Daily Express Bekijk in browser


✍ Goedemiddag!

Eerste tekenen van CD&V’ers die stilaan N-VA willen lossen - Nieuwe eigenaar Blokker eist 6 maanden gratis huur: 'Anders mag je vertrekken' - Grootste olieproject ter wereld komt op Noordpool

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.634 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Italië is op weg naar een recessie

Italië heeft een tiental steden in de regio Lombardije en Veneto onder quarantaine geplaatst. Milaan – de op Rome na dichtbevolkste stad van Italië – ligt plat. Scholen zijn er gesloten, er is amper verkeer waar te nemen en de meeste restaurants zijn dicht. Dat ontwerper Giorgio Armani in extremis besloot zijn modeshow te houden voor een lege zaal zegt voldoende.

De gevolgen voor de Europese economie zijn nog moeilijk in te schatten. Wat we wel weten is dat Lombardije en Veneto voor Italië belangrijke regio’s zijn. Samen tellen ze 15 miljoen inwoners en zijn ze goed voor 30 à 40% van de Italiaanse export. Lombardije scoort ook hoog op de lijst van meest creatieve economieën wereldwijd en grenst aan Oostenrijk en Zwitserland. Indien de ziekte zich naar die landen verspreidt, zouden straks ook de Fransen kunnen beslissen hun grens met Italië te sluiten, wat een veel grotere economische impact zou hebben. Lees meer

2. Eerste tekenen van CD&V’ers die stilaan N-VA willen lossen

Tussen de regels: Bij CD&V beweegt er toch, heel voorzichtig, een en ander.

  • Niet iedereen is onverdeeld gelukkig met de manier waarop de partij zich zo vast heeft gezet en blijft zetten op “een regering mét een Vlaamse meerderheid”, lees: een regering met N-VA.
  • “Zo kan je geen kant meer op. Terwijl we tegelijk ook zeggen dat ‘nieuwe verkiezingen absoluut vermeden moeten worden’. Op een bepaald moment moet je wel kiezen: ofwel Vivaldi, ofwel opnieuw stemmen”, zo stelt een CD&V-parlementslid.
  • Binnen de partij begint het ook te keren. Op het partijbureau waren er de eerste tekenen dat Vivaldi of een combinatie in die richting toch mogelijk wordt. Zo was er een opvallend pleidooi van Hendrik Bogaert (CD&V), toch de rechtervleugel van de partij, om binnen Vivaldi de ‘Vlaamse stem’ te kunnen zijn.
  • Opvallend ook: de CD&V-top zit verveeld met de systematische lekken die vanuit de partij komen. Daardoor zijn drastische maatregelen genomen door CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Ze denken de lekken te kunnen stoppen door alle woordvoerders te bannen van het overleg. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het zit niet meteen bij die woordvoerders, iedereen weet wie de namen zijn”, stelt een parlementslid.

Waarom dit gebeurt: CD&V is absoluut nodig om te kunnen bewegen. Elk scenario om vanuit de restregering te werken wordt anders onmogelijk. Lees meer

3. Coronavirus: Berekeningen IMF zijn niet geloofwaardig

De stelling van het IMF, dat de impact van de coronaviruspandemie beperkt zal blijven tot een daling van 0,1% van de globale economische groei, kan amper serieus worden genomen, schrijft het Institut Montaigne, in een maandag gepubliceerd rapport.

Zelfs de globale aandelenbeurzen, die nu al maandenlang in Utopia leven, werden maandag wakker. De Dow Jones sloot 1.031 punten lager dan hij was geopendGoed voor de grootste daling in 2 jaar, die alle jaarwinst tot nog toe teniet deed.

Wie de cijfers op een rijtje zet, kan moeilijk tot een andere conclusie dan het Institut Montaigne komen:

In Frankrijk is nu al sprake van een daling van 30 tot 40% in het toerisme, dat ruim 8% van het Franse bbp vertegenwoordigt. Het land verwelkomt jaarlijks ruim 2,7 miljoen Chinese bezoekers.

Luchtvaartmaatschappijen hebben ondertussen meer dan 200.000 vluchten geschrapt (het aantal privé-vluchten tussen China en de VS/ Australië is wel met 214% gestegen).

-De Chinese export is in de periode van het Chinese Nieuwjaar met 70% gedaald, in vergelijking met vorig jaar. De interne consumptie daalde met 30%.

De autoverkopen in China zijn in de eerste 2 weken van februari met 92% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Het sportmerk Adidas noteerde in zijn verkopen een daling van 85% in dezelfde periode. 

- Slechts 22% van de Amerikaanse bedrijven in China werkt op volle kracht.

- De olieprijzen zijn met 20% gedaald.

Volgens het Institut Montaigne hebben herlanceringsmaatregelen voor de industrie geen enkel effect indien mensen niet mogen gaan werken. De daling van de Chinese economische groei moet dan ook tussen de 2% en 6% of meer worden geschat. In het land ligt naast de auto-industrie ook de luchtvaartsector plat. 

China vertegenwoordigt 16% van het globale bbp,  terwijl de regio Asia-Pacific voor 45% van  de globale groei tekent. In het slechtste geval zou de Chinese economische groei dus worden teruggebracht tot 0%, zeggen de onderzoekers, die ook waarschuwen voor traditioneel 'opgesmukte' Chinese cijfers.

