View this email in your browser
Nyhedsbrev 22. april 2020
Kære læser 

"I regn og slud, i sne og frost
skal posten ud, når man er post"

Sådan lød det fra det dybt engagerede postbud i Vinterbyøster. Og det er da også sandt i den digitale verden. Selvom CISUs sekretariat arbejder hjemme hver for sig frem til foreløbig 11. maj, skal posten - her som nyhedsbrev - ud.

Det gælder også for resten af sekretariatets arbejde. Selvom vi arbejder hjemme, foregår der stadig administration, puljeforvaltning og rådgivning. Man kan altså roligt bestille rådgivninger på cisu.dk

Det engagerede postbud fra Vinterbyøster ville ganske givet være lige i målgruppen for initiativer i Engagementspuljen, som endelig er i luften. Den kan man læse mere om i dette nyhedsbrev, hvor man også kan læse om civilsamfundspuljens nye retningslinjer.

God læselyst.

Kim Jensen

PS: Måske kender du CISUs næste leder? Der er allerede kommet flere ansøgninger, men læs endelig opslaget her og del det gerne.
Nyheder fra CISU 

CISU åbner engagementspulje

Den nye pulje, der skal støtte organisationers arbejde med at engagere danskere i udviklingsamarbejde, er nu åbnet.

Pengene i puljen kommer fra Udenrigsministeriet, hvor udviklingsminister Rasmus Prehn har søsat en større indsats, der skal styrke danskernes engagement i Danmarks udviklingssamarbejde og verdensmålene.

- Når jeg er rundt i det danske civilsamfund, oplever jeg et hav af dybt engagerede mennesker, som gør en kæmpe forskel for verdens fattigste, for flygtninge og internt fordrevne og for en bæredygtig og retfærdig verden. Den indsats fortjener mange flere at kende til, at føle gejsten og opleve, at det nytter at engagere sig i verden – som studerende, pensionist, medarbejder eller forældre – vi kan alle spille en rolle, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og fortsætter:

- Med Engagementspuljen glæder jeg mig derfor til at se en masse kreative ideer til aktiviteter, der kan involvere endnu flere danskere i arbejdet for en bedre verden.
Jeef Bech, faglig leder i CISU, oplever også at den folkelige indsats i Danmark gør en kæmpe forskel i indsatserne ude i verden.

- Selvom folkeligt engagement allerede er selve fundamentet for det danske udviklingssamarbejde, har der indtil nu manglet midler, der støtter og anerkender netop det vigtige aspekt af udviklingssamarbejdet. Det er noget, som fortjener det fokus, det får nu, siger han.

Læs hele nyheden her

CISU søger BU-medlemmer fra organisationer

I arbejdet med den nye engagementspulje skal der sammensættes en bevillingsudvalg. I det skal der sidde repræsentanter fra forskellige områder.

Bevillingsudvalget til Engagementspuljen vil blive sammensat, så det tilsammen repræsenterer en eller flere:
- af CISUs medlemsorganisationer
- forskningsbaserede institutioner og andre aktører med viden om engagement, frivillighed og oplysning
- organisationer, der arbejder aktivt med forskellige former for folkelig mobilisering og deltagelse i globale dagsordner (for eksempel udviklingssamarbejde og verdensmålene)
- organisationer, der arbejder aktivt med at engagere, motivere og fastholde frivillige

Læs mere om bevillingsudvalgets opgaver her: https://cisu.dk/bevillingsudvalgfolkeligtengagement

Ansøgningsfristen er den 27. april.

Ny støttemulighed: Tros og relegionsvinduet

DMRU har, med støtte fra Udenrigsministeriet, lanceret en ny støttemulighed under den ordinære pulje: ToRF-vinduet (Tros- og Religionsfrihedsvinduet). Vinduet kan søges af danske civilsamfundsorganisationer, og dermed ikke kun DMRU’s medlemmer.
 
