In deze nieuwsbrief: het laatste nieuws van MVO Nederland, met
interessante artikelen en ontwikkelingen.

NIEUWSBRIEF
MVO NEDERLAND

6 JULI 2017

MVO Nederland - website
 

Circulair inkopen door grens van €100 mln

---  
Ruim 40 organisaties hebben de afgelopen drie jaar samen voor meer dan 100 miljoen euro circulair ingekocht. Een mooie mijlpaal die laat zien dat samenwerking daadwerkelijk leidt tot versnelling. Wil je ook aan de slag met slim inkopen, hergebruik en waardebehoud? Dat kan! Onze Green Deal Circulair Inkopen staat nog steeds open voor nieuwe deelnemers, publiek en privaat.
---

MVO NL & DGZ samen in nieuwe economie

MVO Nederland en De Groene Zaak bundelen vanaf 2018 de krachten om de omslag naar een duurzame economie sneller te realiseren. Door samen te gaan verbinden we 2500 duurzame ondernemers in één krachtig netwerk.
 

Wanted: partners voor productie

In-Made, het productiebedrijf in de gevangenissen, wil zijn 4,5 miljoen productie-uren met meer impact inzetten. Daarom zoeken ze partners om duurzame producten mee te maken of die opleidingen kunnen verzorgen.
mainline.png

Botsende wereldbeelden in overnamestrijd

 
Toen PPG zijn voet tussen de deur zette vocht AkzoNobel voor zijn stakeholders en duurzame ambities. Op onze Ray Andersonlezing op 10 oktober hoor je van topman André Veneman zelf hoe hij de strijd aanging. Zorg dat je erbij bent!
---

Samen sneller

 
Uitdagingen zijn een feest. Ik sta graag vroeg op omdat ik zin heb om aan de slag te gaan. Er is zoveel te doen! In een tijd van grote maatschappelijke uitdagingen liggen er zoveel kansen voor ondernemende mensen. Die kansen zijn de kern van de nieuwe strategie van MVO Nederland. Samen met bedrijven versnellen we de nieuwe economie door een kantelpunt te realiseren in 2025. Dit doen we met vier versnellers: 1. de agenda van de duurzame BV Nederland bepalen, 2. massa creëren door zoveel mogelijk bedrijven aan te haken, 3. markt creëren voor bedrijven met MVO in de kernactiviteiten en 4. de randvoorwaarden verbeteren
in o.a. wetgeving en financiële dienstverlening. In deze strategie past het samengaan met De Groene Zaak. Vorige week stemden de DGZ-leden daarmee in. Per 1 januari combineren we 'the best of both worlds': het grote netwerk van MVO Nederland met 2300 bedrijven en het innovatieve karakter van De Groene Zaak. Samen staan we sterker. De combinatie leidt tot een inspirerend en creatief vliegwiel met 2500 partners. Een nieuwe organisatie die als een magneet werkt naar alle relevante stakeholders -bedrijven, overheid, politiek, maatschappelijke organisaties- waarin we samenwerken aan een groene en sociale toekomst. We roepen daarom alle ondernemers met duurzame ambities op om zich bij ons aan te sluiten. Samen sneller naar een nieuwe economie.

Maria van der Heijden
directeur-bestuurder MVO Nederland
184x1px.png

Bankiers in de bres voor het klimaat

---  
Banken en pensioenfondsen willen het klimaat redden, en bieden de overheid daar hun hulp bij aan. Lees het interview met Peter Blom van Triodos Bank en Wiebe Draijer van Rabobank over hun gezamenlijke statement.
---

Smeer een spijkerbroek op je muur

---  
Stel je voor, je hebt een eigen afvalbergje van textiel: bedrijfskleding, uniformen of matrassen bijvoorbeeld. Na een bewerking door Denimtex wordt het smeerbaar behang voor in je pand. 100% circulair én in de kleur van je keuze.
---

E-waste overheid kan flink minder

---  
De Rijksoverheid heeft een enorm ICT-overschot. Elk jaar gaan 30.000 apparaten door de shredder. Dat wringt behoorlijk met hun duurzamheidsbeleid, daarom zochten ze uit of het niet anders kan.
---

