Gratis naar het and& festival
  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌    ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌    ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌    ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌   ‌  ‌   ‌   ‌   ‌  
Bekijk de webversie
Canvas

Hallo ,

Arno maakt al ruim een halve eeuw muziek. Songs als ‘O la la la c’est magnifique’ en ‘Les yeux de ma mère’ zijn nationaal erfgoed geworden. Omkijken of zwelgen in nostalgie doet hij niet graag, maar in de documentairereeks Charlatan blikt hij samen met zijn ‘compagnons de route’ terug op zijn rijkgevulde leven en werk. Vanaf vanavond op Canvas. En van welke muziek je ook houdt, Canvas en VRT NU hebben altijd wel iets fijns in petto. Wij selecteren enkele tips.

 

Charlatan, het leven van Arno Hintjens

In Oostende, daar begint het allemaal: het verhaal van Arno ‘le plus beau’, Arno de muzikant, Arno de levensgenieter, Arno ‘the lonesome Zorro’. Hij is nu een kloeke zeventiger, de strijd tegen kanker heeft hem verzwakt, maar de muziek houdt hem alive and kicking. Aan de hand van unieke archiefbeelden geeft Charlatan een andere kijk op Arno's muzikale carrière, vanuit zijn persoonlijke leven. Van zijn jeugd in Oostende over de tijd met Freckleface, Tjens Couter, TC Matic en Charles et les Lulus, tot en met zijn internationale successen als Arno tout court.

Kijk om 21u20 op Canvas en via VRT NU >
 
Canvas@work

Lou Berghmans

Lou Berghmans is een van de beste cameramensen van ons land. Als DOP, director of photography, stond hij achter de camera bij een indrukwekkende lijst films en series. Via Dominique Deruddere raakte hij betrokken bij Charlatan. ⁠ ⁠

“Arno kijkt niet graag terug op het verleden. Ik vind dat een mooie filosofie. Ik denk wel eens aan Arno als ik in mijn 'man cave' met al mijn herinneringen zit. Dan weet ik: op een bepaald moment ga ik dit allemaal buiten gooien, Arno's filosofie indachtig. In die zin vind ik het wel merkwaardig dat Arno zich voor Charlatan zo heeft vrijgegeven, zo in zijn ziel heeft laten kijken.”

Lees meer >

Meer muziek op Podium 19 via VRT NU

Liesa Van der Aa

 
Kijk via VRT NU >
 

An Pierlé Quartet

 
Kijk via VRT NU >
 

A tribute to
Oum Kalthoum

 
Kijk via VRT NU >
 

Blue Note, beyond the notes

In 2019 brachten de Blue Note All Stars een muzikale ode aan het iconische Blue Note platenlabel. Pianisten Robert Glasper en Herbie Hancock, saxofonist Wayne Shorter en trompettist Ambrose Akimusire geven een impressie van waar Blue Note volgens hen voor staat: ‘the finest in jazz since 1939’ en ‘the sound of freedom’.

Vanaf 22 april via VRT NU >
 

Born in Chicago

De oude helden van de blues vormen een belangrijke invloed voor Arno. Daarin is hij verwant aan Amerikaanse collega’s als gitarist Mike Bloomfield en harmonicaspeler Paul Butterfield. Ook die witte middle class kids gingen de mosterd halen bij de zwarte bluesmuzikanten uit South East Chicago. En hielpen zo mee aan de bluesrevival van de jaren zestig.

Nog tot 1 mei via VRT NU >
 

Win de nieuwe cd van Arno

Op 21 mei verschijnt Vivre, een album met sobere versies van de meest ontroerende nummers uit Arno's repertoire. Arno in duo met de jonge Franse pianist Sofiane Pamart: een piano, een stem en veertien onverwoestbare songs: meer is er niet nodig voor pure magie. Wij mogen enkele gesigneerde cd’s weggeven.

Waag je kans >
 

Arsenal op drift

Even leek het erop dat Arsenal na twintig jaar was gecrasht, maar dan komen Hendrik Willemyns en John Roan samen in China om te praten over hoe het verder moet. Hun zoektocht naar een antwoord op vragen als ‘Wat is muziek?’ en ‘Waarom groeien mensen uit elkaar?’ ligt aan de basis van een driedelige televisiereeks.

Bekijk de trailer >
 
advertentie
 


Gratis naar
het and& festival

Van 21 tot en met 25 april vindt in Leuven het and& festival plaats. Meer dan honderd internationale sprekers verzamelen er online én offline rond ‘21 vragen voor de 21ste eeuw’. Met als hoofdvraag: We innoveren voor een betere wereld, maar wat is beter? Klinkende namen als Jimmy Wales, mede-oprichter van Wikipedia en Uri Levine, co-founder van Waze zullen er hun licht laten schijnen op de toekomst van onze digitale samenleving.

Claim hier je gratis ticket >
 
De Canvaskijker

Peter Vantyghem tipt The Reagans

“Omdat deze vierdelige documentaire nog maar tot 26 april te zien is, is dit je laatste kans om een stukje Amerikaanse geschiedenis met een nieuwe bril te bekijken. Ronald Reagan heb ik meegemaakt. Hij kwam binnen met het vignet van ex-cowboy op hem gekleefd, hij had een beetje dwarsgelegen tegen de hippies in Californië (achteraf gezien veel meer dan ik dacht), was dikke vriendjes met Margaret Thatcher, en vader van wat ‘Reaganomics’ is gaan heten. Vreemd genoeg werd hij destijds door velen als een overjaarse, wat onwetende opa beschouwd, een marionet van de Republikeinen zeg maar, en ging de idee leven dat hij het al bij al goed gedaan had.”

“Deze revisionistische documentaire van Matt Tyrnauer stelt een en ander bij. De focus ligt vooral op Reagans mythische (en racistische) ideaal van het grote Amerika, wat niet toevallig goed spoort met de dromen van Donald Trump. Het is nogal onthutsend te zien hoe in die acht jaar een astrologe (Joan Quigley) zoveel invloed had op het beleid, en finaal begrijp je dat Reagan mee de basis gelegd heeft voor de enorme kloof die de VS vandaag verdeelt.”

– Peter Vantyghem, journalist bij De Standaard en interviewer voor Charlatan

Bekijk deze docureeks >
Ga naar canvas.be >
Facebook   Youtube   Instagram   Twitter