View this email in your browser
Nyhedsbrev 15. januar 2025
Kære læser

Godt nytår!

Her kommer årets første nyhedsbrev fra CISU, og det er sandt for dyden en blandet pose bolsjer: En fantastisk nyhed, en forfærdelig nyhed og en vigtig rettelse til et ansøgningsskema.

Læs om alle tre ting og andre ting herunder.

Angående rettelser: I omtalen af årets fotokonkurrence i sidste nyhedsbrev, bragte jeg ved en fejl det forkerte billede.

Jeg kom i et anfald af ubevidst ubeskedenhed til at vedhæfte et billede, jeg selv har taget i Somaliland. Det rigtige, nemlig vinderbilledet fra 2024, kan du se lige herunder. Det er Mikkel Hørlycks foto af et barn, der bevæger sig gennem affald og vand i Sierra Leones hovedstad, Freetown. Fotoet er indsendt af Ingeniører Uden Grænser.

Alle medlemsorganisationer kan deltage i årets konkurrence på cisu.dk/foto25. Der er frist den 6. april 2025.

God læselyst, godt nytår og undskyld fejlen

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 

DERF-forlængelse sikrer støtte frem til 2028



Aftalen mellem CISU og Udenrigsministeriet om Den Danske Nødhjælpspulje (DERF) er blevet forlænget frem til 2028.  

- Forlængelsen er et vigtigt skridt for at sikre fortsat finansiering til civilsamfundet i arbejdet med at hjælpe mennesker i nød. Vi er glade for, at DERF kan fortsætte sit arbejde i flere år frem, udtaler Christoph Lodemann, fondsforvalter for DERF.

Aftalen mellem Udenrigsministeriet og konsortiet bag DERF – CISU og Red Barnet Danmark – skaber dermed fornyet stabilitet for de organisationer, der opererer i humanitære kriser.

En nødvendighed i en krisetid

Verden står over for en række store udfordringer, herunder konflikter og naturkatastrofer, der rammer millioner af mennesker. Civilsamfundet spiller en afgørende rolle i at levere hjælp til sårbare grupper.

- DERF er en uundværlig finansieringsmulighed, der sikrer, at civilsamfundsorganisationer hurtigt kan reagere på akutte behov. Forlængelsen af aftalen er helt essentiel for at kunne støtte indsatsen, siger sekretariatsleder Jeef Bech, CISU.

Forlængelsen afhænger af, at Finansloven for 2025 bliver vedtaget, men allerede nu er fonden åben for nye ansøgninger og alerts.
 

Global Aktion ramt af brand


Natten til mandag den 12. januar blev Global Aktions lokaler på Nørrebro raseret af en brand. Branden efterforskes som en påsat brand. Blandt andet på grund af graffiti, der hentyder til organisationens arbejde i det besatte Vestsahara, er der mistanke om et attentat på Global Aktion, der er en af CISUs stiftende medlemsorganisationer.
CISUs forperson Torsten Malmdorf er som resten af sekretariatet forfærdet over episoden.

- Det er en skrækkelig nyhed, og vi har stor solidaritet og medfølelse med Global Aktions mange engagerede frivillige og ansatte, der udover forskrækkelsen nu skal finde en måde at fortsætte deres arbejde på trods af ødelagte lokaler, computere og materialer, siger han.

Politiet efterforsker nu sagen, og hvis det viser sig, at der er tale om et politisk motiveret attentat, er det voldsomt bekymrende, siger Torsten Malmdorf.

- Det er meget vigtigt, at organisationer, der arbejder med globalt engagement og solidaritet, ikke får begrænset deres muligheder for at gøre det, siger han.

Læs mere på Global Aktions hjemmeside

Rapport roser dansk indsats


En rapport fra Radboud Universitet i Holland kaster lys over, hvordan borgerdrevne netværk i Danmark, Belgien, Holland og Frankrig bidrager til global solidaritet og udvikling. I Danmark har især CISUs medlemsorganisationer deltaget, og studiet fremhæver, at de er langt fremme i arbejdet med at understøtte lokalt ledet udvikling.

Rapporten, skrevet af professor Sara Kindbergen sammen med et internationalt research-team, har undersøgt, hvordan borgerdrevne initiativer – kaldet "Citizen Initiatives for Global Solidarity" – arbejder på tværs af forskellige organisatoriske rammer. Anders Reimers Larsen, rådgiver i CISU, forklarer:

- Det handler om mennesker, der går sammen – ofte omkring et køkkenbord – for at skabe en forskel. I Danmark er det typisk i form af foreninger, mens det i Holland ofte sker gennem fonde, siger han.

Trods organisationernes forskelle i struktur har studiet identificeret en fælles drivkraft: Et dybt engagement for at påvirke samfund og skabe bæredygtige løsninger.

Læs mere her
Lyt til en podcast om rapporten her

Fejl i ansøgningsformater


Der er en fejl i ansøgningsformatet til ”Stort Projekt" under Civilsamfundspuljen. Et underspørgsmÃ¥l under 3.4 var desværre faldet ud. Der er derfor nu lagt nyt format op med en forklaring og en beklagelse her.

Man kan også downloade ansøgningsskemaet direkte her.
 

Tag med og få indflydelse


Den 26. april inviterer CISU til årets generalforsamling, hvor foreningsdemokratiet fejres – i år med et særligt fokus på CISUs 30-års jubilæum. Dagen byder på både vigtige beslutninger for organisationens fremtid, en mulighed for at dyrke netværk og en anledning til at markere tre årtiers indsats for civilsamfundet.

Man kan allerede nu tilmelde sig generalforsamlingen, der også i år foregår i Odense.

Bemærk: Forslag til ændringer i vedtægterne skal være CISU i hænde senest den 26. februar.
Øvrige forslag til behandling på generalforsamlingen skal indsendes til CISU senest den 5. april – tre uger før generalforsamlingen finder sted.

Tilmelding foregår på linket her og indsendelse af forslag skal ske via e-mail til cisu@cisu.dk.

Få hjælp til ansøgninger


Den 20. januar afholdes to separate kurser om ansøgninger.
Det første er "Den gode naboskabsansøgning" på Vartov i København. Kurset henvender sig til CISUs medlemmer – både nye og erfarne – med fokus på at forbedre kvaliteten af ansøgninger til Naboskabspuljen.

Deltagerne lærer at skrive skarpe projektbeskrivelser, opstille klare mål og strukturere professionelle ansøgninger. Kurset giver også indsigt i Naboskabspuljens retningslinjer og vurderingskriterier.

Læs mere og find tilmelding på CISUs hjemmeside.

Det andet er "Den gode ansøgning til formidlingslegater". Webinaret henvender sig til personer, der er i gang med eller planlægger at søge formidlingslegater under OpEn.

Deltagerne vil få praktiske råd og inspiration til at udforme en stærk ansøgning. Webinaret gennemgår også ændringer i retningslinjerne for formidlingslegater, som blev opdateret i efteråret 2024 på baggrund af feedback fra tidligere ansøgere. En forvaltningskonsulent vil desuden give en oversigt over forvaltningskrav, med særligt fokus på enkeltmandsvirksomheder og enkeltpersoner.

Tilmelding kan ske via dette link

CISU fremhævet som model for socialområdet


På Social- og Boligministeriets stormøde den 17. december 2024 om grundfinansiering til civilsamfundsorganisationers sociale arbejde blev CISUs model fremhævet som inspiration. Med 150 deltagere, herunder socialministeren og syv socialordførere, blev CISUs model præsenteret som et eksempel på effektiv administration af midler inden for politisk fastsatte rammer.

Diskussionen tog udgangspunkt i to modeller: Civilsamfundets Brancheforenings model, som peger på forvaltning gennem embedsværket, og CISUs model, der giver civilsamfundet ansvaret for at fordele midlerne. CISUs model blev særligt fremhævet som velegnet til mindre bevillinger, med fokus på støtte til udvikling og innovation.

Ifølge Altinget afspejler ministerens udtalelse efter mødet en åbenhed for begge modeller.

Læs Altingets analyse her

CISUs opslagstavle

PÃ¥ cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.Det er en unik dansk model for partnerskaber – glem den ikke i finansloven
 
CISUs medlemsfordele
Man kan læse om fordelene ved at være medlem af CISU  her. Fordelene spænder bredt fra kapacitetsopbygning til gratis adgang til Altinget.

Man behøver ikke være medlem af CISU for at søge CISUs puljer - men det hjælper indimellem. Man kan nemlig også få rådgivning og sparring i forbindelse med ansøgninger.
Kommende arrangementer hos CISU
CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.
Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
CISU's news in English

Disclaimer: This translation has been generated by AI.

Dear Reader,

Happy New Year!

Here is the first newsletter of the year from CISU, and it truly is a mixed bag: A fantastic piece of news, a terrible piece of news, and an important correction to an application form.

Read about all three and more below.

Happy reading, happy New Year, and apologies for the mistake,

Kim Jensen

DERF Extension Secures Support Until 2028



The agreement between CISU and the Ministry of Foreign Affairs regarding the Danish Emergency Relief Fund (DERF) has been extended until 2028. 

- The extension is an important step in ensuring continued funding for civil society in its efforts to assist people in need. We are pleased that DERF can continue its work for several more years, says Christoph Lodemann, DERF fund manager.

The agreement between the Ministry of Foreign Affairs and the consortium behind DERF – CISU and Save the Children Denmark – thus brings renewed stability for organizations operating in humanitarian crises.

A Necessity in a Time of Crisis

The world faces a range of major challenges, including conflicts and natural disasters affecting millions of people. Civil society plays a crucial role in providing aid to vulnerable groups.

