View this email in your browser
Nyhedsbrev 14. december 2022
Kære læser 

Her kommer endnu et nyhedsbrev fra CISU.

CISUs nyhedsbrev bliver sendt til alle omkring 300 kontaktpersoner i CISUs medlemsorganisationer + de godt og vel 2.000 andre, der har meldt sig til. Man kan læse om fordelene ved at være med her.

Først og fremmest tak til de læsere, der svarede på nyhedsbrevet for to uger siden. Det gav fine input og har sikkert reddet nyhedsbrevet ud fra nogle nidkære spam-filtre.

Angående mails og spam-filtre, så udsendte min kollega, Andrea, for nylig et spørgeskema om medlemsdemokrati og fuldmagter. Onsdag eftermiddag havde næsten 100 svaret, men vi skal gerne have så mange som muligt med, så tjek gerne spam-filteret og brug fem minutter på skemaet. Vil man gerne bruge mere end fem minutter, kan man deltage i et online medlemsmøde om emnet 9. januar. 
Tilmelding her

Det næste nyhedsbrev kommer allerede i næste uge, så vi kan nå at få juleposten ud til tide. Husk for øvrigt, at sekretariatet er lukket mellem jul og nytår. I år lukker telefonerne 23. december klokken 12.

God læselyst.

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 

Regeringsgrundlag med fokus på lokale civilsamfund

Onsdag 14/12 offentliggjorde den nye SVM-regering sit regeringsgrundlag, Ansvar for Danmark, og selvom der på de 60 sider ikke var meget om det internationale udviklingssamarbejde, var der på CISUs sekretariat glæde at spore over det, der trods alt stod.

- Vi glæder os over, at den nye regering fastholder at arbejde baseret på internationale aftaler og menneskerettigheder på udviklingsområdet, siger sekretariatsleder Jeef Bech.

Han noterer sig, at der i regeringsgrundlaget er opmærksomhed på civilsamfundet.

- Der er et klart fokus på styrkelse af lokale civilsamfund og at øge modstandsdygtigheden hos fattige og sårbare lande og mennesker, der rammes hårdt for eksempel af klimakrisen, fattigdom og fødevarekrisen, siger han.

Desuden står klimatilpasning og grøn omstilling stærkt, men desværre er der ikke ekstra midler til klimastøtte udover de 0,7 pct. af BNI, som regeringen forpligter Danmark på at bruge på udviklingssamarbejde.

Torsdag 15/12 vil regeringen offentliggøre ministerlisten, og så er Jeef Bech klar til at byde velkommen.
- Vi glæder os til at samarbejde med ministeren og ordførere i det nye Folketing om at sikre det folkelige engagement blandt CISUs mange medlemsorganisationer i fremtidens udviklingssamarbejde, siger han.
 
Download regeringsgrundlaget her

Læs hele nyheden her

Tag næste skridt i grafisk facilitering


19. januar kan man komme på kursus i grafisk facilitering for let øvede.

Mia Pallisgaard, grundlægger og grafisk facilitator i Procesværkstedet, vil på dagen undervise i teknikker med udgangspunkt I forskellige typer af grafisk formidling. Deltagerne vil få god tid til at arbejde med egne projekter og sparring til hvordan man kan formidle projekter, læring, målsætninger mm. på nye kreative måder.
Kurset henvender sig til kursister, der har beskæftiget sig med grafisk facilitering på begynderniveau, og som gerne vil anvende teknikkerne til at skabe målrettede projekter/formater i egen organisation.

Læs mere og find tilmelding her

CISUs generalforsamling 2023
- hvem skal have initiativprisen?

22. april i Odense afholder CISU generalforsamling. Kontaktpersoner fra CISUs medlemsorganisationer får en invitation senest en måned før, men man kan allerede nu tilmelde sig her.  
 
Traditionen tro uddeles CISUs initiativpris på generalforsamlingsdagen. Vinderen får 25.000 kr. og en statuette af kunstneren Jens Galschiøt. Læs mere om prisen og tidligere vindere på cisu.dk/initiativpris.  
 
Hvis man kender en organisation, som gennem oplysning eller politisk arbejde har gjort en særlig indsats for at inspirere og/eller mobilisere danskerne til at engagere sig i det globale udviklingsarbejde, kan man indstille den til prisen. Og man må meget gerne selv være aktiv i organisationen.

Man indstiller til prisen ved at skrive til Andrea Kiel Christensen akc@cisu.dk og forklare, hvorfor denne organisation bør vinde årets initiativpris. Indstillinger skal sendes senest den 15. januar. Derefter beslutter CISUs bestyrelse, hvem årets vinder er.

Nye retningslinjer og nye netværk

Som en del af revisionen af retningslinjerne til civilsamfundspuljen, vil der både være nye formater og nye tilbud til bevillingshavere.

Retningslinjerne vil være klar og blive offentliggjort 11. januar, og de vil træde i kraft 1. februar. Det er derfor vigtigt at være klar over, at de nuværende formater ikke kan bruges, hvis man lige nu arbejder på en ansøgning til senere end 1. februar.

Den slags kan man blive meget klogere på, hvis man deltager i et online informationsmøde 18. januar.
Se mere og find tilmelding her.

Som en del af det nye i puljen vil der være tematiske netværk.

CISU har rigtige gode erfaringer med at fremme erfaringsudveksling, netværk og læring mellem organisationer, som har bevillinger i Civilsamfundspuljen. Det bliver defor styrket gennem nye faglige netværk for bevillingshavere, som arbejder inden for samme fagområde.

Områderne vil være:
  • Børn, unge og uddannelse
  • Sundhed
  • Klima, natur og miljø
  • Landbrug og fødevareproduktion
  • Livelihoods, job og marked
  • Infrastruktur, by/community-udvikling
  • Sport, kunst og kultur for udvikling
  • Ligestilling og rettigheder
Netværkene giver mulighed for at netværke med andre organisationer, der arbejder inden for samme fagområde, og dermed fremme faglig sparring og læring. De vil blive præsenteret nærmere i det nye år.
 

Vær klar med de gode billeder


CISUs medlemsorganisationer deltager flittigt i fotokonkurrencen i anledning af årets generalforsamling, og der vil også blive afholdt en i 2023. De bedste billeder vil blive udstillet på generalforsamlingen, og vinderbilledet modtager 10.000 kroner, ligesom der vil blive lavet en årsplakat.
 
For at deltage, skal man være medlem af CISU, og man skal naturligvis have ret til at bruge og dele billederne. Konkurrencen åbner kort efter nytår, og sidste frist for at deltage er i søndag 2. april, men man kan allerede nu komme med input til konkurrencen.
  • Skal der for eksempel være forskellige kategorier?
  • Skal der være temaer?
  • Hvilke temaer ville være egnede i 2023?
  • Hvem skal bedømme billederne?
Har man en holding til rammerne for fotokonkurrencen, kan man besøge cisu.dk/foto23 og give sit input.

Tiden er til langsigtede strategier

Når sekretariatsleder Jeef Bech ser på de puljer, CISU forvalter for Udenrigsministeriet, ser han især to tendenser: Puljerne er under voldsomt pres i de aktuelle runder. Og støttemulighederne åbner for mere langsigtede strategier.

- Vi kan se, at der er rekordmange støtteværdige ansøgninger og dermed også rekordmange afslag på grund af for få midler til ellers lovende aktiviteter, der kunne have gjort en stor forskel for nogle af verdens udsatte. Så det ærgrer mig helt vildt, og jeg kan garantere for, at vi arbejder hårdt på at undersøge alle muligheder for at få ekstra midler fremadrettet, siger han.

Sekretariatslederen gør dog også opmærksom på, at ærgrelsen kommer på et tidspunkt , hvor organisationer også har nye muligheder for at arbejde mere langsigtet.

- 2020 og sidste år var kendetegnet ved mange kortsigtede puljer, hvor man kunne søge til enkeltstående aktiviteter, siger han.
På det tidspunkt stod flere puljer som for eksempel nødhjælpspuljen DERF og den EU finansierede FVR pulje til at udløbe og såvel råderumspuljen som engagementspuljen bestod af enkeltstående ansøgningsrunder.

Siden er der kommet nye puljer til med længere perspektiv. Det drejer sig om:
  • DERF 2021-25
  • OpEn 2022- 26
  • CCAM: 2023-25 
Det åbner for muligheder for mere langsigtede tiltag, forklarer Jeef Bech.

- Nu kan organisationer arbejde langt mere langsigtet med deres partnere om organisatorisk og strategisk at fokusere på de støttemuligheder de sammen vil forfølge for at støtte sårbare og fattige mennesker og styrke lokale civilsamfund, siger han.

CISUs opslagstavle

På cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.
Kommende arrangementer hos CISU
CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.
Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2021 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.