Duitsland Instituut Duitsland Instituut foto

Duitsland Instituut

Christina Morina over Duitsers en hun democratie, Abdelkader Benali over Kafka

Kant, Kafka en 35 jaar val van de Muur: 2024 is een jaar van herdenken in Duitsland. Dat doen we met hedendaagse perspectieven en inspirerende sprekers zoals historicus Christina Morina, filosoof Pauline Kleingeld en schrijver Abdelkader Benali. Maar ook de actualiteit komt in ons zomerprogramma aan bod. We spreken over het klimaatbeleid en klimaatactivisme in Duitsland en over nieuwe ontwikkelingen in de geschiedsschrijving over Duitsland. Blijf via FacebookInstagramLinkedIn en X op de hoogte van alle activiteiten.


Lezing | A Thousand New Beginnings

35 jaar na de val van de Muur is het debat over de kloof tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds springlevend. In haar nieuwe boek 'Tausend Aufbrüche' onderzoekt Christina Morina de ideeën over democratie en het zelfbeeld van burgers in Oost en in West. Op 4 juni spreekt de historicus in SPUI25 (Amsterdam) over haar boek. Op dezeflde dag vindt ook een Masterclass met haar plaats.


Gesprek | Berlijn ligt (ook) in Suriname

Duitse voornamen in het regenwoud? Ze zijn verrassend genoeg geen rariteit in Suriname. Want naast de koloniale macht Nederland hebben ook Duitsers hun sporen achtergelaten in het land. Over de nog weinig onderzochte verbindingen tussen Suriname en Duitsland spreekt Henning Radke op 11 juni in SPUI25 (Amsterdam) met Carl Haarnack, Margot van den Berg en Humphrey Lamur.


Gesprek | Decolonizing Kant

2024 markeert de 300e geboortedag van Immanuel Kant. Hij wordt geroemd om zijn strijd voor gelijkheid en autonomie, tegelijkertijd hield hij er diep racistische opvattingen op na. Op 13 juni discussiëren Pauline Kleingeld, Huaping Lu-Adler, Reza Mosayebi en Andrea M. Esser in het Goethe-Institut Amsterdam over hoe we Kant kunnen dekoloniseren. Het gesprek maakt deel uit van de conferentie 'Kantian Philosophy Today'. Tip: op 5 juni vindt ook een Kant Table Talk (met diner) plaats in het Goethe-Institut. 


Lezing | Germany in the World

In zijn nieuwe boek 'Germany in the World' kijkt David Blackbourn op een volledig nieuwe wijze naar de Duitse geschiedenis. Hij toont aan dat de Duitse identiteit veel complexer was dan eerder werd aangenomen en dat die al eeuwen voor de eenwording van het Keizerrijk in 1871 zichtbaar was. Op 19 juni geeft hij een lezing in het Goethe-Institut Amsterdam, als opmaat naar de conferentie 'The Global Turn in German History: New Developments - New Challenges'.


Deutsches Kino | Aus meiner Haut

Leyla en Tristan reizen op uitnodiging van Leyla's jeugdvriendin Stella naar een afgelegen eiland om aan hun relatie te werken. Gauw wordt duidelijk dat daar mysterieuze dingen gebeuren, die het mogelijk maken om de wereld door de ogen van een ander te zien. Fascinerende film over de zoektocht naar identiteit, liefde en geluk, te zien op 20 juni in Filmhuis Lumen (Delft) en op 25 juni in het Ketelhuis (Amsterdam)


Gesprek | Die Vorleser live - Franz Kafka

100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast 'Die Vorleser' een speciale live-editie aan Kafka, met als gast schrijver en Kafka-fan Abdelkader Benali. Op 27 juni in SPUI25 (Amsterdam)


Lezing | German Climate Activism and Policy Today

Hoe staat het ervoor met het Duitse klimaatbeleid? Welke rol speelt het klimaatactivisme in Duitsland? En welke impact hebben de Europese verkiezingen in juni en de Bondsdagverkiezingen in 2025 op de klimaatpolitiek? In deze eerste lezing uit de reeks 'Green Germany?' beantwoordt Sabine von Mering (Brandeis University) deze prangende vragen. Op 1 juli in SPUI25 (Amsterdam).

Het Duitsland Instituut Amsterdam respecteert uw privacy. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.


Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 525 36 90
Studeren in Duitsland
Duitsland Instituut

Facebook Twitter LinkedIn