NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Chaos dreigt door verplichte tachostop bij grens
 
Vanaf 2 februari moeten truckers bij of direct na de grens stoppen om de grenspassage handmatig in te voeren in de tachograaf. TLN waarschuwt voor chaos bij grensovergangen. De voor de maatregel benodigde parkeerruimte is er eenvoudigweg niet, stelt de branchevereniging.
 
 
 
#
 
Neele-Vat zet Chinees expeditiebedrijf op
 
De oververhitte containermarkt in China heeft ervoor gezorgd dat het Rotterdamse Neele-Vat Logistics zelf actief is geworden in de Volksrepubliek. Samen met de Duitse partner Dörrenhaus hebben de Rotterdammers vorig jaar in alle stilte het Chinese expeditiebedrijf NVD Asia opgezet om meer controle te krijgen op de afvoer van lading uit China over zee, door...
 
 
 
(advertentie)
#  
UTA – Brandstof, tol en plus services
 
Sinds 1963 biedt UTA zijn diensten aan in Europa en helpt u de administratie van uw bedrijf te vereenvoudigen. Dankzij UTA's telematica-oplossing UTA SmartConnect® en uw UTA One® kunt u uw wagenpark volgen en optimaliseren in Europa.

Meer informatie leest u hier!
 
 
 
#
 
Jammerlijke plaspauze op de ‘Beaumaiden’ leidde tot ongeluk
 
Een bijzonder ontspannen kapitein. Een paar glazen wijn. Een kuren vertonende WC. Een uitgeschakeld alarm. In hun onderzoek naar het stranden van de ‘Beaumaiden’, een general cargo-schip van de Nederlandse rederij Vertom, zijn de onderzoekers van het Danish Maritime Accident Investigation Board (DMAIB) tot de ontdekking gekomen dat de maritieme miskleun, die afgelopen oktober plaatsvond...
 
 
 
#
 
Maersk naar brutowinst van nagenoeg twintig miljard dollar
 
Maersk heeft vorig jaar een brutowinst (ebit) van bijna twintig miljard dollar geboekt. Dit meldt het concern in een update op basis van voorlopige cijfers over het vierde kwartaal.
 
 
 
#
 
Zuid-Korea beboet 23 rederijen wegens prijsafspraken
 
De Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteit Fair Trade Commission (FTC) heeft definitief besloten om elf buitenlandse en twaalf Zuid-Koreaanse containerrederijen boetes op te leggen vanwege ‘samenzwering’ bij het vaststellen van containertarieven. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
 
 
#
 
Handel en transport eisen terugsluis opbrengst emissiehandel
 
De Europese Commissie wil een nieuw systeem voor emissiehandel introduceren in het wegvervoer. Europese brancheorganisaties vrezen dat de opbrengsten van dit Emissions Trading System (ETS) uit de sector zullen verdwijnen en eisen dat er afspraken worden gemaakt over een terugsluis. Ondernemers zouden het geld dat zij extra kwijt zijn in ieder geval deels terug moeten...
 
 
 
#
 
‘Binnenvaartmarkt is rijp voor forse prijsverhoging’
 
De sterke verbetering van de spotmarkt in de binnenvaart zou voor de relatie- en containervaart een signaal moeten zijn om bij prijsafspraken in te zetten op forse tariefsverhogingen en een standaard gasolieclausule.
 
 
 
#
 
Fasten your seatbelt, expediteur!
 
In het laatste kwartaal van 2021 waren er veel overnames in de zee- en luchtvrachtexpeditie. Opvallend was de koop door Maersk van het Duitse Senator, waarmee de Deense reder zijn luchtvrachtactiviteiten wil versterken. Verder kwamen Duitse en Nederlandse expediteurs erachter dat Hamburg Süd, een Maersk-dochter, niet meer zomaar capaciteit beschikbaar stelt aan hen. Die wordt...
 
 
#
 
‘Met neus past een Formule 1-auto niet in de trailer’
 
Dat Max Verstappen vorig jaar de eerste wereldkampioen Formule 1 met Nederlands bloed werd, na ook nog eens een heroïsche en Neerlands bloedstollende finalerace, zorgde ervoor dat de eliteracerij van iedereen in ons land aandacht kreeg. Toch weten weinigen dat er nóg een Nederlander in de Formule 1 actief is. Achter de schermen, dat wel....
 