ToRF-vinduet har til formål at sikre beskyttelse og fremme af tros- og religionsfrihed i udviklingslandene. Gennem puljen kan medlemmer såvel som ikke-medlemmer søge om projekter op til 3 mio. kr. Derfor vil vinduet, som er finansieret af Udenrigsministeriet, også have sine egne retningslinjer, som fra dags dato er tilgængelige på DMRU’s hjemmeside.
 
Læs mere på DMRU's hjemmeside.

Civilsamfundspuljens retningslinjer er opdateret

Retningslinjerne til Civilsamfundspuljen blev opdateret i fredags og kan læses her: https://cisu.dk/puljer/civilsamfundspuljen

Med de nye retningslinjer er der også nye skemaer, men for at imødekomme organisationer, der er i gang med ansøgninger under de tidligere retningslinjer vil man frem til 15. maj kunne søge efter enten de gamle eller de nye.

De væsentligste ændringer er:
  • I krav til ansøgere er der kommet en præcisering, at organisationen skal have mindst 50 årligt betalende medlemmer eller bidragsydere i Danmark.
  • ​Afsnittet om bæredygtighed er opdateret. Den tilrettede model for bæredygtighed integreres i de opdaterede vurderingskriterier for Små Indsatser, Medborgerindsatser og Udviklingsindsatser.
  • Afsnittet om indsatser i en skrøbelig situation er opdateret, og indbefatter Nexus som tilgang til arbejde i en skrøbelig kontekst.
  • Små Indsatser blev indført i den forrige opdatering af CSP retningslinjer #2.0 som et forsøg, og fortsætter i de opdaterede CSP retningslinjer som en integreret støtteform.
  • Afsnittet om katalyserende rolle er slettet, og begrebet er blevet opdateret, således at det udelukkende relaterer til partnerskabet; det at øge effekten og bæredygtigheden af indsatserne og partnerskabet, eksempelvis i form af stærkere relationer til myndigheder, ny og anden finansiel støtte, og/eller opnåelse at være del af nye netværk og alliancer. Katalysatorrolle indgår ikke længere som del af vurderingskriterie for Udviklingsindsatser.
  • Afsnittet om hvem der kan tage initiativ til kapacitetsanalyse er opdateret.
  • Ny støtteform Engagementspuljen (kapitel 10).

Fortæl om dit engagement

Til arbejdet med at sætte fokus på den nye Engagementspulje søger CISU lige nu frivillige og ildsjæle til korte, individuelle interviews. Vi er interesserede i at høre, hvorfor de blev engageret, hvordan de er engageret i civilsamfundet, hvorfor det er vigtigt lige nu, og hvad de drømmer om at kunne lave for at engagere endnu flere. Interviewet vil foregå som en uformel samtale over telefonen med CISUs engagementsmedarbejder, Lotus Danst. Interesserede frivillige og ildsjæle kan kontakte Lotus hurtigst muligt på lda@cisu.dk.

Bevillinger kan ændres - men husk at spørge

På lige fod med stort set alt andet er de for tiden 250 aktive bevillinger under Civilsamfundspuljen påvirket af coronakrisen. Det kan derfor være nødvendigt at justere i aktiviteterne, og det er da også givet tilladelse til, kan man læse om her.

CISUs hjemmeside, kan man læse mere om, hvad man kan gøre - og hvornår man skal huske at spørge. Her vil der også komme en liste med de mest stillede spørgsmål til fælles inspiration.
 
Kommende kurser og arrangementer i CISU

Se hele CISUs kursusoversigt her
Arrangementer hos medlemsorganisationerne
Medlemsorganisationernes arrangementskalender er tom for tiden, da vi har ikke haft mulighed for at tjekke, om alle arrangementer fortsat afholdes under coronakrisen. 

Vi vender stærkt tilbage med flere spændende arrangementer. 
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2019 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk eller kommunikationsmedarbejder Camilla Bøgelund på cb@cisu.dk.


Our mailing address is: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.