- DERF is an indispensable funding opportunity that ensures civil society organizations can respond quickly to urgent needs. The extension of the agreement is absolutely essential to supporting these efforts, says Jeef Bech, Head of Secretariat at CISU.

The extension depends on the approval of the 2025 Finance Act, but the fund is already open for new applications and alerts.


 

Global Aktion Hit by Fire


In the early hours of Monday, January 12, Global Aktion's premises in Nørrebro were devastated by a fire. The fire is being investigated as arson. Due to graffiti referencing the organization’s work in occupied Western Sahara, there is suspicion of an attack targeting Global Aktion, one of CISU’s founding member organizations.
CISU’s Chairperson, Torsten Malmdorf, along with the rest of the secretariat, is deeply shocked by the incident.

- This is terrible news, and we stand in strong solidarity and sympathy with the many dedicated volunteers and employees of Global Aktion, who, beyond the initial shock, now face the challenge of continuing their work despite the loss of premises, computers, and materials, he says.

The police are currently investigating the case, and if it turns out to be a politically motivated attack, it is deeply concerning, Torsten Malmdorf adds.

- It is crucial that organizations working on global engagement and solidarity are not hindered in their ability to carry out their mission, he says.

Read more on Global Aktion's website



 

Report Praises Danish Efforts


A report from Radboud University in the Netherlands sheds light on how citizen-driven networks in Denmark, Belgium, the Netherlands, and France contribute to global solidarity and development. In Denmark, CISU’s member organizations have been particularly active, and the study highlights their advanced work in supporting locally-led development.

The report, authored by Professor Sara Kindbergen together with an international research team, examines how citizen-driven initiatives – called "Citizen Initiatives for Global Solidarity" – operate across various organizational frameworks. Anders Reimers Larsen, an advisor at CISU, explains:

- It’s about people coming together – often around a kitchen table – to make a difference. In Denmark, this typically takes the form of associations, while in the Netherlands it often happens through foundations, he says.

Despite structural differences, the study identifies a shared driving force: a deep commitment to influencing societies and creating sustainable solutions.

Read more here
Listen to a podcast about the report here

 

Error in Application Formats


There is an error in the application format for the "Large Project" under the Civil Society Fund. Unfortunately, a sub-question under section 3.4 was omitted. A new format has now been uploaded, along with an explanation and an apology, which you can find here.

You can also download the application form directly here.




 

Join Us and Make an Impact


On April 26, CISU invites you to this year’s General Assembly, where association democracy will be celebrated – this year with a special focus on CISU's 30th anniversary. The day will feature important decisions about the organization’s future, opportunities for networking, and a chance to commemorate three decades of contributions to civil society.

You can already register for the General Assembly, which will once again take place in Odense.

Please note: Proposals for amendments to the bylaws must be submitted to CISU no later than February 26.
Other proposals for discussion at the General Assembly must be submitted to CISU by April 5 – three weeks before the event.

Registration can be completed via the link here, and proposals should be sent via email to cisu@cisu.dk.  


 

Get Help with Applications


On January 20, two separate courses on applications will be held.
The first is "Crafting a Strong Neighbor Fund Application" at Vartov in Copenhagen. The course is aimed at CISU members – both new and experienced – with a focus on improving the quality of applications to the Neighbor Fund.

Participants will learn how to write precise project descriptions, set clear objectives, and structure professional applications. The course also provides insights into the Neighbor Fund’s guidelines and assessment criteria.

Read more and register at CISU's website.

The second course is "Writing a Strong Application for Communication Grants." This webinar is aimed at individuals currently applying for or planning to apply for communication grants under OpEn.

Participants will receive practical advice and inspiration for crafting a strong application. The webinar will also review changes to the communication grant guidelines, updated in the fall of 2024 based on feedback from previous applicants. Additionally, a management consultant will provide an overview of administrative requirements, with a particular focus on sole proprietorships and individual applicants.

Register via this link  

 

CISU Highlighted as a Model for the Social Sector


At the Ministry of Social Affairs and Housing’s major conference on December 17, 2024, regarding core funding for civil society organizations' social work, CISU’s model was highlighted as an inspiration. With 150 attendees, including the Minister for Social Affairs and seven social spokespersons, CISU’s model was presented as an example of efficient fund management within politically defined frameworks.

The discussion centered on two models: the Civil Society Industry Association's model, which advocates for management through the civil service, and CISU's model, which entrusts civil society with the responsibility of distributing funds. CISU’s model was particularly praised for being well-suited to smaller grants, focusing on support for development and innovation.

According to *Altinget*, the minister’s statement after the conference reflects openness to both models.

Read Altinget’s analysis here  
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2024 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til nyhedsbrevsredaktør Kim Jensen pÃ¥ kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.
 ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏ ͏  ͏  ͏  ͏