 
 
#
 
Ook reders willen andere ondergrens Europese CO2-heffing
 
De Nederlandse redersvereniging KVNR steunt het voorstel van de Europese milieukoepel Transport & Environment (T&E) om meer kleine schepen onder de CO2-heffing te brengen dan de Europese Commissie heeft voorgesteld.
 
 
 
#
 
Wegvervoerinspecties: kijk of boete aan de wet voldoet
 
In Nieuwsblad Transport zijn interessante artikelen verschenen over de ‘roofbouw’ die is gepleegd op inspecties van ILT. Na alle ophef hierover én de recente investeringen van ILT is het aannemelijk dat de dienst vanaf dit jaar meer fysieke inspecties langs de weg zal gaan uitvoeren. Goed om te weten is dat áls er dan een...
 
 
#
 
Antwerpen boekt overslagrecord in laatste jaar van zelfstandig bestaan
 
De haven van Antwerpen heeft in het laatste jaar van haar bestaan als zelfstandige haven een overslagrecord geboekt. In totaal werd er 240 miljoen ton lading overgeslagen, een lichte groei van 9 ton ten opzichte van 2020.
 
 
 
#
 
EU: geen concurrentieverstorend gedrag bij hoge containerprijzen
 
De Europese Unie heeft bij de controle op het containervervoer ‘geen concurrentieverstorend gedrag’ geconstateerd bij de containervervoerders sinds het begin van de coronapandemie. Brussel besloot afgelopen jaar nader onderzoek in te stellen naar de rederijen vanwege de sterke prijsstijgingen van zeecontainers.
 
 
 
#
 
Chinees ‘zero-Covid’-beleid tart logistiek
 
Als enige grote land ter wereld handhaaft China nog steeds een zerotolerancebeleid bij de aanpak van het coronavirus. Enerzijds zorgt dit voor een laag aantal coronabesmettingen in het land. Anderzijds leidt het tot verstoringen in de transportketen die wereldwijd voelbaar zijn. In hoeverre wegen de voordelen van het beleid nog op tegen de nadelen?
 
 
#
 
Hyzon onder vergrootglas Amerikaanse toezichthouder
 
De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar truckbouwer Hyzon Motors na aantijgingen van gesjoemel met een grote bestelling. Tegelijkertijd meldt de waterstofspecialist vorig jaar iets meer trucks te hebben geleverd dan verwacht.
 
 
 
#
 
‘Limburg moet nadrukkelijk afstand nemen van sluiting MAA’
 
Onderhoudsbedrijf Samco op Maastricht Aachen Airport (MAA) wil dat de provincie Limburg ‘op zeer korte termijn’ en ‘uitdrukkelijk’ afstand neemt van het sluitingsscenario van de luchthaven.
 
 
 
#
 
Recordaantal mega-dc’s erbij in één jaar
 
Een recordaantal van 25 megadistributiecentra is het afgelopen jaar geopend, terwijl er voor dit jaar ook alweer 19 in de pijplijn zitten. Die staan vooral in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Noord-Brabant en Limburg.
 
 
#
 
Waterland koopt grote Duitse wegvervoerder Duvenbeck
 
De Duitse wegvervoerder en logistieke dienstverlener Duvenbeck Group (Bocholt) komt in handen van het Nederlandse investeringsfonds Waterland Private Equity Investments. De transporteur is met een omzet van ruim 700 miljoen euro, 1500 trucks en 6000 medewerkers een grote vangst voor de Nederlandse participatiemaatschappij uit Bussum.
 
 
 
#
 
Havendebat Amsterdam: hoeveel ruimte is er voor de haven?
 
De Amsterdamse haven heeft voor de toekomstige energietransitie dringend meer ruimte nodig. Daarnaast barst het elektriciteitsnetwerk straks uit zijn voegen door de energietransitie. Tegelijkertijd vormen onder meer klimaatdoelstellingen en stikstofproblematiek bedreigingen voor de nieuwe ambities en verdienmodellen van de haven. Wat zijn de oplossingen en waar kiest de politiek voor?
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam