Canvas

Hallo,

De eerste reeks van FC United klaagde het racisme in het Belgische voetbal aan. De nieuwe, tweede serie toont dat het ook anders kan. City Pirates, een voetbalclub op het Antwerpse Linkeroever, is een voorbeeld van hoe voetbal positieve maatschappelijke impact kan hebben. Door sport te koppelen aan diversiteit en sociaal engagement probeert de club jongeren een perspectief te geven. Is dat makkelijk? Nee. Gaat het vanzelf? Allesbehalve. Maar: er is hoop.

 

Voetbal als sociaal project

School en werk vormen in de Antwerpse Chicagoblokken niet meteen de snelste weg naar een beter leven. De straat biedt zoveel meer kansen om snel geld te verdienen. Onder impuls van voorzitter Michel Pradolini probeert City Pirates jongeren van straat en uit de criminaliteit te houden. Spilfiguur is coach en sociaal werker Yves Kabwe, zelf kind van de blokken. Hij leert de jongens niet alleen voetballen, maar ook samenwerken en doorzetten. Alles in de hoop om hen een beter perspectief te geven.

Bekijk FC United City Pirates op VRT NU 
 

“Broertje, ga naar school en maak je ouders trots”

De muziek uit City Pirates is van de populaire Antwerpse rapper Ramzi en wordt uitgebracht in samenwerking met het bekende hiphop-label TopNotch. Het nummer ‘Klein Broertje’ werd speciaal voor deze televisiereeks gecreëerd.

Bekijk hier de clip 
 

“Yves is als een vader voor de spelers”

Coach Yves Kabwe is bijzonder geliefd, op en naast het veld. Als kind van de Chicagoblokken spreekt hij dezelfde taal als zijn spelers. Hij motiveert, steunt en corrigeert hen. Altijd rechtuit, hard waar nodig maar met oneindig veel geduld. Zijn spelers dragen hem op handen.

Bekijk hier de video 

City Pirates: wie zijn ze?

 
 

Sportdocu's die verder kijken dan de medailles

 
Volledige reeks op VRT NU 
 
 
Volledige reeks op VRT NU 
 
 
Volledige reeks op VRT NU 
 
Canvas@work

“We willen graag een pionier zijn”

“Het sociaal aspect is onze motor en voetbal is onze brandstof.” Aan het woord is City Pirates-coach Yves Kabwe. “Gaan we van al die jongens profvoetballers maken? Nee, en dat is ook niet onze bedoeling. Maar kunnen we van hen mannen en vrouwen maken die een goede plaats krijgen binnen de maatschappij? Ja, daar geloven we rotsvast in. Ik hoop dat we kunnen uitbreiden naar andere Belgische steden en dat we een pionier kunnen zijn.”

Bekijk City Pirates op VRT NU 
Ga naar canvas.be
Facebook   Youtube   Instagram   Twitter