Generalforsamlingen blev (delvist) digital Lørdag 19/9 kunne 85 repræsentanter for CISUs medlemsorganisationer endelig mødes og holde generalforsamling og fejre 25-års jubilæum. Jubilæet skulle have været afholdt i april, men blev udskudt på grund af corona, og da den så endelig skulle have været afholdt, måtte den for langt de flestes tilfælde gøres digital i stedet for fysisk. Derfor mødtes de 85 deltagere kun virtuelt, og det satte sine spor.
- Overordnet set så savner jeg jo at møde de mange dygtige repræsentanter for medlemsorganisationer fysisk. Det er i det fysiske møde, vi knytter bånd og kommer tæt på hinanden, siger forperson Katrine Skamris.
- Men når det så er sagt, så forløb dagen helt fantastisk. Det satte hverken en dæmper for debatlyst eller bremsede den demokratiske proces, som er så vigtig, siger hun.
Læs hele nyheden her |
|
Ny bestyrelse i CISU På CISUs generalforsamling var tre bestyrelsesmedlemmer på valg, og med seks opstillede var der vanen tro valg om pladserne.
Camilla Legendre (100% for børnene) blev nyvalgt for de næste to år, mens Andrew Julius Bende (CCCF - Civil Connections Community Foundation) og Runa Bruun (RAW – Rights for all women) blev genvalgt.
Suppleanter er det næste år Helle Vallø (Den Danske Helsinki-komité for Menneskerettigheder) og Jackiline Hansen (KIT – Kirkens Integrationstjeneste). Helle Vallø sad i bestyrelsen, mens Jackiline Hansen fortsætter som suppleant.
Derudover sidder Katrine Skamris (Ghana Venskab), Sofie Gry Fridal Hansen (Global Aktion), Tobias Simonsen (KFUM-Spejderne) og Katja Thøgersen Staun (Diálogos) i bestyrelsen. |
|
Ulandssekretariatet modtager initiativpris Hvert år på CISUs generalforsamling uddeles CISUs Initiativpris til en person eller organisation, som gør noget helt særligt i Danmark for at skabe opmærksomhed om udviklingsarbejdet, og i 2020 gik den til Ulandssekretariatet, der fik den overrakt online af bestyrelsesmedlem Tobias Simonsen (på billedet).
Ulandssekretariatet blev nomineret på baggrund af deres Frame, Voice, Report! -projekt, der har engageret lærlinge og elever på tekniske skoler i arbejdsforhold og global migration.
Læs mere her |
|
Årets foto er fra Crossing Borders I forbindelse med CISUs generalforsamling der også i år en fotokonkurrence, og i år var temaet Engagement. Medlemsorganisationer har uploadede over 100 billeder, og 18 af dem blev udvalgt til en finale. Dem kan du se i et galleri her En jury af profesionelle fotografer, repræsentanter fra CISUs partnere og CISUs egne engagementsmedarbejdere udvalgt billedet herover, som er indsendt af Crossing Borders med teksten: "One of the activities at a non-formal education session facilitated by Crossing Borders." Dommerne skrev blandt andet: "This pic shows immediate power of cooperation and is visually pleasing and clear." "Når en gruppe engagerer sig aktivt i at nå et fælles mål, kan man ramme plet og knytte stærke bånd på tværs af grænser og skel. Det kræver fælles vilje, samarbejde, tålmodighed og gåpåmod, men det kan lykkes!" " You have to learn to work together to have great results" |
|
Finanslovforslag tyder på status quo Regeringen har fremlagt sit forslag fil finanslov 2021. På grund af et fald i bruttonationalproduktet, kan udviklingsområdet også forvente et mindre fald i de samlede midler. Det er en del af forslaget, at civilsamfundspuljen fastholder sit niveau på 162,5 millioner kroner, og at nødhjælpspuljen DERF fortsætter på 25 millioner kroner. - Vi glæder os over, at civilsamfundspuljen og DERF i finansforslaget ikke er blevet beskåret, så CISUs medlemsorganisationer står til at have adgang til de samme midler som hidtil under civilsamfundspuljen og DERF, siger Jeef Bech, leder af CISU. Han påpeger dog, at begge puljer har måtte give mange støtteværdige afslag i 2019 og 2020 grundet for få midler. - Vi vil derfor under finanslovsforhandlingerne søge at øge disse puljer samt undersøge muligheder for at øge midler til folkeligt engagement og klimaindsatser. Dette er en stor opgave og CISU opfordrer sine medlemsorganisationer til selv aktivt at tage kontakt til beslutningstagere for at forøge midler til understøttelse af deres fremtidige arbejde, siger han. |
|
Penge til oplysning CISUs oplysningspulje, der støtter oplysningsaktiviteter i Danmark, har frist to gange årligt, og det er normalt en pulje, hvor der er stor rift om midlerne. Men her i efteråret er det anderledes.
- Jeg ved ikke, om mange aktiviteter er corona-ramte, om mange organisationer er tilbageholdende eller om man simpelthen søger penge andre steder, men vi kan konstatere, at presset ikke har været så stort i år, siger Kim Jensen, der rådgiver på oplysningspuljen.
Det mindre pres har givet mulighed for ekstraordinært at hæve beløbet, man kan søge, til 30.000 kroner, og det giver måske nogle flere muligheder.
- Jeg kan i hvert fald konstatere, at mange organisationer har efterspurgt det. Så nu prøver vi her i efteråret, siger Kim Jensen.
Der er ansøgningsfrist 1/10, og man kan læse mere her. |
|
Virtuelt møde om call for jobs til Afrikas unge d. 30. september Udenrigsministeriet lancerer et call til indsatser med fokus på færdighedsudvikling og jobskabelse (skills development and job creation) i Afrika d. 30. september fra 14.00-15.30. Arrangementet tager udgangspunkt i at debattere erfaringer inden for området samt at informere om call’ets formål og kriterier. Tilmelding her Søg corona-kompensation Udenrigsministeriet gør i anden anledning opmærksom på muligheden for at ansøge om midler fra en nyetableret midlertidig og målrettet kompensationsordning for faste omkostninger. Foreninger, selvejende institutioner og fonde med videre med primært offentlig finansiering, der er i økonomisk krise som følge af Coronavirussygdom 2019 (COVID-19), har mulighed for at ansøge hos Udenrigsministeriet, hvis størstedelen af den offentlige finansiering kommer herfra.
Læs mere her |
|
Kommende arrangementer hos CISU |
|
|
CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle. I efteråret er der følgende tilbud:
|
|
|
|
|