Open deur naar de Duurzame Werelddoelen

---  
Vanaf vandaag is de SDG Gateway in de lucht. Het platform verbindt Nederlandse netwerken, communities en fondsen om de Sustainable Development Goals te halen. Meld je aan, vind en word gevonden. 
---

Pioniers in schone scheepvaart

---  
Nederland is al groot in de scheepvaart, maar nu ook in de schone scheepvaart. Een maritieme denktank boog zich over duurzame oplossingen voor design, voortstuwing en energie, materialen en demontage. Lees hier hun bevindingen.
---

Duurzaamheidsscan voor chemisch product 

---  
Met onze nieuwe Sustainability Hotspot Scan weet je snel hoe duurzaam een chemisch product is. Van schoonmaakmiddel tot kunststof, van verpakkingen tot verf. Vul de scan in en leer waar de risico's én de kansen liggen.
---

Aanbieding: Duurzaamheid in de boardroom

---  
Hoe werkt waardecreatie door bedrijven in deze tijd van (vijandige) overnames? Wouter Scheepens sprak met bestuurders van onder meer Unilever, AkzoNobel en Eneco voor zijn boek 'Duurzaamheid in de boardroom'. Lezers van deze nieuwsbrief bestellen het met 15% korting.
---

Nieuws van partners

In 2016 wist Initial zo'n 23 miljoen liter water te besparen. Door een partnership met Made Blue komt diezelfde hoeveelheid in ontwikkelingslanden terecht, schoon en drinkbaar.

Wanneer is het interessant om bestaand vastgoed ingrijpend duurzaam te renoveren en hoe pak je dat het beste aan? HEVO helpt met dit handige 6-stappenplan.

Wist je dat werknemers die worden lastiggevallen of gepest door collega's daardoor gemiddeld 7 dagen per jaar extra uitvallen? Voorkomen van geweld op de werkvloer is dus een slimme businesscase, betoogt Partnering for Social Impact.

Schiphol wil vanaf 2030 geen afval meer veroorzaken. Samen met Closing the Loop gaat de luchthaven zorgen voor 2000 'grondstoffenneutrale' nieuwe mobiele telefoons, langere levensduur en betere recycling van oude exemplaren. 

Wordt het een nieuwe Opel Ampera-e of toch die spectaculaire elektrische Jaguar I-PACE? Laat Kyotolease je gratis adviseren welk groen vervoer het best bij je past. 

Sinds de invoering van de Participatiewet werken er steeds meer kwetsbare medewerkers bij bedrijven. Hoe (en waarom) dat werkt laten Enspiratie en Instituut Gak zien in een serie video-interviews.

Voedselproductie kent veel verborgen kosten die samenhangen met de impact op klimaat, gezondheid, waterkwaliteit en bodems. EY en duurzaamheidsadviseur Soil & More maakten een methode voor mkb-bedrijven om deze verborgen kosten te berekenen.
 
Blycolin Textile Services en BlueLOOP Originals delen de missie om afvaltextiel tot nieuwe producten te verwerken. Samen ontwikkelden ze Comeback, een gerecycled denimconcept voor hotelkamers.
 
Lees al het nieuws van onze partners.

Jouw nieuws hier? Maak een partnerprofiel aan en deel je succes en aanbod met meer dan 7700 duurzame ondernemers en potentiële klanten.
---

MATCHEN allen

Al meer dan 4300 duurzame ondernemers werken samen aan oplossingen op Futureproof.community, hét MVO matchmaking platform.
linewhite.1.png

Agenda


linewhite.1.png
Wil je ook circulair inkopen?
Gebruik onze wegwijzer!
--

Nieuwste partners van MVO Nederland

linewhite.1.png

contact

Arthur van Schendelstraat 500
Postbus 19219
3501 DE Utrecht

030-2305600
contact@mvonederland.nl
Deze nieuwsbrief is afkomstig van MVO Nederland.
Vragen of opmerkingen?
mail ons op: contact@mvonederland.nl
MVO Nederland is het snelgroeiende nationale netwerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Nog geen partner van MVO Nederland, het startpunt voor duurzaam ondernemen?
Word partner!
MVO Nederland
Arthur van Schendelstr. 500
3511 MH Utrecht
t. 030-2305600