NT e-mail
 
28-06-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
‘Chloorgasramp in haven Aqaba door knappende kabel’ (+video)
 
De ramp met een vallende tankcontainer vol chloor op een vrachtschip in de haven van Aqaba (Jordanië) waarbij maandag zeker dertien doden en honderden gewonden vielen, was het gevolg van een knappende kabel. Dat heeft een directielid van het Havenbedrijf van Aqaba tegen lokale media gezegd.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
‘Grootste CO2-impact komende jaren vooral via afvang en opslag’
 
North Sea Port zet voor de energietransitie van de industrie in het havengebied primair in op drie sporen: CO2-afvang, waterstof en elektrificatie. ‘Als havenbedrijf steken we misschien wel de meeste tijd en moeite in het thema waterstof, maar de CO2-impact op korte termijn komt vooral van CCS’, vertelt Maarten den Dekker, projectleider energietransitie en duurzaamheid bij...
 
 
 
#
 
‘Port of Amsterdam kiest voor LOHC als drager van waterstof’
 
Amsterdam is nu nog een belangrijke haven voor de op- en overslag van fossiele brandstoffen, maar dat gaat veranderen: biobrandstoffen en waterstof zullen de toekomst bepalen, zo vertelt Eduard de Visser, directeur strategie en innovatie van Port of Amsterdam.
 
 
 
#
 
‘Productie van elektrolysers en waterstoftrucks is bottleneck’
 
Een vrachtwagen die rijdt op grijze waterstof is nu al veel beter voor het milieu dan dieseltrucks, zegt Diederick Luijten, vice president waterstof bij Air Liquide. ‘Daarmee maak je al een enorme stap. En die wordt nog groter als je de waterstof koolstofarm en hernieuwbaar maakt.’ En over grote stappen gesproken: elektrolysers hebben nu echt...
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
Steeds meer containers verloren op zee
 
Het aantal containers dat op zee wordt verloren neemt toe. In 2020 en 2021 lag het gemiddelde aantal op zee verloren containers op 3.113. De World Shipping Council (WSC) houdt de cijfers bij in periodes van steeds 3 jaar. Het aantal over boord geslagen containers ligt momenteel zo’n vier keer hoger als in de voorgaande...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Waberer’s stapt in e-commerce met nieuwe joint venture
 
Waberer’s en het Hongaarse postbedrijf Magyar Posta richten een joint venture op voor pakketlogistiek. Het transportbedrijf wil daarmee voet aan de grond krijgen in de markt voor e-commerce.
 
 
 
#
 
DB Schenker werkt aan waterstofvloot, leaset Hyzontruck
 
DB Schenker heeft plannen om al volgend jaar vervoer aan te bieden met waterstoftrucks. De Duitse logistiekreus heeft de eerste vrachtwagen inmiddels in bestelling staan bij de Groningse fabriek van Hyzon.
 
 
 
#
 
Cao-conflict Duitse zeehavens sleept voort
 
De vijfde onderhandelingsronde tussen de vereniging van Duitse zeehavens (ZDS) en de vakbond van havenarbeiders heeft niets opgeleverd. Volgende week wordt er opnieuw gekeken of er een gezamenlijk akkoord kan worden bereikt. Vooralsnog zijn er geen nieuwe ‘waarschuwingsstakingen’ aangekondigd.
 
 
 
#
 
Medway Italia gaat goederen vervoeren via Brabantroute
 
ProRail heeft een toegangsovereenkomst gesloten met Medway Italia S.R.L. waarmee de spoorgoederenvervoerder vanaf 1 juli gebruik mag maken van de Nederlandse spoorinfrastructuur en diensten. De Belgische tak van Medway italia, Medway Belgium, zal de organisatie en de operationele bijsturing van het treinverkeer in Nederland op zich nemen.
 
 
 
#
 
Meerdere boerenacties op en bij snelwegen en richting Den Haag
 
Boeren houden dinsdagochtend opnieuw acties tegen het stikstofbeleid. Op en langs meerdere wegen werden branden gesticht met oponthoud tot gevolg. Zo zorgde een brand ter hoogte van Kerkdriel voor vertraging omdat de rechterrijstrook van de A2 in verband met het vuur moest worden afgesloten. In de berm van de A12 bij Nieuwerbrug werden hooibalen in...
 
 
 
#
 
Walstroom voor Boskalis-schepen in Rotterdamse Waalhaven
 
Afgemeerde werkschepen van Boskalis kunnen vanaf 1 juni volgend jaar draaien op walstroom in de Waalhaven in Rotterdam.
 
 
 
#
 
ACM staat samenwerking Shell en Total toe bij CO2-opslag Noordzee
 
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord met een samenwerking van de oliebedrijven Shell en TotalEnergies bij de opslag van CO2 in lege gasvelden in de Noordzee. Door CO2 door buizen te vervoeren en in oude gasvelden op te slaan komt dit broeikasgas niet in de atmosfeer terecht. Volgens de ACM draagt dit initiatief...
 
 
 
#
 
Duitsland toch voorstander van EU-verbod verbrandingsmotor
 
Duitsland schaart zich toch achter een verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren in de Europese Unie vanaf 2035. Dat zei minister voor Milieu Steffi Lemke in een interview met de tv-omroep ZDF. Onlangs zei een andere minister nog dat de Duitse regering het voorstel niet kon steunen.
 
 
 
#
 
Econoom: file kost 200 euro per uur per vrachtwagen
 
Een file kost zo’n 200 euro per uur per vrachtwagen. Dat bevestigt econoom Henry Steenbergen van Rabobank na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. Maandagmiddag ontstonden er lange files op de Nederlandse snelwegen door protestacties van boeren.
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam