NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
‘Containertarieven nooit meer terug naar pre-coronaniveau’
 
De Belgische hoogleraar haveneconomie Theo Notteboom denkt niet dat de tarieven in de containervaart weer terug zullen komen op het niveau van voor de coronacrisis. Dit zei hij op het 22ste Havendebat van Nieuwsblad Transport.
 
 
 
(advertentie)
#  
De passie van Barend
 

Barend is vrachtwagenchauffeur bij AB Texel Group. Hij rijdt al zo’n 25 jaar via Calais naar het Verenigd Koninkrijk. En met plezier, ondanks de uitdagingen onderweg.


Bekijk hier zijn verhaal.
 
 
 
#
 
Kabinet trekt portemonnee voor aanschaf e-trucks
 
De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) komt er in 2022. Het kabinet mikt op een startdatum van 1 juni, schrijft staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Bedrijven krijgen daardoor 40% van de meerkosten van een elektrische vrachtwagen vergoed.
 
 
 
#
 
‘E-trucks rendabel ondanks prijskaartje’
 
Elektrische vrachtwagens zijn aanzienlijk duurder in aanschaf dan hun tegenhangers met dieselmotor. Gemeten over de hele levensduur liggen de kosten voor e-trucks en conventionele voertuigen echter al bijna gelijk. Tot die conclusie komt de International Council on Clean Transportation (ICCT) in zijn rapport ‘Total cost of ownership for tractor-trailers in Europe: Battery electric versus diesel’....
 
 
 
#
 
De keuze voor een e-truck met batterij staat nog niet vast
 
De vervoerssector heeft zeker nog niet definitief gekozen voor enkel en alleen elektriciteit voor de aandrijving van het wagenpark. De keuze voor waterstof of andere brandstoffen die bij gebruik geen CO2 veroorzaken ligt ook nog wijd open. Het meest waarschijnlijk is dat de sector uitkomt op een tweesporenbeleid, zo was woensdag te horen tijdens een...
 
 
 
(advertentie)
#  
UTA – Brandstof, tol en plus services
 
Sinds 1963 biedt UTA zijn diensten aan in Europa en helpt u de administratie van uw bedrijf te vereenvoudigen. Dankzij UTA's telematica-oplossing UTA SmartConnect® en uw UTA One® kunt u uw wagenpark volgen en optimaliseren in Europa.

Meer informatie leest u hier!
 
 
 
#
 
Hoe Amazon de containermarkt binnensluipt
 
Amazon bouwt al enkele jaren onder de merknamen Prime Air en Amazon Air aan zijn eigen luchtvrachtvloot en pakketvervoer. Minder bekend is dat het bedrijf ook al enige tijd vrachtschepen chartert en zelfs eigen zeecontainers bouwt om de regie te pakken over het zeevervoer van e-commerce vanuit China.
 
 
 
#
 
De cobots komen
 
In steeds meer supermarktfilialen kan je niet alleen aan het einde van je ronde zelf je boodschappen scannen en afrekenen bij zogenoemde scanpalen, alias de zelfbedieningskassa’s, maar krijg je ook de mogelijkheid aangeboden om bij de ingang al een handscanner uit een rek te pakken en daarmee al scannend langs de schappen te lopen. De...
 
 
 
#
 
‘Dankzij Flexport konden we snel onze supply chain opschalen tijdens de pandemie’
 
Terwijl Covid-19 zich over de hele wereld verspreidde, schoot de vraag naar Rensairs luchtzuiveringssysteem van ziekenhuiskwaliteit omhoog. Tegelijkertijd kregen verladers en vervoerders te maken met een ernstige capaciteitsschaarste. Om te kunnen blijven leveren aan klanten, moest Rensair inzicht hebben in zijn toeleveringsketen en een proactieve probleemoplossende aanpak van de expediteur.
 
 
 
#
 
Stikstof zet Schiphol klem
 
Schiphol moet het aantal toegestane vliegbewegingen van 500.000 per jaar wellicht reduceren met maximaal 20% om te kunnen voldoen aan de milieunormen op het gebied van de stikstofuitstoot.
 
 
 
#
 
Lessen trekken uit ongelukken met vrachtschepen
 
Het vervoeren van vracht in schepen mag dan al eeuwenlang in zwang zijn, juristen houden zich nog steeds bezig met het bijschaven van de spelregels die op zee in acht genomen moeten worden, en ze zullen daar ongetwijfeld ook nooit en te nimmer mee stoppen. Zo hebben nieuwe uitspraken naar aanleiding van scheepsongevallen met het...
 
