Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Lage rentevoeten in de eurozone blijken bijzonder inefficiënt - India bouwt op vier jaar tijd 100 nieuwe luchthavens - De beste foto's van 15 jaar Google Maps

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.258 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Coronacrisis: drie scenario’s voor wereldeconomie

Welke impact zal de crisis rond het coronavirus hebben op de wereldeconomie? Op basis van een economisch model van de Wereldbank schetsen de economen van het Zwitserse beurshuis Pictet drie scenario’s.

De economische simulaties gaan uit van een sterftegraad van 2,5 procent – wat volgens we weten ongeveer het percentage is van het coronavirus – en een daling met 20 procent van toerisme, horeca en niet-essentiële consumptie. Lees meer

2. Lage rentevoeten in de eurozone blijken bijzonder inefficiënt

Ondanks de extreem lage rente spaarden gezinnen in verschillende landen van de eurozone nooit meer dan vandaag. België, maar ook Duitsland en Frankrijk behoren tot die landen. Het doel van die lage rente was nochtans om dat spaargeld richting investeringen te begeleiden. Uit een studie van de Franse zakenbank Natixis blijkt dat dit allerminst is gebeurd.

Integendeel, schrijft de bank in een nota aan haar klanten. De lage rentevoeten die sinds 2014 werden geïntroduceerd hebben spaarders niet kunnen ontmoedigen, noch hebben ze de investeringen doen toenemen. Wel hebben ze voor een aanzienlijke kapitaalvlucht gezorgd, vooral richting de Verenigde Staten. De operatie mag dus als bijzonder inefficiënt worden bestempeld.

Lees meer

3. ''De waarheid is dat we comfortabel en ongelukkig ouder worden, starend naar onze beeldschermpjes'

In de New York Times publiceert columnist Ross Douthat een zeer uitdagend essay met betrekking tot de huidige toestand van de westerse maatschappij. Douthat schrijft dat de 21ste eeuw niet moet worden gezien als een tijdperk van radicale veranderingen en innovatie, maar als een van politieke patstellingen en stagnering.

‘Wat als het gevoel van acceleratie niets meer is dan een illusie? Een tijdperk waarin herhaling, niet innovatie de norm is, waarin patstellingen eerder dan revoluties de politiek kenmerken? Waarin verlamming onze openbare instellingen en privédiensten kenmerkt? Waarin nieuwe ontwikkelingen voortdurend teleurstellen?’

‘De waarheid is dat we comfortabel en ongelukkig ouder worden afgesloten van het verleden en niet langer optimistisch over de toekomst, starend naar onze beeldschermpjes. Onze beschaving is de decadentie binnengetreden.’

Onder decadentie verstaat Douthat ‘economische stagnering, institutioneel verval en culturele en intellectuele uitputting bij een hoog niveau van materiële welvaart en technologische ontwikkelingen.’

‘Vooruitgang is steeds meer monodimensioneel - alles is technologie, niets meer. […] Neem eender welke grote doorbraak uit het industriële tijdperk - vliegtuigen, treinen, auto’s, antibiotica - alle hebben nog steeds een grotere impact op ons dagelijks bestaan dan alle contributies van de technologische revolutie gecombineerd.’

Over de waanzin van de online massa’s en de terugkeer van politiek extremisme en samenzweringstheorieën: ‘Het internet moedigt mensen aan om extremisme te veinzen en de jaren 1930 en 1968 te doen herleven op sociale media. Het moedigt aan om politiek radicaal te beoefenen als ware het een sport of een hobby, maar enkel zolang het geen risico vormt voor hun comfortabele, moderne leventjes.’

 Meer in de New York Times

4. Business AM | Meest gelezen
Corlruyt haalt Coca-Cola uit de rekken
Vlaams bedrijf verkoopt cannabisolie in 100 apotheken
'Daimler gaat 15.000 banen schrappen'
5. Roep om vrije meningsuiting klinkt luid in China na dood ‘virusklokkenluider’

In China bestaat een onuitgesproken sociaal contract tussen de overheid en de bevolking. De Volksrepubliek zorgt voor rijkdom en veiligheid, in ruil geeft de bevolking bepaalde vrijheden op. Met de uitbraak van het coronavirus komt die veiligheid en rijkdom in het gedrang, en daarmee ook de legitimiteit van de overheid.

Na de dood van dokter Li afgelopen donderdag ontstak een stille revolte in het China van Xi Jinping, waar protest en tegenspraak normaal niet getolereerd worden. Gefrustreerde Chinese ‘netizens’ uiten hun ongenoegen op internetfora. Zelfs gezagstrouwe staatsmedia brachten Li Wenliangs verhaal, en journalisten gaven online kritiek op de overheid. Dat is ongezien in China. Minstens een van die journalisten zit intussen in ‘gedwongen quarantaine’.
Lees meer

6. Telex

Frankrijk vormt de komende 20 jaar de belangrijkste militaire dreiging voor Brazilië, staat te lezen in een vertrouwelijk rapport van het Braziliaanse ministerie van Landsverdediging, dat door de krant Folha de São Paulo werd openbaar gemaakt. Het plan verzamelde voorspellingen van ’s lands 500 topmilitairen. Volgens het rapport zou Frankrijk tegen 2035 een aanvraag kunnen formaliseren bij de VN om het Amazonewoud te beschermen, waarbij grote aantallen Franse troepen in Guyana zouden worden gemobiliseerd.

167 van de 3.000 grootste bedrijven in de VS hebben een vrouwelijke CEO. Dat is dubbel zoveel als 10 jaar geleden, maar nog altijd minder dan 6%. In 2019 werden in de top 3.000 ruim 307 nieuwe CEO's benoemd. 26 daarvan waren vrouwen, terwijl in datzelfde jaar 17 vrouwen werden ontslagen of ontslag namen.

71% van de Italianen en 65% van de Fransen gaat ervan uit dat onze beschaving zoals we ze nu kennen de komende jaren zal instorten. In Duitsland gaat het om slechts 39%. 35% van de Fransen ziet dat zelfs binnen de 20 jaar gebeuren. De ongerustheid bij onze zuiderburen is evenredig verspreid over kiezers van alle politieke partijen, de LREM van president Macron uitgezonderd. Daar is slechts 39% van de kiezers overtuigd van zulk fataal scenario.

Voormalig Renault-Nissanbaas Carlos Ghosn onderhandelt met Amerikaanse productiemaatschappijen over de verfilming van zijn gedurfde vlucht in december. Hij heeft daarvoor de ex-CEO van Walt Disney Productions onder de arm genomen. Ghosn kan het geld goed gebruiken. Naast zijn borgtocht van 14 miljoen dollar, die aan de Japanse autoriteiten zijn betaald, zou hij ook nog eens 15 miljoen dollar hebben betaald voor de vlucht zelf.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Hoe CD&V de gezinsfiscaliteit wil hervormen

Met drie maatregelen, hieronder opgedeeld in aparte besprekingen, wil federaal parlementslid Steven Matheï (CD&V) een aantal aanpassingen doen aan de zogenaamde gezinsfiscaliteit. ‘We willen specifiek de lagere inkomens ondersteunen en gezinnen in het algemeen meer work-life balance bieden’, luidt het.

Het gaat voor alle duidelijkheid om voorstellen van één partij: CD&V. Ze moeten dan ook nog gestemd raken in het federale parlement. Ook is het een belangrijke vraag wat de kostprijs zou zijn van deze aanpassingen. Een vraag die Matheï zelf voorlopig onbeantwoord laat in zijn voorstellen. Niet oninteressant in tijden waarbij de federale overheid afstevent op een begrotingstekort van 12 miljard euro of 2,4 procent. Lees meer

8. Video du Jour

In China worden de grote middelen ingezet om de het coronavirus te bestrijden in de stad Wuhan.

9. India bouwt op vier jaar tijd honderd nieuwe luchthavens

De aankondiging maakt deel uit van een plan dat India drie jaar geleden heeft geïntroduceerd voor de ontwikkeling van regionale luchthavens. Dat initiatief moet binnenlandse vliegtuigreizen voor de gemiddelde Indiase burger toegankelijker en betaalbaarder maken.

In vergelijking met de wereldwijde luchtvaart kent het Indiase vliegtuigverkeer een aanzienlijke groei. Verwacht wordt dat de vloot Indiase vliegtuigen de volgende vier jaar tot 1.200 toestellen zal verdubbelen. Lees meer

10. Foto du Jour: 15 jaar Google Maps

Google Maps vierde de voorbije week zijn 15de verjaardag. In ruim 220 landen worden nu straten en landschappen in kaart gebracht. In totaal zijn daarbij al 170 miljard beelden gemaakt. 

Voor de gelegenheid publiceerde Google op zijn blog 15 van zijn favoriete Street View-foto's. Opmerkelijk genoeg is slechts één daarvan een straat. 

Op de foto hieronder de Grote Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi (VAE), die 40.000 gelovigen kan ontvangen.

Meer foto's staan hier

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België