Bekijk hier NT Weekly online
NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
 
 
    LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Containeroverslag Rotterdamse haven naar nieuw record
 
De containeroverslag in Rotterdam komt dit jaar uit op een nieuw record van bijna 14,5 miljoen teu. Dat bleek woensdag op de Dag van de Haven, waar haven-topman Allard Castelein de voorlopige resultaten bekendmaakte.
 
 
 
#
 
‘Groei transportsector valt volgend jaar iets terug’
 
De groei van de transportsector valt naar verwachting volgend jaar iets terug. Werd er dit jaar nog 2,5 procent gegroeid. Dat zal in 2019 ongeveer 2.0 procent zijn. Dat meldt ABN AMRO in haar sectorprognose.
 
 
 
#
 
Sessie Brexit 2019: de voorbereiding voor de transport & logistiek
 
In januari wordt waarschijnlijk duidelijk hoe de Brexit eruit gaat zien. Hoe kunnen bedrijven zich vervolgens het beste voorbereiden om de schade voor de supply chains te beperken? Om daar antwoord op te geven organiseert Nieuwsblad Transport op 27 februari Sessie Brexit 2019 in Venlo.
 
 
 
#
 
Antwerp Port Shuttle: ‘We lijken nog steeds achter in de rij te staan’
 
Binnenvaartoperator Antwerp Port Shuttle (APS), die containers vervoert tussen de terminals binnen de Antwerpse haven, waarschuwde zijn klanten deze week voor een verstoorde dienstverlening tijdens de feestdagen. Ondanks allerlei maatregelen om congestie te bestrijden ziet directeur Diederik Jan Antvelink nog steeds geen verbetering.
 
 
 
#
 
Commentaar – Derby der Lage Landen door Alibaba in Luik
 
Het grote Amerikaanse FedEx lijkt de strijd met de Chinese webwinkel Alibaba te hebben verloren over het laatste stukje afhandelingsgrond op Luik Airport. Daarmee heeft de grootste klant van de Waalse luchthaven en eigenaar van TNT Express nauwelijks nog ruimte om te groeien op de eigen Europese expreshub.
 
 
 
#
 
Data inzetten voor een gezond logistiek bedrijfsmodel
 
Transporteurs weten achteraf soms niet eens of een opdracht winstgevend of verlieslatend was. Een goede data-analyse kan de winstgevendheid van een transportbedrijf sterk verbeteren.
 
 
 
#
 
Proef op Betuweroute is ‘aftrap voor zelfrijdende treinen’
 
Spoorgoederenvervoerder Rotterdam Rail Feeding, ProRail en Alstom voerden woensdag een testrit uit met een zelfrijdende locomotief op de Betuweroute. Volgens manager Innovatie Chris Verstegen van ProRail is met het experiment ‘de aftrap voor het tijdperk van automatisch rijden op het spoor’ gegeven.
 
 
 
#
 
CBS: goederenvervoer steeds vaker via logistieke knooppunten
 
Goederenvervoer in Nederland met binnenvaartschepen, vrachtauto’s of treinen gaat steeds vaker via logistieke hotspots. Het goederenvervoer van en naar de vijf belangrijkste hotspots groeide tussen 2010 en 2017 met bijna 18 procent, elf keer zo snel als buiten deze hotspots (1,6 procent).
 
 
 
#
 
Rotterdam verliest eerste aanloop in nieuw netwerk THE Alliance
 
Rotterdam verliest in 2019 een eerste aanloop in het nieuwe oost-west netwerk van THE Alliance aan Le Havre, maar houdt per saldo hetzelfde aantal aanlopen over. De Franse haven heeft het meeste baat bij de veranderingen. Het wint namelijk ook een trans-Atlantische dienst ten koste van London Gateway.
 
 
 
#
 
‘Ketenintegratie niet toekomst van lijnvaart’
 
De strategie van carriers om een one-stop-shop te worden voor verladers, is niet het ei van Columbus voor de lijnvaart. Dat denkt Alan Murphy van consultancybureau SeaIntel. ‘Dit heeft de sector al minimaal drie keer eerder gedaan’, zei hij tijdens het Havendebat Rotterdam vorige week.
 
 
 
#
 
EUR: impact haven Rotterdam twee maal zo groot als gedacht
 
De economische betekenis van de haven van Rotterdam is tweemaal groter dan tot nu toe berekend. Dat komt naar voren uit onderzoek door de Erasmus Universiteit (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.
 
 
 
#
 
‘Snelle oplevering van orderboeken kan probleem worden’
 
De snelheid waarmee een aantal containercarriers hun bestelde schepen laat opleveren kan voor die rederijen en hun allianties problematisch worden, schrijft SeaIntel. De analisten verwachten dat zij moeite zullen hebben om de nieuwe capaciteit te absorberen.
 
 
 
#
 
Hamburg volgend jaar al beter bereikbaar voor grote schepen
 
De haven van Hamburg kan volgend jaar al de eerste vruchten plukken van de verdieping van de vaargeul in de Elbe. In de loop van het jaar kunnen grote op- en afvarende schepen elkaar voor het eerst ongehinderd passeren.
 
 
 
#
 
Verkeersscholen: STL en SOOB maken misbruik van machtspositie
 
Een groep van 24 verkeersscholen in Nederland heeft een klacht ingediend bij Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).
 
 
 
 
  CONTACT
 
    www.nieuwsbladtransport.nl  
 
    redactie@nieuwsbladtransport.nl  
 
    010-280 10 00  
 
 
 
 
  Abonneren
Adverteren
  Afmelden Colofon
 
 
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam