NT e-mail
 
18-05-2022
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
CMA CGM neemt belang in Air France-KLM
 
De Franse rederij CMA CGM neemt als onderdeel van een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst een belang van 9% in Air France-KLM. Daarbij gaan de rederij en de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep in de toekomst alle luchtvrachtcapaciteit delen. Het gaat daarbij om de totale belly-capaciteit van AF-KLM en die van 22 vrachtvliegtuigen, waarvan 12 nog in bestelling zijn bij Airbus.
 
 
 
BESTEMMINGEN
 
#
 
‘Zero-emissiezones gaan de hele sector veranderen’
 
Leap24 opende onlangs in Almere zijn eerste snellaadstation voor bestelbussen en vrachtwagens. Oprichter Pelle Schlichting wil het netwerk op korte termijn uitbreiden naar veertig locaties, om zo voor te sorteren op de komst van de zero-emissiezones in 2025.
 
 
 
#
 
Airbridge hoopt op rentree, maar sluit op Luik Airport
 
Het Russische AirBridgeCargo (ABC) heeft de hoop op een rentree op de westerse luchtvrachtmarkt nog niet opgegeven, maar heeft de Europese hub in Luik Airport deze week wel gesloten. De vestigingen op Schiphol, Frankfurt Airport en Milaan Malpensa Airport worden met een sterk afgeslankte bezetting aangehouden in afwachting van betere tijden.
 
 
 
 
MODALITEITEN
 
#
 
‘Met stomheid geslagen’ door stijging gebruiksvergoeding spoor
 
ProRail verhoogt de gebruiksvergoeding voor het spoor in 2023 met 12%. De spoorbeheerder meldt dat de indexatie nodig is omdat de prijzen voor materialen en diensten stijgen. Spoorvervoerders zijn echter bijzonder negatief verrast door deze bijzonder sterke stijging.
 
 
 
#
 
RailGood laakt uitleg ProRail over hogere gebruiksvergoeding spoor
 
‘Technocratische apparatsjiks’, zegt Hans-Willem Vroon, directeur van belangenvereniging RailGood, over de uitleg van ProRail tijdens de bijeenkomst die de sector meer duiding moest geven over de oorsprong van de hogere gebruiksvergoeding voor het spoor. De gebruiksvergoeding stijgt in 2023 met 12% als gevolg van inflatie.
 
 
 
#
 
Boskalis: winstgevender 2022 dankzij ‘gunstig marktbeeld’
 
Ook Boskalis merkt wel dat het onrustig is in de wereld, met name door toedoen van Rusland (zie kader), maar toch maakte het Nederlandse bagger-, bergings- en sleepbedrijf afgelopen week bekend dit jaar op een hógere winst te rekenen.
 
 
 
ECONOMIE
 
#
 
Vernieuwing emissiehandel krijgt fiat milieucommissie EU-parlement
 
Rederijen moeten vanaf 2024 gaan betalen voor CO2-emissies in Europese havens. Het wegvervoer krijgt een jaar later ook te maken met een taks op de uitstoot. De voorstellen daarvoor zijn aangenomen in de milieucommissie (ENVI) van het EU-parlement.
 
 
 
#
 
Harbers: ‘Ontgassingsverbod voor binnenvaart moet eind 2023 ingaan’
 
Als het aan minister Mark Harbers ligt wordt het varend ontgassen van binnenvaartschepen vanaf eind 2023 verboden. Het ontgassingsverbod moet door alle Rijnoeverstaten worden goedgekeurd voordat het ingaat. Het wachten is op Zwitserland.
 
 
 
#
 
Vakbond wil versnelde invoer van tachograaf voor bestelwagens
 
De BTB wil dat België werk maakt van de versnelde invoer van de digitale tachograaf voor alle bestelwagens in het wegtransport. De socialistische tansportvakbond ziet hiervoor een zoveelste argument in het recente dodelijke ongeval met een bestelwagen van PostNL in Aalst.
 
 
 
#
 
China zet eerste stap in bouw Peruaanse megahaven
 
China heeft de eerste stap gezet in het masterplan voor de ontwikkeling van de Peruaanse haven Chancay tot de ‘Chinese toegangspoort tot ‘Zuid-Amerika’.
 
 
 
#
 
Onderzoek naar kernaandrijving voor Nederlandse schepen
 
Vier Nederlandse instellingen gaan onderzoeken of Nederlandse koopvaardijschepen door kernenergie kunnen worden aangedreven.
 
 
 
#
 
50 graden Celsius
 
De turbulentie in de wereldwijde bevoorradingsketens die is aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China, gaat uitmonden in een permanente herschikking van handelsstromen in de wereld, schreven economen van ING afgelopen week in een lang opinieartikel op de ‘Think ING’-website. Het overgangsproces wordt ‘bumpy’, voorspelden de bankdenkers, bijvoorbeeld als het gaat...
 
 
 
#
 
Seaspan op weg naar vloot van 200 schepen met twee miljoen teu
 
Seaspan, ‘ s werelds grootste verhuurder van containerschepen, is op weg naar een vloot van 200 schepen met twee miljoen teu vervoerscapaciteit.
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2022 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam