Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
6 november 2020
 
 
 Corona-testlocatie GGD Groningen in MartiniPlaza
 
Corona-testlocatie GGD Groningen in MartiniPlaza
 
GGD Groningen is op dit moment bezig met de inrichting van een zogenaamde ‘XL-testlocatie’ in MartiniPlaza. Deze bijzondere GGD-testlocatie is bedoeld voor mensen uit het Noorden met klachten die passen bij het coronavirus. Op deze testlocatie wordt gebruik gemaakt van testen, waarbij naar verwachting binnen 15 minuten de uitslag bekend is en waardoor op een snellere manier het coronavirus opgespoord kan worden. Deze testlocatie zorgt voor extra verkeer van en naar MartiniPlaza.
 
Teststraten in MartiniPlaza
De GGD streeft naar een opening op korte termijn. Afgelopen week is MartiniPlaza begonnen met het inrichten van maximaal acht drive-through-teststraten. Deze worden georganiseerd volgens de veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen van het RIVM.
Via de landelijke coronalijn (0800-1202) kan een afspraak worden gemaakt voor een coronatest op deze locatie. De test zelf duurt slechts drie minuten en vindt plaats in de auto. Daarnaast is het ook mogelijk om deze testlocatie op de fiets of lopend te bezoeken. De XL-teststraat is zeven dagen per week open van 7 tot 23 uur. Het is op dit moment niet goed te voorspellen hoelang deze teststraat blijft bestaan. De actuele informatie daarover staat op www.ggd.groningen.nl.
 
Extra auto’s
Het kan zijn dat het verkeer op en rond de Leonard Springerlaan beperkt toeneemt na de opening van de XL-testlocatie; de verwachting is dat het om maximaal twee extra auto’s per minuut gaat. Door middel van de inzet van verkeersregelaars bij MartiniPlaza wordt eventuele overlast tot een minimum beperkt. Heeft u vragen hierover dan kunt u contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 050.
 
 
 
 
 
Nicole en Pablo bekijken wijkvernieuwing in De Wijert
 
Nicole en Pablo bekijken wijkvernieuwing in De Wijert
 
In De Wijert zien Nicole en haar hondje Pablo hoe huizen zijn verbeterd en hoe belangrijk het Fruitcafé De Helpende Hand is voor de mensen in de wijk. Het duo onderzoekt in een serie vlogs voor de gemeente wat wijkvernieuwing betekent voor de inwoners. De wijkvernieuwingswijken zijn naast De Wijert: Indische Buurt / De Hoogte, Beijum en Selwerd.
 
In het eerste filmpje in De Wijert mogen ze proeven van het lekkers dat Anneke heeft gemaakt in het Fruitcafé, zij kan geen gewoon werk doen, maar draagt zo toch bij aan een betere buurt. En dat smaakt naar meer! Daarna gaan Nicole en haar viervoetige vriend op bezoek bij mevrouw Van der Horst, die laat vol trots zien hoe haar huurhuis is verbeterd. Kijk deel 2 hier.
 
 
 
 
 
Start van bladruimseizoen in Zuid
 
Start van bladruimseizoen in Zuid
 
Het ‘bladseizoen’ is weer begonnen. Medewerkers van de wijkposten zijn tot aan de kerst weer druk bezig met het opruimen van gevallen bladeren. Meilof Feiken, teamleider van ‘team Groen’ van de afdeling Stadsbeheer: “Op dit moment ruimen we bladeren op in Haren en Zuid. Hier ligt het meeste blad. Het minste blad ligt in Centrum en Oude Wijken, daar staan de minste bomen.” Bladruimen is een klus die moet gebeuren, want: “Veel bladeren verteren niet. De weg wordt glad, het fietspad wordt glad. Dan ga je onderuit. Blad kun je niet laten liggen.”  

Egels
Kunnen bewoners helpen? Meilof: “Ze helpen ons het meest als ze hun éigen blad opruimen. Inwoners gooien soms ook hun eigen bladeren op bulten langs de weg. Hebben wij net het blad uit de openbare ruimte weggehaald, komen er weer bulten bij. Dat geeft ons extra werk. Wij zien dus het liefst dat bewoners hun éigen blad verwerken tot compost. Of dat ze bulten maken in hun tuin. Dat is goed voor de overwintering van egels.” Hoe gaat het bladruimen in zijn werk? En wat wordt er met het blad gedaan? Lees het hele artikel op onze website.
 
