Verdozing, verrommeling, verlelijking... het Nederlandse open landschap - of wat er nog van over is - verdwijnt langzamerhand helemaal. Zal er ooit een einde komen aan het regie-loze volbouwen van Nederland?
Waar wel een einde aan is gekomen is de zoektocht van Alma naar het Verdrag van Faro. Lees haar laatste column 'Back to basics'.
De 'mooiste boerderij van Brabant' dreigt te worden ingebouwd door nieuwbouw, lazen we deze week in het nieuws. En dit is zeker niet het eerste geval. Veel open landschappen in Brabant worden volgebouwd met distributiecentra en megastallen. Tijd om in actie te komen?
Minister Van Engelshoven stuurt het rapport van het onderzoek 'Cultureel erfgoed van en met iedereen' en de tussentijdse bevindingen van het programma 'Faro: Erfgoed maak je samen' . Daarbij informeert zij de Kamer over een voorstel voor een uitvoeringsagenda als basis voor de ondertekening van het Verdrag van Faro.
Ondanks de vele protesten van erfgoedorganisaties lijkt de Tomadofabriek in Etten-Leur ten dode opgeschreven. Er is niet voldoende politiek draagvlak voor het behoud van dit industriële erfgoed.
Alma kan haar zoektocht naar Faro met een goed gevoel afsluiten. Ze ziet overal positieve ideeën opbloeien. En gelukkig blijkt haar buurtbarbecue-angst een beetje overdreven.
De bewoners blijven strijden tegen de komst van appartementencomplexen naast de Euromast. Bij de RCE is een aanvraag voor een monumentenstatus voor de Parkhavenstrook ingediend.
De gemeente Westerveld en Wageningen University & Research krijgen ruim vier ton uit de Erfgoed Deal om uit te zoeken hoe erfgoed kan worden ingezet in vraagstukken van nu.
"Ik heb besloten om afscheid te nemen van Nederland Monumentenland", aldus Reeders. Per 1 april treedt zij terug. Wie Reeders nu opvolgt is nog onbekend.
Om aan te sluiten op de behoefte in de branche werkt de NCE mee aan de lesstof voor een nieuw keuzedeel Restauratie Steenhouwen voor de studenten van de natuursteenopleiding aan het ROC Midden Nederland. Bart Woudenberg, projectleider bij Slotboom Steenhouwers: "Bij de taken in het keuzedeel is steeds de vraag: waarom doe je iets op een bepaalde manier? Dat is heel sterk."
Ruim 83 procent van de monumenteigenaren is erg geïnteresseerd in het verduurzamen van hun monument en geeft aan hierin te willen investeren. Toch weten zij onvoldoende welke duurzaamheidsmogelijkheden er zijn. Dit blijkt uit het voor de vijfde keer uitgevoerde onderzoek door het Nationaal Restauratiefonds onder monumenteigenaren.
Onderzoeker Rozemarijn Moes (23) dook voor het project 'Verhaal van Gelderland' de cijfers in."De hoge zandgronden, maar vooral ook de vruchtbare rivierklei zorgden vanaf het vroege begin voor hoge bevolkingsdichtheden", vertelt Moes. Een groot deel van de bevolking woonde in het Rivierengebied. Met meer dan 30 personen per vierkante kilometer behoorde dit gebied daarmee tot Europa’s dichtstbevolkte gebieden.
Simone da Silva is directeur van DIG IT UP. Dit is een erfgoedplatform dat helpt bij het verzamelen en archiveren van 'alledaags' archiefmateriaal. Da Silva: "De meer traditionele erfgoedinstellingen bewaren voornamelijk officiële documenten van instituties. Daarom vind je de verhalen van het gewone publiek moeilijk terug. Terwijl ik deze juist het interessantst vind. Persoonlijke ervaringen maken het verhaal compleet."
Bewoners van wat nu de Alblasserwaard heet, melkten 4.200 jaar voor Christus al koeien en lieten de oudste melkresten achter die ooit in Nederland zijn gevonden. Dat schrijven archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen in het Journal of Archaeological Science.
Iedereen heeft wel van werelderfgoed gehoord. Maar hoe is het ontstaan? Waarom hebben we werelderfgoed? En wat is precies de connectie met UNESCO en de Verenigde Naties? Deze animatie geeft een korte uitleg over het ontstaan van UNESCO Werelderfgoed