In deze Cobouw Special Bouw & ICT vindt u de laatste ontwikkelingen rond BIM. En vooral worden mooie projecten beschreven die ermee tot stand zijn gekomen.


Bekijk deze mail in uw browser.

Bouw & ICT
Bouw & ICT
Inleiding
Het is nogal een overgang voor het gemiddelde bouwbedrijf: van een bedrijf dat als primaire activiteit heeft om op bouwplaatsen letterlijk een reeks bouwmaterialen te stapelen en te schroeven tot een stukje onroerend goed naar een bedrijf dat zo efficiënt mogelijk met programma’s en apps de processen en materialen stuurt en communiceert met projectpartners. Maar het is echt aan het gebeuren en we moeten allemaal mee. De digitalisering sluipt niet in onze processen, het hakt erin.
Het verlangt een andere aanpak, ander personeel. Daar ligt de grote uitdaging: mensen vinden die meehelpen de bouw te digitaliseren.
In deze Cobouw Special Bouw & ICT verhalen over de stand van zaken rond BIM en digitalisering in de bouw.
BIM
Ruim 150 bouwbedrijven, architecten, adviseurs, leveranciers en softwarebedrijven wisten in korte tijd afspraken te maken over één specificatie voor informatielevering in BIM. Deze BIM basis-ILS moet het makkelijker maken om informatie te delen en dubbel werk te voorkomen. “De partijen hebben een gezamenlijk belang.”
Verkeersinformatiesystemen
Innovatieve diensten voor reisinformatie en verkeersmanagement op basis van draadloze communicatie. Dat is wat Rijkswaterstaat – in samenwerking met partijen als Compass – momenteel ontwikkelt en uitgebreid test. “Het is de bedoeling dat automobilisten op een scherm in de auto real time gedetailleerde informatie ontvangen.”
Xella
Woonzorgcentrum met BIM gebouwd
In de groene omgeving van Berg en Dal bij Nijmegen staat woonzorgcentrum Vlindertuin op Vijverhof. Dit zijn 32 appartementen voor dementerenden, gebouwd door KlokBouwOntwikkeling. Nog vóór het centrum hier fysiek gestalte kreeg, is het al virtueel gebouwd. Zo zijn de appartementscheidende wanden en binnenwanden van Silka kalkzandsteen (Xella) in BIM opgebouwd. Hierdoor konden fouten in een vroeg stadium worden opgespoord. Echter, ook met een virtueel model blijft de expertise van leveranciers essentieel. Projectvoorbereider Maurice Nijenhuis van KlokBouwOntwikkeling: "In de praktijk heb je altijd te maken met kleine maatverschillen. Deze toleranties zijn niet opgenomen in BIM: dat is namelijk het theoretisch model. Daarom heb je een partij als Xella nodig die meedenkt over het opvangen van deze maatverschillen."
Kubus
BIMcollab® ecosystem sneller én met BCF 2.1 support
KUBUS heeft onlangs een update van BIMcollab® uitgebracht, het ecosysteem voor BIM issuemanagement met daarin de nieuwe BCF Managers die alle belangrijke BIM tools, zoals Navisworks, Revit, ARCHICAD, Tekla Structures en Solibri met elkaar verbindt. BCF 2.1 biedt een meer betrouwbare uitwisseling van voornamelijk Viewpoints, en maakt aanvullende eigenschappen zoals Milestones en Deadlines mogelijk. BCF 2.1 is klaar om een officiële standaard van BuildingSMART te worden. De nieuwe versie van BIMcollab® biedt ook een enorme prestatieverbetering voor grote projecten. Het synchroniseren van issues in de add-ons gaat nu tot 90 keer sneller dan voorheen. BIMcollab® en de BCF Managers worden door meer dan 12.500 gebruikers wereldwijd ingezet. 
Whitepaper 1
Wees u bewust van uw zorgplicht: voorkom een hack of data-lek!
Cyber security staat hoog op de agenda; vooral sinds de invoering van de Wet Meldplicht Datalekken (2016). Het internet brengt mooie kansen maar ook risico’s. Binnen de bouw is deze “verborgen schaduwwereld” vaak nog onbekend. Daarom heeft Avans⁺ het onderdeel cyber security geïntegreerd in de HIT-E opleiding. U kunt zich hiermee onderscheiden, door als volwaardig gesprekspartner op te treden voor IT-security specialisten of opdrachtgevers. Tevens bieden we deze cursus vanwege het urgente onderwerp ook apart aan in het najaar 2017. 
VanMeijel
De transformatie naar digitaal bouwen
Grip krijgen op de dynamiek en complexiteit van het bouwproces: VanMeijel neemt de bouw mee naar de digitale transformatie. Al 30 jaar realiseert VanMeijel innovatieve IT-oplossingen waarmee bouwbedrijven stappen kunnen zetten naar digitalisering. Met Metacom+ en Metacom online kan iedereen digitaal bouwen. Eén platform voor alle bedrijfsinformatie, papierloos en mobiel werken tot op de bouwplaats. Zo kunnen bouworganisaties efficiënter werken, zelf innovaties op maat realiseren en succesvolle projecten neerzetten.
Op zoek naar efficiënte oplossingen voor woningbouw in alle fasen?
Met de online software en apps van homeDNA werk je overal moeiteloos samen met collega's, leveranciers en andere partners. Je communiceert eenvoudig met klanten via hun online woningdossier en heb je alle gegevens per pand en per klant bij de hand. Interne en externe communicatie en processen verlopen via één systeem, waardoor je actueel inzicht hebt in wat er speelt. Ook ben je goed voorbereid op de nieuwe wet Kwaliteitsborging. De modules en apps kunnen afzonderlijk of in combinatie worden toegepast. Er zjn oplossingen voor alle fases: van verkoop, kopersbegeleiding en realisatie, tot service & onderhoud en renovatie.
Schrijf u uit voor deze Cobouw Special mailing.