 
 
 
 
Pilot met buurttaxi in Rivierenbuurt
 
Pilot met buurttaxi in Rivierenbuurt
 
Dit is de Flits, de buurtbus, buurttaxi of de rivierenbuurtshuttle. Een echte naam is er nog niet. In de maanden december en januari gaat er een pilot van start in de Rivierenbuurt. Buurtbewoners kunnen er dan gebruik van maken om even op visite te gaan, boodschappen te halen of om een activiteit te bezoeken!  Ze kunnen telefonisch een plaatsje reserveren in het karretje dat op maandag, dinsdag en donderdag rijdt. De kosten bedragen een euro per ritje. Het busje rijdt in deze maanden alleen in de Rivierenbuurt. Als de pilot een succes is, misschien ook wel in de buurtwijken. Om een en ander te bekostigen worden er de komende periode diverse acties gehouden. Is-ie stoer of is-ie stoer?
 
 
 
 
 
Toerit van Vrijheidsplein naar Julianaplein maand afgesloten
 
Toerit van Vrijheidsplein naar Julianaplein maand afgesloten
 
De toerit voor het verkeer vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein is van vrijdag 6 november (22.00 uur) tot maandag 7 december (06.00 uur) afgesloten. De toerit moet namelijk een stukje wordt opgeschoven. In november en december zijn daarnaast twee weekendstremmingen nodig om het verkeer naar de tijdelijke weg om te zetten. Het verkeer wordt steeds omgeleid via de overige ringwegen. Automobilisten krijgen het dringende advies de gele borden te volgen. Lees meer op de website van Aanpak Ring Zuid.
 
 
 
 
 
Half november: oprit Bergenweg dicht, afrit Kieler Bocht open
 
Half november: oprit Bergenweg dicht, afrit Kieler Bocht open
 
Half november zijn er twee belangrijke verkeersveranderingen bij de zuidelijke ringweg. Op vrijdagavond 13 november gaat de oprit vanaf de Europaweg richting Hoogezand (Bergenweg) voor enkele jaren dicht. Op maandagochtend 16 november gaat de nieuwe afrit bij de Kieler Bocht (bedrijventerreinen Eemspoort/Driebond) open. Vanwege de werkzaamheden is een deel van de zuidelijke ringweg in de nacht van 15 op 16 november afgesloten voor verkeer in de richting Hoogezand. Lees meer op de website Aanpak Ring Zuid.
 
 
 
 
 
Praat mee over de Grote Markt
 
Praat mee over de Grote Markt
 
De plannen voor de Grote Markt staan volop in de belangstelling. Vanavond (vrijdag 6 november) om 19.30 uur is er een live talkshow op internet: Let’s GROte Markt! Met informatieve filmpjes, interviews met deskundigen en een online chat waarin ook jij kunt meepraten. Het programma is te volgen via jouwgrotemarkt.groningen.nl. Doe of kijk je mee?
 
 
 
 
 
Strengere regels voor deelscooters in toekomst
 
Strengere regels voor deelscooters in toekomst
 
De gemeente bekijkt of elektrische deelscooters kunnen blijven in Groningen en onder welke voorwaarden. Twee bedrijven begonnen afgelopen voorjaar op proef met het aanbieden van deze deelscooters. Daarvan rijden er nu 460 in Groningen rond. De voertuigen zorgen ervoor dat minder mensen de auto gebruiken, maar leveren ook overlast op. De twee bedrijven kunnen tot 1 mei 2021 doorgaan met het verhuren van de deelscooters, daarna moeten ze een vergunning aanvragen. Tot die tijd mogen ze elk niet meer dan 150 scooters aanbieden. Ook is het niet meer toegestaan om daar ’s nachts op te rijden.

Als de gemeente kiest voor doorgaan met de scooters, komen daar strengere regels voor zoals vaste parkeerplekken. Parkeren in het centrum mag dan niet meer. Bovendien wordt de minimumleeftijd 18 jaar. Lees op onze website ook de brief van B&W aan de gemeenteraad over de deelscooters.
 
 
 
 
 
Gemeente ziet bomenkap alleen als allerlaatste optie
 
Gemeente ziet bomenkap alleen als allerlaatste optie
 
Vanzelfsprekend vinden inwoners het jammer als er ergens in de gemeente bomen verdwijnen. Als beheerder kiest de gemeente voor behoud. “Wij verwijderen alleen bomen als het echt niet anders kan,” zegt Edwin Arends. Hij is technisch specialist bij Stadsbeheer en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de bomen in onze gemeente. Lees verder op onze website.
 
 
 
 
 
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
 
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
 
Hoe vieren we Sint-Maarten op 11 november in deze coronatijd? Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. En als iedereen zich aan de regels houdt, is er genoeg ruimte om drukte te voorkomen. Let daarom op de onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur. Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.

Niet meedoen: briefje op deur
Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep behoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor iedereen die niet aan Sint-Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur.

Voorverpakte traktaties
Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Ondernemers
We raden winkeliers af om een Sint-Maartenevenement te organiseren, zeker als de winkel open is. Ook de organisatie van lampionoptochten raden we af.

Als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden, dan vind je deze op de websites van de gemeente en de Veiligheidsregio Groningen.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen