View this email in your browser
Nyhedsbrev 6. juli 2020
Kære læser 

Her kommer det sidste nyhedsbrev fra CISU inden sommerferien.

De næste tre uger er sekretariatet sommerlukket, men vi er tilbage mandag 27. juli. Vores online-system holder desværre lukket lidt længere, så man kan ikke tilmelde sig kurser eller anmode om rådgivninger i det system frem til 17. august - men kan altid sende en mail til cisu@cisu.dk. 

I dette nyhedsbrev kan du blandt andet læse om en ny støtteform, der skal afhjælpe indskrænkninger i civilsamfundets råderum, om både tilsagn og afslag i den nye støtteform for folkeligt engagement og om et positivt review.

God læselyst og god sommer

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 

Bevillingshavere omstiller sig under corona

Coronakrisen rammer naturligvis også bevillingshavere i CISUs puljer, og siden marts har der været en masse formelle og uformelle henvendelser om bevillinger.

- Vi har fået omkring 85 henvendelser fra bevillingshavere i alle vores puljer angående ændringer i de lande, de arbejder i, og helt konkrete ønsker om at ændre i bevillinger. Vi registrerer dem alle for at kunne holde øje med, hvordan krisen udvikler sig, fortæller rådgiver Mette Kjærtinge.

De fleste henvendelser handler om at udskyde eller indstille aktiviteter på grund af ændringer i forsamlings- og bevægelsesfrihed, men der er også nogle, hvor der er behov for at ændre indsatsen markant for at afbøde nogle af konsekvenserne. For eksempel har man i en indsats i Sierra Leone valgt at uddele basale fødevarer samt materialer for at højne hygiejnen for personer med handicap, som er yderligere udsatte under COVID-19-krisen. I Indien bliver der lavet dør-til-dør oplysningsarbejde og radioprogrammer sammen med myndighederne for at oplyse befolkningen i landlige områder, hvor der florerer mange rygter og misinformation om COVID-19. Der er også blevet lavet opsøgende arbejde til særligt udsatte familier i Kenya, som tager vare på ekstra børn for at kunne yde psykosocial støtte hvor nødvendigt.

Læs hele nyheden her

Review: Civilsamfundspuljen skaber relevante resultater

CISU gennemgår cirka hvert fjerde år et større review. Siden januar 2020 har civilsamfundspuljen gennemgået et review ledet af Udenrigsministeriet og gennemført af fire konsulenter og tre ansatte i ministeriet. 

Udover dialog med CISUs sekretariat og bevillingssystem inkluderede reviewet besøg hos flere af CISUs medlemsorganisationer samt besøg til partnere i Ghana og Sierra Leone.

Overordnet set fastslår reviewet, at CISUs medlemsorganisationer og brugere sammen med deres partnere opnår relevante resultater, og at CISU gennem koblingen af puljer og kapacitetsudvikling understøtter dette på en god og effektiv måde. Denne overordnede konklusion understøttes af en række konklusioner, som CISU har noteret sig fra reviewet. Dem kan du downloade her.

Læs hele nyheden om reviewet her

15 millioner til indsatser mod indskrænkninger i civilsamfundets råderum

Som led i CISU, medlemsorganisationerne og andre civilsamfundsaktørers indsats for at bekæmpe indskrænkninger i civilsamfundets råderum som følge af COVID-19 har Udenrigsministeriet bevilget 15 millioner kroner til at støtte indsatser under overskriften Rebuilding Democratic Space. Indsatserne skal bidrage til at styrke demokratiet og udvide basale frihedsrettigheder, som er blevet indskrænket under dække af corona-pandemien.

- Det glæder os, at det danske civilsamfund med denne nye bevilling fra Udenrigsministeriet kan kæmpe for demokrati og menneskerettigheder sammen med deres partnerne, og i CISU arbejder vi på højtryk for at udforme denne nye støtteform, der vil ligge under Civilsamfundspuljen, siger faglig leder i CISU, Jeef Bech.

Udkast til retningslinjer for støtteformen vil være klar i midten af august. Det forventes, at første ansøgningsrunde vil ligge i september, mens anden og sidste runde vil ligge i slutningen af 2020.

Støtteformen vil være åben for en bred ansøgergruppe af danske folkelige organisationer, herunder også organisationer med strategisk partnerskab eller tilsvarende med Udenrigsministeriet.

Glæde og ærgrelse efter første runde for Engagementspuljen


I Engagementspuljens første ansøgningsrunde blev der bevilget støtte til 13 indsatser for i alt 13 millioner kroner, der skal engagere danskere i at skabe en bedre verden. Samtidig fik 11 organisationer afslag på deres ellers støtteværdige indsatser på grund af for få midler.

Mangfoldigheden i metoder, tilgange og målgrupper er stor i de indsatser, der fik bevilget støtte.

Der blev blandt andet bevilget midler til, at danske højskoleelever kan skabe bæredygtige projekter i lokalsamfund i samarbejde med unge fra ti lande i det globale Syd, en festival, som giver danskere praktiske redskaber til at skabe bæredygtig omstilling i deres eget liv, et samarbejde, som udfordrer studerende til at skabe løsninger på behov i Sierra Leone og en indsats, som udvikler nye metoder til at engagere genbrugsfrivillige.

- Vi glæder os over at kunne støtte så mange gode, spændende indsatser, for vi vidste, at der var stor interesse og behov for specifikke midler til det, vi synes, er en af verdens vigtigste sager – nemlig at engagere danskere i bæredygtig global udvikling. Men vi havde ikke forestillet os, at der ville være så stor interesse, som vi har oplevet, siger Maria Haahr, rådgiver i CISU og en af de ansvarlige for Engagementspuljen.

Læs hele nyheden her. 

Udenrigsministeriet har åbnet for ansøgninger til COVID19-kompensationsordninger for organisationer

Udenrigsministeriet har nu åbnet for ansøgninger til statens midlertidige COVID-19-kompensationsordninger for hhv. løn og faste omkostninger til institutioner, foreninger, organisationer med mere, der måtte modtage 50 procent eller mere i offentligt tilskud, og som er i økonomisk krise som følge af COVID-19. Her skal organisationer, der måtte modtage størstedelen af deres offentlige tilskud fra Udenrigsministeriet, søge. 

Læs mere her. 

Kom med på Ungdommens Folkemøde på Hjul 2020 med Danida

Danida har indgået en aftale med Ungdomsbureauet om at være partner på Ungdommens Folkemøde på Hjul, som i år kommer rundt i otte steder i Danmark mellem den 2. og den 19. november.

De otte steder er Aalborg, Silkeborg, Esbjerg, Nyborg, Roskilde og tre forskellige områder i København.

Som en del af aftalen stiller Danida et område til rådighed for danske organisationer, der arbejder med at engagere danskere til fordel for en bedre verden – og de vil gerne have nogle af CISUs medlemsorganisationer med.

- Jeg håber, at mange medlemsorganisationer vil tage imod det gode tilbud fra Danida og være med til at engagere unge på Ungdommens Folkemøde gennem globale perspektiver fra de tusindvis af ildsjæle i organisationerne i Danmark og deres partnere i Syd, siger Maria Haahr, rådgiver i CISU og en af de ansvarlige for Engagementspuljen.

 
Læs mere om muligheden her.
Kommende arrangementer hos CISU

Da CISUs online-system bliver  opdateret henover sommeren er der i dette nummer af nyhedsbrvet ikke direkte links på arrangementer. Man læse mere om arrangementerne her
  • 20/8: Webinar om CISUs oplysningspulje
  • 24/8 og 26/8: Antikorruption i organisationer og i samarbejde
  • 25/8 og 27/8: Få de gode historier med hjem
  • 2/9 og 3/9: Monitorering, evaluering og læring
  • 5/9 og 26/9: Project Cycle Management 
  • 8/9 og 10/9: Motivér din målgruppe og dine frivillige
  • 9/9: Påvirk beslutninger om udviklingsbistand på finansloven
  • 17/9: Forskning og civilsamfund i udviklingsprojekter
  • 19/9: Generalforsamling i CISU  - Udskudt fra april
  • 21/9 og 23/9: Mainstreaming af klima i udviklingssamarbejde 
  • 29/9 og 1/10: Regnskab og finansielt tilsyn
  • 3/10: Design og planlægning af civilsamfundsindsatser - Del 1.
  • 7/10 og 8/10: Hvordan bliver civilsamfundsstøtten i EU's nye budget?  (8/10 er webinar)
  • 10/10: Sikkerhedskursus 
  • 20/10 og 22/10: Styrk jeres bæredygtighed 
  • 21/10 og 22/10: Økonomistyring af projekter og bevillinger
  • 24/10: Civic space in contemporary changing contexts
  • 26/10 og 28/10: Intro til Safeguarding 
  • 27/10 og 29/10: Redskaber til at arbejde med resiliens i skrøbelige kontekster 
  • 2/11 og 4/11: Introduktion til CISUs Puljer 
  • 22/11: Design og planlægning af civilsamfundsindsatser - Del 2.
  • 26/11: Konference om folkeligt engagement
  • 30/11 og 3/12: Hvordan skaber vi mere folkeligt engagement i den globale klimakamp? 
  • 1/12 og 3/12: Pengene er bevilget
  • 4/2 2021: Design og planlægning af civilsamfundsindsatser - Del 3
Se hele CISUs kursusoversigt her
Arrangementer hos medlemsorganisationerne
Medlemsorganisationernes arrangementskalender er tom for tiden, da vi har ikke haft mulighed for at tjekke, om alle arrangementer fortsat afholdes under coronakrisen. 

Vi vender stærkt tilbage med flere spændende arrangementer. 
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2019 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk eller kommunikationsmedarbejder Camilla Bøgelund på cb@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.