View this email in your browser
Nyhedsbrev 28. april 2021
Kære læser 

Her kommer endnu et nyhedsbrev fra CISU, der er et nyhedsbrev for alle 300 kontaktpersoner i CISUs nyhedsbrev + de godt og vel 2.000 andre, der har meldt sig til.

Denne udgave er naturligvis stærkt præget af generalforsamlingen, der fandt sted i lørdags. Det var for anden gang digitalt, og der var cirka 75 deltagere online det meste af tiden.

God læselyst

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 

Strategi-arbejdet er skudt i gang på generalforsamlingen

CISUs generalforsamling blev afholdt online 24. april, og udover valg til bestyrelsen, vedtægtsændringer og uddeling af initiativprisen kunne de 75 deltagere gå i gang med at skabe rammerne om CISUs nye strategi.
Den nuværende udløber ved næste generalforsamling, og derfor skal der en ny til.
- Det er hamrende vigtigt, at vi får medlemsorganisationerne indover så tidligt som muligt og at de er inde over hele vejen. Derfor er jeg glad for at se de mange input, der kom i dag, siger forperson Katrine Skamris.
Deltagerne på generalforsamlingen satte nogle ord på, hvad de synes, strategien skal indeholde. Dem kan man se på www.cisu.dk/strategi2022. Mest markant gik ordene ulighed, rettigheder og bæredygtighed igen.

Udover arbejdet med strategien blev der blandt andet vedtaget et par vedtægtsændringer. Du kan læse en samlet nyhed om generalforsamlingen her

En enkelt udskiftning i bestyrelsen

På CISUs generalforsamling blev det til en enkelt udskiftning i bestyrelsen, hvor Jackiline Hansen fra Kirkernes Integrations Tjeneste blev valgt ind. Sofie Fridal Hansen var på genvalg, men stillede ikke op. Det gjorde Helle Vallø fra Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, Katrine Skamris fra Ghana Venskab og Tobias Simonsen fra KFUM-spejderne til gengæld.
Derudover stillede Katie Miller fra Preferred By Nature, Lisa Beckwith fra Tandsundhed Uden Grænser og altså Jackiline Hansen op.

Da stemmerne var talt op, blev Katrine Skamris, Tobias Simonsen og Helle Vallø genvalgt. Jackiline Hansen er ny i bestyrelsen. Katie Miller og Lisa Beckwith er suppleanter.

  • Katrine Skamris, Ghana Venskab
  • Helle Vallø, Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder
  • Tobias Simonsen, KFUM-spejderne
  • Jackiline Hansen, Kirkernes Integrationstjeneste op.
  • Camilla Legendre, 100% for børnene (ikke på valg)
  • Andrew Julius Bende, CCCF - Civil Connections Community Foundation (ikke på valg)
  • Runa Bruun, RAW (Rights for All Women) (ikke på valg)


 WarFair fik årets initiativpris

CISUs initiativpris bliver uddelt hvert år på generalforsamlingen. I år var Ingeniører Uden Grænser, warfair og FANT nomineret. Indstillingerne kan man læse her.
De fremmødte på generalforsamlingen skulle vælge mellem de tre nominerede, og stemmerne faldt uhyggeligt tæt. Dog fik WarFair flest. Stifter Christian Friis-Bach var efterfølgende glad.
- Vi er rigtig glade for den anerkendelse. Det er en meget stor opmuntring for os, især fordi det kommer fra jer og alle jeres ildsjæle, sagde han.
- Vi har en kæmpe respekt for arbejdet, jeres medlemsorganisationer yder, lød det.
Med prisen følger en statuette af Jens Galschiøt og 10.000 kroner.

Mød CISU på Folkemødet - og i ørerne

 
Levende Hav og CISU – Civilsamfund i Udvikling arbejder endnu engang på at kunne præsentere muligheden for at møde det danske civilsamfund på kutteren Anton.
Vi er dog også klar over, at Folkemødet ikke bliver som tidligere, og at vi ikke kan garantere noget før ganske kort tid før afgang.
Nogle ting står dog fast:
  • Folkemødet 2021 kommer til at finde sted
  • Der bliver ikke officielle events på andre scener end Folkemødets egne
  • Der vil på en eller anden måde være begrænsninger for deltagelse
Inden for de rammer har CISUs medlemsorganisationer og Anton imidlertid stadig et råderum. Vi har nemlig stadig en plads i havnen i Allinge nær selve festivalpladsen. På den må vi afholde events, men vi bliver ikke en del af det officielle program.
Vi står klar med det tekniske udstyr og vi vil bestræbe os på at optage alle events og udgive dem som podcasts på platformen CISU Mellem Ørerne.

Hvis du vil vide mere eller har input, er du velkommen til at skrive til Kim Jensen på kj@cisu.dk.
Du kan også udfylde formularen nederst på siden cisu.dk/fm21.
Sæt også kryds i kalenderen 11. maj, hvor vi holder et informationsmøde.

De reviderede retningslinjer for Engagementspuljen er klar

Danida har forlænget Engagementspuljen, som kan søges til at støtte indsatser, der engagerer danskere i udviklingssamarbejde.

I den forbindelse har retningslinjerne været under en mindre revision. Nu er de reviderede retningslinjer færdige og kan findes på cisu.dk/engagementspuljen.

Det betyder også, at medlemsorganisationer nu kan få rådgivning på ansøgninger til puljen. Maria Haahr, rådgiver i CISU, har set meget frem til igen at skulle rådgive om engagementsindsatser, herunder med fokus på ændringerne i de reviderede retningslinjer.

- Vi begynder at rådgive om engagementsindsatser i næste uge. En håndfuld organisationer har allerede booket os, og vi forventer at få mange rådgivningsanmodninger i løbet af de kommende uger. Derfor opfordrer vi til, at man søger rådgivning i god tid, siger hun.

Justeringerne i retningslinjerne, som omhandler bæredygtighed af indsatserne, partnerskaber og engagementspyramiden, var i høring fra den 6.-13. april.
Læs hele nyheden her

SØGES: Inspirationsoplæg om klimatilpasning inden for landbrug og fødevaresikkerhed

CISU har igangsat konceptet klimatorsdage, hvor vi over en række torsdage vil tale om Climate Actions inden for forskellige tematikker i udviklingssamarbejdet.  
Torsdag den 15. april blev første klimatorsdag afholdt med dagsordenen 'klima og vand'. Her fortalte Dansk Folkehjælp og Ulandsforeningen for Bæredygtig Udvikling om deres arbejde med opbygning af klimamodstandsdygtighed inden for blandt andet adgang til rent vand og forvaltning af vand.
Udenrigsministeriets kontor for Grønt diplomati og klima lagde også vejen forbi og gav deltagerne et indblik i ministeriets skærpede fokus på klimatilpasning og det nye ’grønningsarbejde’ med eksempler omkring vand.  
Næste klimatorsdag er den 3. juni, hvor vi sætter fokus på integration af klimahensyn inden for landbrug og fødevaresikkerhed.
Her har vi brug for to inspirationsoplæg fra medlemsorganisationer, som allerede arbejder med disse tematikker. Der er ikke tale om lange præsentationer, men korte inspirationsoplæg med fokus på konkrete eksempler og erfaringer omkring, hvordan klimaforandringer kan adresseres i udviklingsprojekter omkring landbrug og/eller fødevaresikkerhed.    
Kontakt meget gerne rådgiver Maria Graversen på mgr@cisu.dk senest 6. maj, hvis du har lyst til at dele din organisations erfaringer inden for dette tema. Eller hvis du har forslag til en organisation, som kunne være interessant at invitere til at holde et inspirationsoplæg.  
Læse mere og find tilmelding her 
CISUs klimaintegrations redskabskasse ligger her. Her er blandt andet også CISUs climate tool omkring landbrug og fødevaresikkerhed.

Lær at bruge kontanter i udviklingsarbejdet

Fire år med nødhjælpspuljen DERF har givet CISUs medlemmer, bevillingshavere og CISU selv mange erfaringer med brug af kontanter i nødhjælpsindsatser.
De erfaringer samler vi nu i rapport udarbejdet af Christian Boehm fra Livelihoods Consult. Ham kan man møde på et kursus, hvor han vil fortælle om rapportens hovedkonklusioner og være med i diskussionen af, hvordan og hvornår forskellige former for cash based programming bruges bedst.
På kruset vil der både være oplæg og fordybelse i grupper.
Læs mere og find tilmelding her

CISUs opslagstavle

På cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.
Kommende arrangementer hos CISU

CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.
Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2021 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.