijn. Op de privémarkt zijn de huizen en appartementen te duur voor iemand met een laag inkomen.

Het voorstel van de vastgoedsector: 'Een van de oplossingen zou kunnen zijn om ook private ontwikkelaars te laten meebouwen aan sociale woningen en zo het tekort op de markt weg te werken', zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder bij de Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS).

En nu? Een uitspraak op de woonzaak wordt eind deze legislatuur verwacht. In ieder geval zal de uitspraak vooral moreel van tel zijn. De Raad van Europa kan niks afdwingen.

Lees meer

5. Big Tech gaf in 2019 meer uit aan lobbying, behalve Google
Google-CEO Sundar Pichai

Google gaf vorig jaar bijna de helft minder uit aan lobbying dan in 2018, ook al ligt het bedrijf sterk onder vuur. Facebook, Amazon en Apple verhoogden allemaal hun budget.

De Amerikaanse zakenzender CNBC onderzocht hoeveel de grote techbedrijven in 2019 uitgaven aan lobbying en kwam tot de verrassende vaststelling dat Google als enige minder uitgaf dan een jaar eerder, 44 procent zelfs. Het bedrijf gaf 'maar' 12 miljoen uit aan onderhandelingen met overheden.

Facebook daarentegen ging er met 32 procent het sterkst op vooruit. Het sociale netwerk spendeerde vorig jaar 17 miljoen aan lobbying. Het bedrijf heeft dan ook nog heel wat privacybesognes na het Cambridge Analytica-schandaal van enkele jaren geleden en een aantal kleinere schandaaltjes.

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
6. EU: 'Digitaks kan België tussen 200 miljoen en 1 miljard euro opleveren'
Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie

Verschillende Europese lidstaten, op enkele belastingparadijzen na, kunnen profiteren van een GAFA-taks. Ook ons land, staat in een rapport van de Europese Commissie dat de krant Le Soir kon inkijken.

Uit het onderzoek naar de impact van een belasting op internetreuzen blijkt dat de meeste Europese landen voordelen kunnen halen uit zo'n taks. In België zou dat de regering tussen de 210 miljoen en 1 miljard euro opleveren. In Frankrijk staat al een digitaks gepland, daar zou het om een taks van drie procent gaan. De Franse plannen leidden al tot een fikse ruzie met de Amerikaanse president Donald Trump.

Frankrijk staat niet alleen met het idee, want ook Italië en het Verenigd Koninkrijk willen grote technologiebedrijven onderwerpen aan een extra belasting.

Lees meer

7. Tesla meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs
Tesla-topman Elon Musk

De Amerikaanse autobouwer Tesla, fabrikant van elektrische wagens, heeft voor de eerste keer in zijn geschiedenis een beurswaarde van meer dan 100 miljard dollar. Topman Elon Musk krijgt daardoor uitzicht op een superbonus.

Het aandeel Tesla sprong bij de opening van de Amerikaanse beurzen 4 procent hoger, tot ruim 569 dollar. Daardoor kwam de totale marktwaarde uit op 102 miljard dollar.

Tesla is de eerste Amerikaanse autobouwer die de grens doorbreekt. Het aandeel van Tesla zat de voorbije maanden sterk in de lift. Sinds het jongste kwartaalrapport is de waarde van de autobouwer zelfs meer dan verdubbeld.

Lees meer

8. Business AM | Video
Een terugblik op de carrière van Jean Paul Gaultier

Woensdag gaf Jean Paul Gaultier zijn laatste modeshow in Parijs. Hij stopt als modeontwerper, maar broedt al op een nieuw project. Een overzicht van zijn carrière. Lees hier meer.

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België