 
 
#
 
Blokkeer niet weer!
 
Getraumatiseerd en bang voor het blokkeerschip. De Egyptische kanaalautoriteiten keken afgelopen weekend met knikkende knieën toe hoe de ‘Ever Given’ opnieuw zijn opwachting maakte voor een tocht door het Suez­kanaal. Uit voorzorg hadden zij zelfs alvast de noodtoestand afgekondigd voor het geval zich opnieuw een verstopping van het kanaal zou voordoen.
 
 
 
(advertentie)
#  
Transport is belangrijker dan ooit!
 

Help mee met het in kaart brengen van best practices en de rol die effectief transportmanagement kan spelen bij het verbeteren van de logistieke prestaties. Vul de survey in en


maak kans op een bol.com cadeaubon van 50 euro.
 
 
 
#
 
‘Met Nederlandse kennis schepen veiliger maken’
 
Nederland is voor de komende twee jaar herkozen als lid van het dagelijks bestuur, de Raad, van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Brigit Gijsbers is directeur Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en vertegenwoordigt ons land in het bestuur van de IMO. Zij vertelt hoe Nederland zich hard wil maken voor...
 
 
 
#
 
‘Neerslachtige’ bedrijven in piepzak over ruimte op containerschepen
 
Bedrijven in de containersector hebben als grootste zorg voor het nieuwe jaar, of ze wel in staat zullen zijn om beschikbare slots op containerschepen te vinden. Dat is volgens het Hamburgse containeruitwissel-platform Container xChange een belangrijke bevinding van een enquête die het heeft gehouden onder achthonderd spelers uit de wereldwijde containerlogistiek.
 
 
 
#
 
Brits Infracapital koopt na BCTN ook terminal-operator MCS
 
Inland terminal-operator MCS wordt overgenomen door investeerder Infracapital, die branchegenoot BCTN al in handen heeft.
 
 
#
 
Antwerpse spoorterminal ziet containers opstapelen
 
De spoorterminal Combinant in de Antwerpse haven is gevuld met containers die al lang op andere plaatsen in Europa hadden moeten staan. Infrastructurele werken op het Duitse spoor verstoren het treinverkeer en leggen een grote druk op de capaciteit van het Europese spoorvervoer. ‘Dit is niet goed voor het imago van het spoor.’
 
 
 
#
 
Deense varende vrouwen verdienen minder en hebben last van seksisme
 
Deense vrouwelijke zeevarenden verdienen beduidend minder dan hun mannelijke collega’s en hebben relatief vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag.
 
 
 
#
 
Vos Transport en BCTN mikken op 20.000 teu met terminal Deventer
 
Het Deventer havengebied kent relatief veel bedrijven die geen directe relatie met vervoer over water hebben, maar in de loop van volgend jaar moet daar verandering in komen, want dan wordt naar verwachting de Container Terminal Deventer (CTD) in gebruik genomen aan een van de vijf havenarmen van de binnenhaven in de Overijsselse stad.
 
 
#
 
Nijhof-Wassink Group neemt Wemmers Tanktransport over
 
Nijhof-Wassink neemt per 1 januari Wemmers Tanktransport over. Met de acquisitie versterkt de tanktransporteur zich vooral in het foodsegment.
 
 
 
#
 
Bart Leenders (Neste) Havenman van het Jaar 2021
 
Bart Leenders, vice president production Renewable Products bij Neste, is verkozen tot Havenman van het Jaar 2021. Hij volgt Annet Koster op, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), die vorig jaar nog werd bekroond tot Havenvrouw van het Jaar 2020.
 
 
 
#
 
China legt vrachtvervoer in passagierscabine aan banden
 
China staat vanaf begin volgend jaar geen vrachtvervoer meer toe in de cabine van passagiersvliegtuigen. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor goederen die de pandemie helpen te bestrijden zoals mondmaskers, meldt de China Civil Aviation Administration (CAAC).
 
 
 
(advertentie)
#  
Neem een gratis proefabonnement op Nieuwsblad Transport
 

De redactie van Nieuwsblad Transport houdt u via nieuwsbrieven op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector. Wilt u graag volledige toegang tot alle artikelen? Probeer dan het gratis proefabonnement voor één maand.


Bekijk actie
 
 
 
 
www.nt.nl redactie@nt.nl
 
Afmelden 010-280 10 00
 
 
© 2021 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Weena 505 B18 - 3013 AL Rotterdam