bekijk de webversie
14 juli 2022 | nummer 14
Nieuws
 
NEN en het CCV blijven samenwerken aan het vergroten van brandveiligheid
 
Het CCV en NEN werken sinds 2016 succesvol samen aan de verbetering van de praktische toepassing van normen, keurmerken en inspectie voor brandbeveiligingsinstallaties. Dat willen ze graag blijven doen en daarom hebben directeuren Patrick van den Brink (het CCV) en Gerard Rohaan (NEN) donderdag de bestaande convenanten verlengd.
 Lees meer
 
CCV-keurmerk Pentesten in de race voor award
 
Het keurmerk Pentesten van het CCV is in de race voor de Computable Awards 2022. “Fantastisch dat we genomineerd zijn voor deze mooie onderscheiding”, aldus Karin Beems, CCV-adviseur Keurmerken. Het CCV-keurmerk Pentesten is 1 van de 10 genomineerden in de categorie Cyber Resilience. Het publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriet.
 Stem nu!
 
‘Eén front tegen criminaliteit’ in beeld
Heb je op 27 juni het congres ‘Een front tegen criminaliteit’ gemist? Of wil je het nog een keer herbeleven? Dan heeft het CCV een mooi beeldverslag gemaakt, waarbij je het congres in vogelvlucht meemaakt. Zo weet je in één oogopslag welke aanpakken tegen (georganiseerde) criminaliteit succesvol zijn.
 Bekijk het beeldverslag
 
 
10 inspirerende aanpakken van ondermijning in de wijk
 
Ondermijning is een steeds groter probleem in Nederland. Veel gemeenten zijn ervan doordrongen dat alleen straffen onvoldoende werkt tegen ondermijning. Maar hoe pak je het dan aan? Laat je inspireren door het online boek Ondermijning in de wijk’, waarin het CCV drie succesvolle aanpakken voor zijn rekening heeft genomen. 
 Bekijk het inspiratieboek
 
Beleef de wereld van een mobiele bandiet
 
Het CCV heeft voor verschillende doelgroepen en over verschillende onderwerpen 360-gradenvideo’s ontwikkeld voor bewustwording en training. In de nieuwste video beleef je hoe een mobiele bandiet werkt, woont en zich verplaatst. Als je kijkt door een virtualrealitybril is het net alsof je er echt bij bent.
 Bekijk de video
 
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Overheden kunnen elkaar straks informeren als ze zien dat criminelen proberen overheidsdiensten te misbruiken. Dat kan bij een sterk vermoeden dat criminelen betrokken zijn bij een onderneming, die in een andere gemeente probeert geld wit te wassen. Dit wordt mogelijk door een aanpassing in de wet Bibob. Een stap in de goede richting voor het samen bestrijden van ondermijning, een belangrijk webdossier van het CCV.
 Naar dossier Ondermijning
 
 
De Veiligheidseffectrapportage is VERnieuwd
 
De Veiligheidseffectrapportage (VER) maakt veiligheidsrisico’s van ruimtelijke- en bouwplannen en inzichtelijk. De VER is gericht op de aanpak van criminaliteit en overlast. Ook moet het gevoelens van onveiligheid voorkomen. Voordat de daadwerkelijke bouw begint, worden mogelijke risico’s in beeld gebracht en veiligheidsmaatregelen voorgesteld. 
 Lees meer over de VER
 
Samen sterk voor een veilig buitengebied in Gelderland-Zuid
 
In het gemeentehuis van Neder-Betuwevond vond 6 juli de startbijeenkomst plaats voor het proces 'Veilig Buitengebied' in Gelderland-Zuid. Dit is een samenwerking tussen diverse partijen uit de private en publieke sector. Doel is om samen ondermijnende criminaliteit tegen te gaan op het platteland.
 Lees meer
 
