Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Conventie van Istanbul is 10 jaar, bitter feest voor vrouwen zonder papieren

De Conventie van Istanbul, het verdrag van de Raad van Europa over de bescherming van vrouwenrechten, is 10 jaar oud. Vrouwen zonder papieren die al maanden strijd voeren in de Begijnhofkerk serveerden daarom vandaag een taart, maar die taart smaakt bitter. “Als een vrouw zonder papieren die slachtoffer is van geweld naar de politie gaat, riskeert zij opgesloten te worden en lacht de dader in zijn vuistje”, klonk het. Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, belooft beterschap.  

Lees verder

Palestina roept, wij zwijgen

Palestijnse families in Oost-Jeruzalem dreigen slachtoffer te worden van nieuwe uitzettingsplannen. Het Israëlisch Hooggerechtshof beslist binnenkort of enkele families uit de wijk Sheikh Jarrah al dan niet uit hun huis worden gezet. Door de escalerende repressie van het verzet tegen deze illegale verdrijvingen in de voorbije dagen werd de situatie in Palestina weer even voorpaginanieuws.

Lees verder

Pandemie in Brazilië nog gevaarlijker voor de wereld dan pandemie in India

Het grootste land van Latijns-Amerika, het zesde grootste ter wereld, heeft sinds april 2021 deelstaten en steden waar het sterftecijfer hoger ligt dan het geboortecijfer. Volgens het tijdschrift Scientific American houdt wat zich in Brazilië afspeelt een nog groter gevaar in voor de rest van de wereld dan de rampzalige aanpak van de pandemie in India. Alleen internationale druk kan de huidige fatale koers van Brazilië nog veranderen. Zelfs de mogelijkheid van economische sancties moet op tafel komen.

Lees verder

Honderden Palestijnse gewonden in Oost-Jeruzalem, dodelijk geweld in Gaza

Een gewelddadige bestorming van de Haram al-Sharif (Tempelberg) en de Al-Aqsa moskee door de Israëlische politie afgelopen vrijdag maakte enkele honderden gewonden. Directe aanleiding was de dreigende uitdrijving van enkele Palestijnse families uit Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse islamistische beweging Hamas reageerde met het afvuren van enkele raketten richting Jeruzalem. Israël bombardeerde op zijn beurt de Gazastrook. Daarbij vielen 20 doden onder wie 9 kinderen.

Lees verder

Waarom helpt de EU kritiek op Israël als ‘antisemitisme’ te bestempelen?

Door de IHRA-definitie van antisemitisme over te nemen, speelt de EU in op de agenda van Israël om het activisme van het maatschappelijk middenveld tegen de bezetting van Palestina te ondermijnen en te criminaliseren. Dit is niet de stelling van een pro-Palestijns activist maar van Ilan Baruch, voormalig ambassadeur van Israël in Zuid-Afrika.

Lees verder

Nieuwe studie waarschuwt: aantal coviddoden veel hoger dan gerapporteerd

Een nieuwe studie aan de universiteit van Washington berekent dat het aantal coviddoden wereldwijd bijna 7 miljoen bedraagt. Dat is meer dan het dubbele van het gerapporteerde aantal. De nieuwe cijfers stellen ons beter in staat om de ernst van de pandemie te begrijpen. In het licht van de nieuwe varianten is dat geen overbodige luxe.

Lees verder

35 Waalse gemeenten vervoegen Statiegeldalliantie

Steeds meer Waalse gemeenten vervoegen de Statiegeldalliantie, die de federale en regionale regeringen vraagt om ook in België snel statiegeld op plastic flessen en blikjes in te voeren 

Lees verder

Geweld in Jeruzalem: Artsen Zonder Grenzen behandelt Palestijnen, waaronder veel kinderen

Sinds maandag 10 mei steunt Artsen Zonder Grenzen (AZG) de Palestijnse Rode Halve Maan (Palestine Red Crescent Society of PCRS) in Jeruzalem. Honderden Palestijnen die door de Israëlische politie gewond zijn geraakt, worden behandeld en gestabiliseerd.

Lees verder

Amnesty kleurt de Turkse ambassade paars voor de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul

In de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 mei, aan de vooravond van de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul, heeft Amnesty International actie gevoerd aan de Turkse ambassade in Brussel. Met krachtige schijnwerpers projecteerden activisten de kleur paars - symbool voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en ander gender-gerelateerd geweld - op de gevel van de ambassade. Zo protesteert de mensenrechtenorganisatie tegen het recente besluit van Turkije om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul, een belangrijk verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Lees verder

De vier Noord-Zuid dilemma’s van de ecologische crisis

Onderzoeker Bernard Duterme ziet mogelijkheden om na de pandemie een ander economisch bestel af te dwingen, onder vier voorwaarden: de ecologische crisis moet als de centrale kwestie voor de toekomst gezien worden, maar niet de Derde Wereld moet die oplossen, rijke landen en rijke personen moeten hun schuld aan de armen betalen en in geen enkel geval mag er een ‘vergroend business as usual’ komen na de pandemie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Amnesty International: "Brutale repressie van Palestijnen die protesteren tegen gedwongen verhuizingen in bezet Oost-Jeruzalem moet stoppen"

  Israëlische veiligheidstroepen hebben herhaaldelijk buitensporig geweld gebruikt tegen Palestijnse demonstranten in bezet Oost-Jeruzalem tijdens vier dagen van geweld waarbij 840 Palestijnen gewond raakten, zegt Amnesty International. Volgens de Israëlische politie raakten ook minstens 21...

Lees verder

NMBS-stations worden groenteboer

Vier NMBS-stations worden afhaalpunt voor groenten en fruit van lokale teelt. Reizigers en buurtbewoners kunnen vanaf deze week via internet bestellen en hun producten één keer per week komen afhalen in de stations.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium