DERF COVID19: Stor interesse – og pres Den danske nødhjælpspulje DERF havde 7. juni 2020 ansøgningsfrist for ansøgninger til et særligt COVID19-call. Ved fristen var der indsendt i alt 86 ansøgninger med et beløb svarende til tre gange det beløb, der er til rådighed. Dette skaber et stort pres på puljen, og DERF-teamet har siden modtagelse af de første ansøgninger været i fuld gang med at behandle modtagne ansøgninger ud fra modtagelsestidspunkt. Inden sommerferien vil alle ansøgninger være behandlet, og der vil være givet besked til ansøgere i takt med at bevillings- og afslagsbeslutninger bliver truffet. |
|
DERF lukker midlertidigt for calls Den danske nødshjælpspulje har også i år været udsat for et en så intens interesse fra ansøgere, at det er nødvendigt at sætte den på pause. Danske civilorganisationer kan sammen med lokale partnere søge om midler som modsvar på humanitære kriser. Det sker normalt sådan, at nogen søger om oprettelsen af et såkaldt call, hvor man kan søge om støtte i forbindelse med en specifik krise. Når call’et er oprettet, kan organisationer så søge om støtte til den. Allerede i marts var halvdelen af de tilrådeværende midler for 2020 bevilget. For at sikre, at man også i sidste halvdel af 2020 vil kunne reagere på kriser, er der derfor nu lukket for calls frem til 1. august. |
|
CISU bevilger 31,9 millioner til udviklingsindsatser To gange om året er der ansøgningsfrist for udviklingsindsatser under civilsamfundspuljen. Nu er resultaterne af marts-runden klar. I alt modtog CISU 31 ansøgninger, hvoraf 15 har fået en bevilling fra puljen. To ansøgninger er, selvom de var støtteværdige, blevet afvist, på grund af for få midler. Der er samlet blevet bevilget 31,9 millioner. Interesserede kan læse mere om, hvordan midler fordeles samt principper for prioritering af støtteværdige ansøgninger her. Næste ansøgningsfrist for ansøgninger om udviklingsindsatser er onsdag den 9. september 2020. |
|
Stor søgning til Engagementspuljen giver færre ansøgningsrunder Onsdag den 27. maj var der ansøgningsfrist til den første runde for Engagementspuljen. CISU modtog i alt 41 ansøgninger, der sammen havde søgt for 39 millioner kroner. På grund af den utroligt store interesse for puljen har CISU vurderet, at der i 2020 kun vil være midler nok til en enkelt ansøgningsrunde mere for ansøgninger over 100.000 kroner.
Denne vil have ansøgningsfrist onsdag den 23. september 2020 kl. 12.00 fremfor som tidligere annonceret den 26. august 2020. Den planlagte ansøgningsrunde med frist den 11. november 2020 udgår.
Der vil fortsat være løbende ansøgningsfrist for indsatser under 100.000 kroner, og CISU holder muligheden åben for en mindre ansøgningsrunde i 2021 til denne type indsatser. Faglig leder i CISU, Jeef Bech, forklarer:
- Vi har valgt at flytte den næste ansøgningsfrist for Engagementspuljen til september, fordi det er vigtigt, at ansøgere i en tid, hvor coronasituationen trækker ud, kan vurdere, hvilke indsatser de vil gennemføre – og særligt, hvordan stemmer fra Syd kan inddrages, siger han. Bevillingskonsulenterne og bevillingsudvalget på Engagementspuljen er i gang med behandlingen af ansøgningerne fra første runde.
Ansøgere fra puljens første runde til indsatser over 100.000 kroner får svar senest den 2. juli. Indsatser under 100.000 kroner vil få svar senest den 24. juni. |
|
Kursuskatalog er på trapperne – tilmelding må vente Kursusprogrammet for efteråret 2020 er nu klar. Alle medlemsorganisationer vil henover sommeren modtage et fysisk eksemplar, men man kan allerede se det her: link. Kurserne er inddelt i tematikker: - Organisationsudvikling
- Planlægning og styring af indsatser
- Oplysning og kommunikation
- Netværk og erfaringsudveksling
- Aktuelle temaer
Som noget særligt for efteråret kan man nævne et temamøde om samarbejde med forskere og kursus om et særligt klimaredskab, der kan bruges til at integrere klima i udviklingsindsatser. Bemærk: CISU er ved at indføre et nyt tilmeldingssystem, og man kan derfor ikke tilmelde sig alle kurserne endnu. Ved at abonnere på nyhedsbrevet er man sikker på, at man får besked, når der er åbent for tilmelding. |
|
Se oplysningspuljens aktiviteter I den seneste runde i CISUs oplysningspulje blev der bevilget midler til i alt syv aktiviteter.
Dem kan man læse mere om her
Næste runde i oplysningspuljen er 1. oktober, men der er også den løbende ansøgning. Her kan man dog 'kun' søge op til 10.000 kroner til oplysningsaktiviteter, der ikke kan vente. Søger man i en af de to årlige runder, kan man søge op til 25.000 kroner. |
|
Bevillingsudvalg og bevillingskonsulenter udpeget til ny Engagementspulje CISU har nu ansat bevillingskonsulenter og udpeget et bevillingsudvalg til en ny pulje, der skal engagere danskerne i udviklingsarbejde og skabe international solidaritet og globalt samfundssind. Til de to stillinger som bevillingskonsulenter til Engagementspuljen har CISU ansat Sabina Thulin og Marianne Victor Hansen. På grund af stor søgning til puljen har CISU også valgt at ansætte Hanne Selnæs til at assistere med behandlingen af første rundes ansøgninger. Bevillingsudvalget skulle bestå af fem medlemmer, der repræsenterer en række relevante organisationer og aktører i Danmark, der til sammen rummer væsentlige fagligheder indenfor blandt andet engagement af frivillige, forståelse for folkeligt engagement og deltagelse i globale dagsordener og arbejde med at skabe deltagelse igennem konkrete handlemuligheder.
Til den opgave har CISU på baggrund af indstillinger fra organisationer udpeget Stine Bang fra Oxfam IBIS, som også er blevet forperson for udvalget, Jesper Heldgaard fra Gambia Media Support, Lisbeth Ploughmann fra Viva Danmark, Kara Djurhuus fra Roskilde Festival og Martin Fernando Jakobsen fra Turning Tables. CISUs Engagementspulje er en ny støtteform under Civilsamfundspuljen. Støtteformen følger den overordnede ramme for Civilsamfundspuljen, men er åben for en bredere kreds af ansøgere og aktører. Læs mere om puljen på cisu.dk/engagementspuljen. |
|
Hjælp CIVICUS med at handle på pandemien Den internationale organisation CIVICUS – World Alliance for Citizen Participation, som CISU er medlem af, er ved at undersøge, hvordan de bedst kan hjælpe civilsamfundsorganisationer over hele verden under og i tiden efter COVID-19-pandemien. Derfor indsamler de input fra civilsamfundsorganisationer over hele verden til deres arbejde indenfor tre områder.
Danske civilsamfundsorganisationer og deres lokale partnere kan hjælpe CIVICUS ved at: - svare på denne undersøgelse, hvis organisationen under pandemien har oplevet specifikke overtrædelser af civilsamfundets rettigheder. - dele en historie om succes og modstandsdygtighed under COVID-19-krisen og på den måde være med til at sprede alle de positive eksempler på, hvordan civilsamfundet har håndteret udfordringerne. - udfylde dette spørgeskema om ressourcemobilisering, hvis organisationen har oplevet økonomiske vanskeligheder under pandemien.
Undersøgelsen er åben i de kommende måneder. Hvis det indrapporterede til CIVICUS har relation til en CISU-finansieret indsats, vil vi særligt gerne høre om det. Send et kort resumé af indrapporteringen til arl@cisu.dk. CIVICUS har også netop udgivet sin State of Civil Society Report 2020, som analyserer vigtige begivenheder og tendenser, der påvirker civilsamfundet, og hvordan civilsamfundet reagerer på udfordringerne.
Dette års rapport konkluderer, at COVID19-pandemien har forværret og yderligere udsat afgørende globale udfordringer, som for eksempel indskrænkelse af civilsamfundets rettigheder, begrænset internationalt samarbejde og manglende handling på klimaforandringerne.
Samtidig opfordrer rapporten til, at civilsamfundet anerkendes som vigtige partnere i kampen for at opbygge en bedre verden efter pandemien.
Download rapporten her. |
|
Kommende arrangementer hos CISU |
|
|
Arrangementer hos medlemsorganisationerne |
|
|
Medlemsorganisationernes arrangementskalender er tom for tiden, da vi har ikke haft mulighed for at tjekke, om alle arrangementer fortsat afholdes under coronakrisen.
Vi vender stærkt tilbage med flere spændende arrangementer. |
|
|
|
|