Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Coens en Bouchez focussen op paars-geel - Australië brandt, maar regering stuurt klimaatbeleid niet bij (VIDEO) - Waarom rhodium plots vijf keer meer waard is dan goud

⏰ Deze nieuwsbrief telt 934 woorden - leestijd: 3 minuten

1. Waarom deze poging met PS én N-VA toch niet zo banaal is: afwachten of Bouchez het roer écht omgooit
Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR)

In het nieuws: De opdracht van de twee informateurs, Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), is verlengd, meteen mogen ze aan de slag tot 28 januari.

Tussen de regels: Wat weten we ondertussen over die opdracht?

  • Om te beginnen bleven de twee erg lang binnen bij de koning. Die houdt het traditioneel kort, maar deze keer was het bijna twee uur, wat echt uitzonderlijk is.
  • Bouchez zat heel sterk met het Vivaldi-scenario in z'n hoofd, had ook de Franstalige publieke opinie in die zin voorbereid. Maar dat mislukte omdat CD&V niet mee wilde, maar ook sp.a niet. En omdat N-VA er niet zomaar afgereden raakte.
  • Het was dus ook een stukje psychologie: de MR-voorzitter moet met opgeheven hoofd nu iets anders gaan proberen.
  • Het is geen geheim dat het Paleis altijd heeft gehoopt op de meest stabiele coalitie voor het land: met N-VA erin, en meerderheden aan beide kanten van de taalgrens.
  • Bronnen bevestigen dat het daarover ging, en dat Bouchez stevig in dialoog ging met de vorst.
  • Uiteindelijk verlieten beiden het Koninklijk Paleis met één duidelijke opdracht: N-VA en PS proberen bijeen te brengen met als doel een paars-gele coalitie (of een afgeleide daarvan) op te starten.
  • 'Het zal snel gaan', zo is te horen. De twee willen volop doorduwen en meteen zowel de N-VA als PS onder druk zetten om kaarten op tafel te gooien.

Lees meer

Altijd als eerste op de hoogte zijn van het nieuws uit de Wetstraat? Schrijf je dan hier in op onze politieke nieuwsbrief!

2. Bedrijven gaven recordbedrag aan obligaties uit in 2019

Het voorbije jaar heeft het wereldwijde bedrijfsleven voor ruim 2.500 miljard dollar aan obligaties uitgegeven. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Dat zegt Joe Rennison, financieel analist bij de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van cijfers van het bureau Dealogic.

'Het nieuwe record op de internationale obligatiemarkt is in belangrijke mate te danken aan de ondersteunende stappen van de grote centrale banken', benadrukt Rennison. 'Dat beleid heeft de rentetarieven verlaagd, waardoor vele bedrijven hun financieringskosten konden beperken.'

'Tegelijkertijd benadrukt de recorduitgifte echter de spanning op de markt. Enerzijds wil het beleid de kredietkost laag houden, wat de economische groei moet stimuleren. Tegelijkertijd is er echter het alarm over de toenemende schuldenlast van een grote reeks bedrijven.'

Lees meer

3. Business AM | Meest gelezen
Bosbrand in Australië
Nieuwe Colruyt-app helpt u boodschappen doen voor uw buren
De bluetoothaardappel van BPZ
Miljardair zoekt liefde voor eerste retourtje naar de maan met Musk
De bluetoothaardappel van BPZ
Oscarnominaties: Joker en Netflix leiden, ook Belgische kortfilm genomineerd
4. Online sector is de grootste werkgever in de Amerikaanse mediawereld
Saudi Aramco

Het internet heeft het voorbije decennium tot een enorme omwenteling geleid in de Amerikaanse mediasector. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Advertising Age.

Het rapport over de tewerkstelling in de mediasector van de Verenigde Staten is gebaseerd op cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Het merkt op dat de tewerkstelling in de Amerikaanse mediasector het voorbije decennium met twintigduizend arbeidsplaatsen is ingekrompen. 'Alleen het internet heeft de voorbije tien jaar extra banen gecreëerd', aldus Advertising Age. 'Alle andere media hebben tewerkstelling verloren.'

Lees meer

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
5. Hoe het edelmetaal rhodium plots vijf keer meer waard werd dan goud
Rhodium

Het extreem zeldzame, zilverkleurige edelmetaal rhodium is al jaren hoge toppen aan het scheren op de markten. In januari steeg het 32 procent in waarde, waardoor het zijn hoogste punt bereikt heeft sinds 2008.

8.000 dollar per ounce, het kostbare metaal is momenteel bijna vijf keer meer waard dan goud. Het wordt voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van wagens. Dat zijn een auto-onderdelen die uitlaatgassen van diesel- of benzinemotoren zuiveren. Onder meer door de strengere uitstootnormen wereldwijd, is de vraag naar rhodium vanuit de auto-industrie sinds enkele jaren de hoogte in geschoten. Momenteel staat de prijs 225 procent hoger dan een jaar geleden. En het is maar liefst 12 keer meer waard dan het vier jaar terug was. Dat beginnen ook beleggers op te merken.

Lees meer

6. Business AM | Video
Australië geteisterd door bosbranden, maar regering stuurt klimaatbeleid niet bij

De bosbranden in Australië hebben al ettelijke miljoenen hectare verteerd. Ook de menselijke en dierlijke tol is hoog.

De branden zijn dan wel geen rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering, maar wetenschappers wijzen erop dat de uitzonderlijke droogte én hitte van de voorbije jaren tot omstandigheden heeft geleid waarbij de branden zich razendsnel kunnen verspreiden.

De regering van premier Scott Morrison weerlegt echter de link met de klimaatverandering. Er komt dan ook geen wijziging in het gevoerde beleid. Morrison is ervoor beducht dat ambitieuzere klimaatdoelstellingen een rem zullen zetten op de economische groei.

7. Waarom hebben we in 2020 nog geen universele smartphonelader?
Smartphone-oplader

De universele smartphonelader voor uw Samsung, uw Apple en uw Huawei: het blijft een verre toekomstdroom. Maar hoe komt dat nu?

Enerzijds is er Apple. De techmastodont werkt bijna volledig binnen het eigen ecosysteem, met eigen hardware en eigen software. Een eigen lader hoort daarbij. Het zou een stevige karakterbreuk zijn voor Apple om komaf te maken met de eigen hardware.

Anderzijds hebben producenten intussen een achterpoortje gevonden voor de afspraak met de EU. Zo werken veel smartphones met eenzelfde adapter, maar komt daar vaak nog een extra kabeltje bij, dat dan wel weer verschilt van de USB-C-norm.

Intussen komt er vanuit de EU opnieuw druk op de grote smartphonemakers om een universele lader de norm te maken. Zo legt Europees Parlementslid Petra De Sutter van Groen de vraag deze maand opnieuw op tafel.

Lees meer

Matthias Rombaut

Hoofdredacteur 8AM

Matthias is een nieuwsjunk, die altijd bezig is met wat er in de wereld aan de gang is. Bij, onder andere, newsmonkey en Gazet van Antwerpen leerde hij de kneepjes van het curatorvak, ervaring die hij maar al te goed kan gebruiken in zijn nieuwste uitdaging: 8AM.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België