Montaigne en ook het Engelse bureau Oxford Economics schatten de daling van het globale bbp op 0,5% in het beste en 1,3% in het slechtste geval (pandemie, zie onderwerp 6). Het geprojecteerde verlies van 0,1% door het IMF wordt dus best met een kilo zout genomen. Meer hier

4. Business AM | Meest gelezen
Angst voor corona-pandemie: de laatste ontwikkelingen
Sanders: 'Rijken moeten 1.500 miljard dollar ophoesten voor gratis kinderopvang'
De carrière van Raf Simons in 90 seconden [VIDEO]
5. Nieuwe eigenaar Blokker eist 6 maanden gratis huur: 'Anders mag je vertrekken'

‘Je werkt mee of je werkt niet mee. Zo niet, zie je vanzelf wat er gebeurt.’ Dat is de boodschap van Dirk Bron, de Nederlander die vorige week de Belgische divisie van de winkelketen Blokker overkocht, aan de verhuurders van zijn winkelpanden. Hij wil zes maanden geen huur betalen, anders zegt hij de contracten op. ‘Waarom zou ik alle risico’s nemen, terwijl zij op hun stoel zitten en geld vangen?’, klinkt het.

Het is geen alledaagse gewoonte om zoiets te vragen. In 2015 eiste de Nederlandse warenhuisketen V&D wel iets gelijkaardigs: vier maanden geen huur en een substantiële huurverlaging. Eind 2015 was het bedrijf failliet.  Lees meer

6. Telex

Voetbalwedstrijden duren gemiddeld 6 minuten langer sinds de ingebruikneming van de VAR. Dat blijkt uit een studie van de Franse krant Le Parisien. Twee jaar geleden was dat amper 1 minuut. In 50% van de wedstrijden in de Franse Ligue 1 wordt nu op zijn minst 6 minuten speeltijd toegevoegd. Uit een eerdere studie van het Observatoire du Football CIES blijkt dat in de 5 grote Europese competities wedstrijden zelden meer dan 60% effectieve speeltijd kennen. Met andere woorden: het spel ligt 40% van de tijd stil.

In Venezuela - het land met ’s werelds grootste bewezen oliereserves - slaagt 1 op elke 3 mensen er volgens het UN World Food Program niet in voldoende eten op tafel te krijgen om aan de minimale voedingsbehoefte te voldoen. 74% van de gezinnen zegt te hebben ingeboet op de kwaliteit en kwantiteit van wat gegeten wordt. 6 op elke 10 gezinnen verkleint de porties, 33% aanvaardt eten als betaling voor geleverd werk en nog eens 20% verkoopt spullen om aan de basisvoedingsbehoefte te voldoen.

In 2017 woonde 39,3% van alle jongvolwassenen (25 tot 29 jaar)  in de EU-28 landen nog steeds bij (ten minste één van) zijn ouders. Wel variëren de verhoudingen enorm tussen landen: hoewel slechts 4% van de Denen tussen 25 en 29 in 2017 nog thuis woonde, deed 75,4% van hun Kroatische leeftijdsgenoten dat.

Wat is een pandemie? De Wereldgezondheidsorganisatie WHO kondigde maandag aan dat de wereld zich moet voorbereiden op een 'eventuele pandemie' van het coronavirus. De oorsprong van het woord pandemie is Grieks, waarbij 'pan' (alles) en demos (het volk) de verspreiding van een epidemie aanduiden of het opduiken van vele zieken binnen een bepaalde bevolking of plaats, tot bij een ganse bevolking of continent. De geschiedenis kent verschillende pandemieën: de Zwarte Dood (pest) in de Middeleeuwen, de Spaanse griep in 1918, en meer recent het Aidsvirus en de H1N1-griep.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Poetin wil op Noordpool grootste olieproject ter wereld bouwen

Het Russisch concern Rosneft wil op de Noordpool het grootste olieproject van de hele wereld opzetten. Met de plannen zou een investering zijn gemoeid van 150 miljard dollar. Daarmee zouden ook de creatie van 100.000 nieuwe banen gepaard gaan. 

Inmiddels heeft president Vladimir Poetin zijn steun aan het plan toegezegd. Dit bevestigt nogmaals het grote belang dat Poetin aan de Noordpool hecht. Het gebied moet de ontwikkeling van de Russische economie ondersteunen en de internationale macht van het land versterken. Lees meer

8. Grafiek du Jour: Wat is een bubbel?

'Bubbels zijn het gevolg van een buitengewoon sterke stierenmarkt, die begon op basis van geloofwaardige informatie, maar nu puur wordt aangedreven door het prijsmomentum. 

Het probleem met bubbels is dat ze alleen kunnen worden geïdentificeerd nadat ze barsten, terwijl sommigen zelfs aan een tweede leven beginnen.' (Bron: JP Morgan)

9. Geen batterij, geen probleem met deze accu-aanhangwagen voor uw elektrische auto

EP Tender, zo heet het bakje waarmee ze in Frankrijk de elektrische wagen weer wat toegankelijker te maken. Zij zetten in op langer met een elektrische wagen rijden zonder te tanken. Met een Tesla doet u zeshonderd kilometer, maar dat is nog steeds te weinig, aldus EP Tender.

Dus koppelt EP Tender aan uw wagen een aanhangwagentje met een accu. Die hangt met een kabel – apart aan te kopen – aan uw wagen en daarmee kan u dus ‘tanken’ onderweg. Lees meer

10. Wie is de rijkste van de Amerikaanse presidentskandidaten?

Het fortuin van Mike Bloomberg wordt volgens het magazine Forbes op 62 miljard dollar geschat. Dat van Donald Trump - nochtans geen armoezaaier - op 3 miljard dollar of 20 keer minder. 

Elizabeth Warren (12 miljoen dollar) en Joe Biden (9 miljoen dollar) hebben best goed geboerd, maar zijn geen partij voor Bloomberg, die de voorbije 11 weken al 500 miljoen dollar aan advertenties spendeerde.

Bernie Sanders (2,5 miljoen dollar), Amy Klobuchar (2 miljoen) en Pete Buttigieg (100.000 dollar) sluiten de rij.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België