Houd jonge aanwas uit de criminaliteit!
De gemeente Arnhem ontving 30 juni leden van de CCV Learning Community ‘Jonge aanwas uit de georganiseerde criminaliteit houden’. Burgemeester Ahmed Marcouch heette iedereen welkom en vertelde over de Arnhemse aanpak. Hij sprak over de ‘Gouden driehoek’: school, ouders en straat. Want jongeren uit de georganiseerde criminaliteit houden, vraagt om integrale samenwerking waarin stimuleren, grenzen stellen en corrigeren een rol hebben.
 Lees meer over de Arnhemse aanpak
 
 
Aanmelden voor bijeenkomst over jongeren en ondermijning gestart
 
Op 6 oktober organiseert het CCV de 2e landelijke bijeenkomst 'Jonge aanwas uit de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit houden'. In de CCV-agenda kun je het conceptprogramma bekijken. En als je je nu al aanmeldt, krijg je vanzelf bericht als het programma rond is. Dan kun je ook zien welke workshops er zijn en aangeven welke je wilt volgen.
 Meld je aan
 
 
Wat voor handhaver ben jij?
 
Neem deze de zomervakantie nog even het lesprogramma voor komend studiejaar door. Heb je het stijlwijzerspel ‘Wat voor handhaver ben jij?’ al aangeschaft? Handhavers-in-spe leren met het spel de verschillende stijlen kennen en ontdekken zo hun eigen voorkeursstijl. Gegarandeerd een interessante én leuke les!
 Bekijk het spel
 
Huurder gescreend, toch malafide huur
Screening is een belangrijk middel voor de verhuurder om potentieel malafide huurders te weren. In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid deden CCV-adviseurs Dominique Rademaker en Sara Wester een casestudy naar het screeningsproces bij de huur van vastgoedobjecten. Bij deze objecten was achteraf sprake van malafide huur. “Een opvallende conclusie is dat verhuurders van mening zijn dat hun screeningsproces goed was, maar dat er toch criminelen door het proces heen glippen”, aldus Dominique.
 Naar de casestudy
 
 
Cyber session ‘The time is now’
 
De 1e opname van de 5 Cyber Sessions ‘The time is now’ zit er op. Nieuwsgierig naar de uitzending waarin onder andere cyberburgemeester Astrid Nienhuis en adviseur Ronny van Gerven (zie foto) vertellen over de praktische zaken rondom digitale veiligheid? Schrijf je in en het CCV informeert je wanneer de sessies online staan.
 Schrijf je in
 
Overzicht juridische uitspraken artikel 13b Opiumwet geactualiseerd
 
Het overzicht met juridische uitspraken over het toepassen van artikel 13b Opiumwet in het webdossier Drugscriminaliteit is aangevuld met de meest recente uitspraken. Daarnaast is de indeling aangepast. Deze sluit beter aan bij het nieuwe beoordelingskader, dat het CCV samen met de Rijksuniversiteit Groningen gaat herzien en dat na de zomervakantie wordt gepubliceerd.
 Bekijk het actuele overzicht
 
‘Handhaving van milieunormen begint bij de politieke wil’
 
Om milieucriminaliteit echt goed te kunnen aanpakken, moet er volgens milieuofficier Rob de Rijck nog heel wat gebeuren. De verhouding tussen straf- en bestuursrecht moet bijvoorbeeld beter, zegt hij in Secondant. En vaak duren de strafzaken te lang en daar rolt niet zelden een lage straf uit. “Ik ben niet per se uit op hogere straffen, maar het moet wel menens zijn.”
 Lees het artikel
 
Nieuws van partners
 
Publicaties
Column op Secondant: Ontnemings(on)vermogen
ToeZine: Zo onderzocht de Algemene Rekenkamer het maatschappelijk effect van inspectierapporten
ILT wint innovatieprijs met internettoezicht F-gassen
Agenda
Meet&Greet Veiligheid en Zorg. Ga je mee op avontuur?
15 september 2022
Regionaal platform gesloten mobiele familienetwerken (GMF)
22 september 2022
Webinar OOV op orde en Integraal veiligheidsbeleid/IVP
27 september 2022
 Complete agenda
 
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact