bekijk de webversie
3 december 2020 | nummer 26
Nieuws
 
Straatroof: de start van een criminele carrière
 
Een zware crimineel start zijn carrière vaak op jonge leeftijd met een gewelddadig delict zoals een straatroof. Op tijd ingrijpen is daarom essentieel in de aanpak daarvan, stelt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen en straatroof bij de Politie: “Met vroegtijdige interventies voorkom je dat jongeren doorgroeien tot zware criminelen.” Zijn inzichten en tips deelt hij met het CCV.
 Naar het praktijkvoorbeeld
 
Brenno de Winter over cybersecurity: “Leer van andermans fouten”
 
MKB-Amsterdam organiseerde, samen met het CCV en andere partijen, afgelopen maand 2 masterclasses Cybercrime. In de leersessies neemt cyberexpert Brenno de Winter MKB-ers mee in de wereld van digitale (on)veiligheid. “Luister naar de verhalen van de ander. Daar moet je als ondernemer voor open staan”, vertelt De Winter.
 Lees meer
 
CCV-directeur sluit Digitale Ondermijningsdag 2020 af met webinar
 
Met 8 webinars achter de rug, is de ‘Digitale Ondermijningsdag 2020’ nu al een succes. Toch staat er nog 1 interessant webinar op het programma, namelijk die van Patrick van den Brink, directeur van het CCV. Hij spreekt 8 december om 14.00 uur over intimidatie en bedreigingen van volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren.
 Meld je aan
 
Nieuwe e-learning signalering mensenhandel voor beveiligers recreatiesector
Hotels en vakantieparken worden niet alleen gebruikt voor recreatie. Het zijn ook plekken waar uitbuiting plaatsvindt. Defence for Children – ECPAT heeft een e-learning gemaakt om beveiligers in de recreatiesector bewust te maken van signalen van seksuele uitbuiting. De e-learning maakt deel uit van een serie e-learnings over het signaleren van mensenhandel en is beschikbaar op de CCV-website.
 Naar de e-learnings signalering mensenhandel
 
 
Haarlemse pilot naar een interventie tegen geldezels
 
De gemeente Haarlem ziet dat cybercriminelen jongeren benaderen. Daarom hebben de Haagse Hogeschool en Saxion Hogeschool een onderzoek uitgevoerd naar geldezels. Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in kenmerken van geldezels, de rol van geldezels in cybercriminele netwerken en interventies die hierbij aansluiten. Deze pilot behoort bij de CCV-cyberprojecten 2020. Doe er je voordeel mee!
 Bekijk de pilot
 
Nieuwe Cyber24-game over sextortion in tv-programma Opgelicht?!
 
TV-programma Opgelicht?! besteedde dinsdag aandacht aan sextortion en de nieuwe Cyber24-game over sextortion. Cyber24 van het CCV wordt ingezet op scholen om jongeren bewust te maken van hun online gedrag. De nieuwe game waarschuwt jongeren voor de gevolgen van het sturen van seksueel getinte foto’s.
 Kijk de uitzending terug
 
PVO Amsterdam-Amstelland leidt ondernemers op tot cyber ambassadeurs
 
Een groot aantal MKB-ers wordt geconfronteerd met cyber gevaren. Vooral nu veel mensen thuiswerken is digitale veiligheid extra belangrijk. Hester Diemer, coördinator van het Platform Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland vertelt het CCV over een recent gestarte pilot met cyber ambassadeurs: ondernemers die getraind worden tot digitale veiligheidsexperts.
 Lees meer
 
LVB-tour deels terug te kijken
Begin november verzorgde het CCV voor de strafrechtketen interactieve uitzendingen over hoe je een licht verstandelijke beperking (LVB) herkent. Het is nu mogelijk om een deel van de presentaties van deze LVB-tour terug te kijken. 
 Bekijk de uitzending
 
 
Je spreekt elkaar eens in een andere setting
Soms heb je als organisatie behoefte aan een helicopterview. De gemeente Putten opteerde voor een CCV-werksessie en was blij met de uitkomsten. “Het leverde ons individueel en als groep nieuwe energie op. Om nieuwe dingen op te pakken en tijd hierin te investeren,” vertelt veiligheidsadviseur Pim de Korte.
 Lees meer
 
 
Beleidskeuzes bepalen het resultaat
In de begeleiding van cliënten met meervoudige en complexe problematiek, heb je anderen en elkaar nodig. Daar zijn Wietse Bouwsma en Ineke Swama van overtuigd. Beiden werken bij Zinso, een organisatie gespecialiseerd in het bieden van ambulante begeleiding aan mensen met multiproblematiek. Hun visie lees je op het Platform Multiproblematiek.
 Lees hun verhaal
 
Toolbox aanpak overlastgevende en/of criminele asielzoekers
 
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een toolbox ontwikkeld met maatregelen voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Het gaat om ruim 70 maatregelen, van de inzet van cameratoezicht en extra beveiliging tot het opleggen van een meldplicht of collectief winkelverbod. Ook producten van het CCV zijn in de toolbox opgenomen. 
 Bekijk de toolbox
 
Beschietingen, demonstraties, noodrecht. Een jaar openbareorderecht in vogelvlucht
 
19 november deden ruim 140 deelnemers online mee aan het actualiteitencollege openbareorderecht 2020. Met deskundigheid en humor leidden Rian de Jong (Universitair Hoofddocent van Radboud Universiteit Nijmegen) en Floris van Laanen (Wetgevingsjurist bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid) de deelnemers langs de actualiteiten van 2020. CCV-adviseur Lilian Tieman verzorgde de digitale ontvangst en begeleiding.
 Lees het hele bericht
 
Steeds meer onrust bij jongeren?
 
Als je het dagelijkse nieuws moet geloven, lijkt de lockdown voor steeds meer onrust te zorgen bij jongeren. Regionale media wisten het CCV afgelopen week te vinden voor de nodige achtergrondinformatie bij deze ontwikkeling. Marjon den Breems beantwoordde vragen van NH Nieuws, waarbij ze benadrukte dat straffen en zorg hand in hand moeten gaan in de aanpak van overlast. En Nicole Langeveld reageerde in het Friesch Dagblad op de verdubbeling van de jeugdoverlast in Friesland.
 Lees haar reactie
 
Jeugdpeiling: wat gebeurt er in 2021?
Dit najaar vroegen we wat de focus is voor 2021 in de aanpak van jeugd en risicojeugd. Vanuit verschillende invalshoeken kwam hier antwoord op. We nemen je kort mee in een rondje langs de antwoorden.
 Lees de uitkomsten van de jeugdpeiling
 
 
De Keuzewijzer Veilig Uitgaan is vernieuwd
 
De Keuzewijzer is vernieuwd: naast best practices, vind je nu ook innovatieve aanpakken voor de meest voorkomende en belangrijkste problemen in het uitgaansleven. De thema’s lachgas, seksuele intimidatie en ondermijning in de horeca zijn ook nieuw. De keuzewijzer biedt aanpakken voor allerlei problemen in het uitgaansleven. Met de Keuzewijzer kun je de aanpak kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied.
 Ga naar de Keuzewijzer
 
Geslaagd voor de training Gedragsverandering voor Toezicht en Handhaving
 
Onlangs sloten 12 deelnemers de training Gedragsverandering voor Toezicht en Handhaving met succes af. Coronaproof en digitaal vonden zij met de CCV-trainers Miriam Adriaanse en Mirjam Prinsen hun weg in de wereld van de gedragskennis. Stuk voor stuk hebben ze mooie plannen uitgedacht om toe te passen in hun eigen werkveld. Heb je ook interesse? 
 Bekijk de training
 
Webdossier autokraak vernieuwd
 
Het stelen van spullen uit een auto of onderdelen van een auto: dat valt onder autokraak. In het vernieuwde webdossier vind je praktijkvoorbeelden en tips hoe je een integrale aanpak hiervoor kunt ontwikkelen. Ook stelt de gemeente van Utrecht campagnematerialen beschikbaar. Zonder logo en dus vrij te gebruiken in jouw aanpak.
 Bekijk het webdossier
 
CCV publiceert interpretatiebesluiten BMI en OAI
Het deskundigenpanel van het CCV heeft interpretaties vastgesteld voor brandmeldinstallaties (NEN 2535) en ontruimingsalarminstallaties met stil-alarm (NEN 2575-4). Deze gaan over onduidelijkheden in de norm, zoals plaatsing van melders in kleine ruimtes en de bewaking ervan.
 Lees meer
 
 
Publicatie correctiebladen BORG-B en BORG-E
Na publicatie van de certificatieschema’s BORG-B en BORG-E op 1 augustus is het CCV door verschillende BORG-bedrijven en certificatie-instellingen benaderd met vragen en opmerkingen over de regelingen. Naar aanleiding hiervan zijn de bladen aangepast.
 Bekijk de wijzigingen
 
 
VRKI 2.0 versie 2021 gepubliceerd
 
De VRKI 2.0 speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen, opleveren en onderhouden van (gecertificeerde) beveiligingssystemen. De nieuwe versie van de VRKI 2.0 (2021) is nu beschikbaar en vanaf 1 januari 2021 te gebruiken. Tot april 2021 geldt een overgangsperiode voor de VRKI 2.0 versie 2020.
 Lees meer
 
Aftelkalender Inbraakvrije Feestmaand
 
In de aftelkalender op de website van het PKVW vind je iedere dag een tip om een inbraak te voorkomen. Er zijn tips van Anniko van Santen, presentator van het tv-programma Opsporing Verzocht, Paul Depla, burgemeester van Breda en landelijk ambassadeur woninginbraken en heel veel anderen. De aftelkalender ‘Inbraakvrije feestmaand’ loopt tot eind december.
 Ga naar de aftelkalender met tips
 
Politiekeurmerk blij met nieuwe lichting Bouwplanadviseurs
 
De opleiding PKVW-bouwplanadviseur is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Ondanks de beperkingen door het coronavirus deed de eerste groep 20 november examen. “Wij hopen dat alle deelnemers geslaagd zijn. Het niveau ligt hoog. Dat is ook nodig om bouwplannen goed te kunnen interpreteren en er advies over uit te brengen,” aldus Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV. 
 Lees meer
 
Veel interactie in webinar ‘Maak kennis met de data van het Kadaster’
 
In het webinar ‘Maak Kennis met de data van het Kadaster’ dat het CCV 26 november samen met het Kadaster organiseerde kreeg een select gezelschap een kijkje onder de motorkap van het Kadaster. Daarnaast kregen ze antwoord op vragen die zich in hun praktijk voordoen. De opname van dit webinar is op verzoek verkrijgbaar. Mail je verzoek naar CCV-adviseur Michel de Vroege.
 Lees meer over dit webinar
 
Nieuws uit ons netwerk
 
Publicaties
Secondant: ‘In de aanpak van ondermijning zie ik een gebrek aan durf’
 
ToeZine: De vier stappen naar een effectievere omgevingsdienst
 
Secondant: De criminaliteit is zeer scheef verdeeld over Nederland
 
ToeZine: Flinke tijdswinst voor WKO-inspecteurs dankzij prijswinnende tool
 
Agenda
Webinar ‘Georganiseerde criminaliteit op de rem’
7 december 2020
Cybercrime training Digitaal Veilig
10 december 2020
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact