Wist u dat het vandaag 'Wereld Art Nouveaudag' is? Door heel Europa worden activiteiten georganiseerd om deze kunststroming te vieren. Ook andere onderwerpen uit de erfgoedwereld staan deze maand in de spotlight. 18, 19 en 20 juni zijn de Nationale Archeologiedagen, waar veel op locatie te doen zal zijn. Verder heeft ICOMOS geadviseerd om de Limes en de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst op te nemen en zijn er in Utrecht en Leiden bijzondere ontdekkingen gedaan.
Na het zoveelste berichtje vanuit 'bouwend Nederland' over de benodigde 1 miljoen woningen in het groen, is erfgoedvereniging Heemschut er klaar mee. "Het is tijd voor een hard tegengeluid: laat ons landschap niet zomaar verpesten door de bouwlobby."
De Gebrekenlijst, onderdeel van de Uitvoeringsrichtlijn 2005 Gebouwinspecties, is omgezet in een digitale vorm die eenvoudig ingelezen kan worden in inspectiesoftware. Onder andere de Monumentenwacht Noord-Brabant en Monuscan hebben deze stap gezet. Dat is goed nieuws voor onder andere Monumentenwachten, restauratie-architecten en monumenten-adviesbureaus.
Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen bovenop de parkeerplaats van een van de bastions van de vesting van Naarden. Maar van verschillende kanten klinkt kritiek.
De Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni 2021 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Het publiek kan een weekend lang 'underground' gaan bij de archeoloog en hun geschiedenis ontdekken.
Bij de aanleg van een nieuw riool in Utrecht zijn archeologen gestuit op een middeleeuwse steenoven. Dat er voor het eerst in Utrecht ook ongebakken stenen van klei bewaard zijn gebleven, maakt de vondst extra bijzonder.
Het stadsbestuur van Rotterdam kan het historische boerderijcomplex de Voorhoeve van Muyden van de sloop redden als het via de Erfgoedverordening Rotterdam de status van gemeentelijk monument krijgt.
Ondanks een toezegging twee jaar geleden zijn de historische gevelreclames in Tilburg nog steeds niet aangepakt. PvdA Tilburg doet een oproep: 'Het is nu of nooit!'
Wil jij met de vrijwilligers van jouw organisatie nóg beter samenwerken? Dan is de nieuwe module ‘Werken met vrijwilligers’ van het e-learning platform Leer je Erfgoed voor jou interessant. Vrijwilligers zijn onmisbaar in de erfgoedsector. Het is daarom heel belangrijk dat iedere vrijwilliger zich prettig voelt binnen de organisatie en is toegerust met de juiste kennis en kunde.
De gemeente Kerkrade zoekt een passende herbestemming voor het klooster Pannesheide. Dit Rijksmonument bestaande uit een kloosterkapel en –vleugel, behoorde tot de orde van de Broeders Fransicanen. Na het vertrek van de Broeders is de kloostervleugel tot 2004 in gebruik geweest als congrescentrum, vanaf deze tijd is het object afwachtende op een herbestemming c.q. herontwikkeling.
In het Flevolandse dorpje Swifterbant werden de eerste vondsten gedaan van een tot dan toe nog onbekende cultuur: mensen die begonnen aan de belangrijke overgang van rondtrekken als jagers-verzamelaars naar wonen op een vaste plek als boeren. Stadsarcheoloog van Almere, Willem-Jan Hogestijn, vertelt bij NPO Radio 1 meer over deze cruciale 'Swifterbantcultuur'.
Sommige panden zijn ware bouwhistorische schatkamers, en bij elk bezoek geven ze wat meer prijs. Tijdens de verbouwing van een pand aan de Apothersdijk in Leiden vonden de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken een stukje goudleerbehang van zo'n 300 jaar oud! Een bijzondere en voor Leiden zeer zeldzame vondst. Maar wat is goudleerbehang eigenlijk?
Het Vredenburgplein, iedereen in Utrecht kent het. Het is nu zo plat als een dubbeltje, maar wisten jullie dat er hier in de vroeger heel wat bouwwerken hebben gestaan? Zelfs een kasteel uit de 16e eeuw! Waar is dat ding gebleven?
Het is in de 17e eeuw een moderne manier van reizen: de trekvaart. Nergens ter wereld is er zo’n goed georganiseerde vorm van openbaar vervoer met een uitgebreid netwerk van trekschuiten die een dienstregeling varen. Overschie is de spin in het trekvaartweb.