Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

'Eerlijk gezegd, ik denk niet dat het nog haalbaar is om onder de 2 graden te blijven...' - Duitse industrie is groeimotor kwijt - De opmars van toxoplasmose

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.778 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Klimaatexpert Pieter Boussemaere: ‘Laat sceptici hun gelijk wetenschappelijk bewijzen’

Tegenstrijdige informatie en ideologische discussies maken de verwarring rond het klimaatdebat alleen maar groter. Te vaak wordt het debat gekaapt door groepen die het klimaat voor hun kar willen spannen om een doel te bereiken.

Op zoek naar de essentie van de klimaatproblematiek sprak Business AM met Pieter Boussemaere. De docent klimaat en geschiedenis aan de VIVES Hogeschool in Brugge is een van de meest interessante stemmen in het klimaatdebat.

Dat komt omdat hij niet in een ideologisch hokje te plaatsen is. Pieter schept orde in de chaos van het debat, en baseert zich daarbij enkel op de wetenschap en gedegen onderzoek. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om een van de meest complexe thema’s van onze tijd bevattelijk te maken voor iedereen. Lees meer

2. Duitse industrie is groeimotor kwijt

Analisten maken zich vooral zorgen om de Duitse industrie, die te lijden heeft onder de handelsconflicten en de wereldwijde groeivertraging. Bovendien zit de toonaangevende autosector in een nooit eerder geziene transformatie – richting meer elektrische wagens – waar de uitkomst nog onduidelijk van is.

Terwijl de Duitse dienstensector lijkt herop te leven, boeren de meeste industriële sectoren achteruit. De voorraden zijn relatief hoog en de orderboekjes eerder dun, wat op korte termijn weinig uitzicht biedt op een sterke toename van de industriële productie. Lees meer

3. Van waar komt het gebruik om iemand 'onder quarantaine te plaatsen'?

In China zijn nu meer dan 56 miljoen mensen in 18 steden onder quarantaine geplaatst. Mensen kunnen die steden wel binnen, maar mogen niet meer buiten. Ook het vlieg-, auto- en treinverkeer is sterk gereduceerd. 

In welke mate dit de verspreiding van het coronavirus nog kan tegenhouden valt af te wachten. Ruim 5 miljoen mensen verlieten de stad Wuhan - het epicentrum van het virus - vooraleer de quarantaine effectief werd. Volgens de Chinese overheid 'accelereert' de crisis. Het virus zou een reproductieratio van 2,5 tot 3 hebben, wat betekent dat elke besmette persoon er op zijn beurt tot 3 andere kan besmetten. Specialisten schatten dat enkel in de stad Wuhan al 100.000 mensen besmet zouden kunnen zijn.

Maar wat betekent 'onder quarantaine plaatsen' juist?

De praktijk om zieken te isoleren wordt al genoemd in het Oude Testament. Volgens de bijbelse tekst moesten alle melaatsen uit de steden worden verbannen. Maar het was pas  in het begin van de 14e eeuw dat deze maatregel werd veralgemeend. Dat gebeurde toen de zwarte pest uitbrak. In 1377 legde de Republiek Ragusa (vandaag de stad Dubrovnik in Kroatië) de zieken dertig dagen isolement op. 

De Republiek Venetië verlengde die duur tot veertig dagen en richtte 'lazaretten' op om personen uit een verdacht gebied te isoleren.  Het woord 'lazaret' duidt oorspronkelijk op 'een buiten de stadsmuren gelegen plaats waar leprapatiënten woonden en konden worden verzorgd'. Het woord lazaret is afgeleid van de naam van de bedelaar Lazarus uit de bijbel, die volgens de geschriften lepra zou hebben gehad. 

Vandaag spreekt men eerder over 'veldhospitalen', dat zijn grote mobiele, medische en militaire installaties die tijdelijk de taken van een ziekenhuis overnemen.

Tegenwoordig duurt quarantaine niet noodzakelijk veertig dagen. Tijdens de SARS-epidemie in 2003 duurden quarantaines bijvoorbeeld tien dagen.

4. Business AM | Meest gelezen
Griekse staat gaat 70% van het loon van jonge beloften betalen... als ze terugkeren
Luxemburg wordt steeds belangrijker puzzelstuk in de driehoek België-Duitsland-Frankrijk
Gent-Sint-Pieters krijgt grootste overdekte fietsenstalling van Europa
5. ‘De zwarte markt kan je nooit volledig opkuisen’

Volgens een recente studie van het IMF, gebaseerd op het werk van Schneider, bedroeg het aandeel van de informele economie in België zo’n 15 procent in 2018. Dat is bijna het dubbele van de acht procent die voor Nederland berekend werd. 

De Belgische schaduweconomie verloor de afgelopen jaren aan belang – het systeem van de dienstencheques zorgde voor minder zwartwerk bij poetsdiensten – maar het blijft een stuk prominenter dan die in de buurlanden.

Volgens professor Schneider is de informele economie eigen aan de mensheid: ‘Met doordacht beleid zou men misschien 20 tot 30 procent van de schaduweconomie kunnen opkuisen, maar nooit meer dan dat.’ Lees meer

6. Telex

Palau, een kleine republiek in Micronesië, niet ver van de Filippijnen en Indonesië, gaat als eerste land zonnecrèmes verbieden. Om zijn koralen te beschermen heeft het land besloten de import en verkoop van zonnecrèmes te bestraffen. Wie betrapt wordt hangt een boete van 1.000 dollar boven het hoofd. Zelfs in kleine doses zijn de meeste zonnefilters schadelijk voor koralen. Het gaat om een belangrijke beslissing in een regio met een hoge toeristische concentratie en een rijk onderwaterleven.

Precies 26 minuten. Zolang duurde het zaterdag vooraleer 200.000 tickets voor het festival Tomorrowland verkocht waren. Globaal goed voor een goede 40 miljoen euro aan omzet. Per minuut verkochten de broers Manu en Michiel Beers dus 1,6 miljoen euro aan tickets, of,  26.666 euro per seconde.

Vandaag is het dag op dag 75 jaar geleden dat Auschwitz-Birkenau, het grootste concentratiekamp van de nazi’s, werd bevrijd. Terwijl de voorbije dagen een 40-tal staatshoofden en regeringsleiders in Jeruzalem verzamelden om de zes miljoen joden te herdenken die in W.O. II werden gedood, kwam aan het licht dat minder dan de helft van de Amerikanen weet hoeveel joden bij de Holocaust omkwamen, terwijl 1 op 3 de Holocaust niet in de tijd kan situeren. Europeanen doen het niet veel beter. Uit een studie die eind 2018 werd gepubliceerd, blijkt ook dat 34 percent van de Europeanen weinig of niets over de Holocaust weten.

In Rio de Janeiro zijn in 2019 in totaal 1.810 mensen door de politie gedood, een gemiddelde van 5 per dag. Critici leggen de schuld bij het harde optreden van de politie in de strijd tegen bendegeweld, waarbij helikopters worden ingezet die vanuit de lucht misdadigers neerschieten. Maar aanhangers van president Bolsonaro hebben de cijfers aan hun kant. Nooit eerder in 30 jaar werden er minder moorden in de stad gepleegd dan nu.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. VS hinten op vergelding voor Europese CO2-taks

De Europese Commissie presenteerde eind vorig jaar haar ‘Green Deal’, een omvangrijk programma om de klimaatveranderingen tegen te gaan. Daarbij raakte bekend dat Brussel een vorm van importheffing overweegt op producten van vervuilende bedrijven buiten de EU.

Die taks moet voorkomen dat resultaten van milieumaatregelen in de EU, die de Europese industrie op kosten jagen, teniet worden gedaan door goedkopere import uit landen waar minder strenge regels rond uitstoot gelden.

‘Het hangt van de vorm van CO2-belasting af, maar als het in essentie een protectionistische maatregel is, zoals met de digitaks, zullen we met tegenacties komen’, verklaarde de Amerikaanse minister voor Handel, Wilbur Ross, tijdens een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Lees meer

8. De opmars van toxoplasmose

Toxoplasma gondii is wellicht dé, zo niet een van de meest succesvolle parasieten op aarde. Het mysterieuze micro-organisme wordt verspreid door katachtigen en heeft zich al genesteld in de hersenen van een op de drie mensen wereldwijd. 

[...]  Er is geen remedie voor toxoplasmose, en terwijl de initiële infectie vanzelf verdwijnt bij besmette mensen, is dat niet het geval voor de cysten in onze hersenen. Desalniettemin: bij gezonde volwassenen wordt de ziekte allang als onschadelijk beschouwd. De meesten onder ons hebben het wellicht niet eens gemerkt dat we besmet raakten. 

Een eenvoudige bloedtest kan je trouwens vertellen of je de ziekte gehad hebt. Iets wat voor de meesten onder ons niet van belang is, maar dat ligt anders voor vrouwen die zwanger zijn.

Het grootste bekende gevaar van toxoplasmose is er voor de zich ontwikkelende menselijke foetus, die een sterk immuunsysteem mist. Dat is ook de reden waarom zwangere vrouwen gewaarschuwd worden om weg te blijven van kattenbakken.

Even oppassen tijdens de zwangerschap, papa de kattenbak laten leegmaken en verder no big deal dus. Maar is dat wel zo? De jongste tijd zijn wetenschappers meer en meer achterdochtig geworden over de zogezegd goedaardige parasiet. Zo vermoeden ze dat de langdurige, op het eerste gezicht onschuldige herseninfecties zoals toxoplasmose wel degelijk de menselijke neurologie en ons gedrag veranderen.

Lees meer bij Newsweek.be (éénmalige gratis registratie verplicht)

9. Smartphone vasthouden achter het stuur volstaat voor boete

Begin januari kwam het Hof van Cassatie met een arrest naar aanleiding van een boete die een vrouw kreeg. Zij zat in haar wagen met de gsm in de hand, maar volgens haar advocaat is er geen specificatie dat ze ook aan het bellen of sms’en was.

De advocaat legde het proces-verbaal en de boete voor aan het Hof Van Cassatie. Dat oordeelt nu dat zo’n specificatie helemaal niet nodig is: gsm-gebruik als bestuurder mag eenvoudigweg niet.

In het arrest staat: ‘In zijn normale betekenis houdt dit in dat het gebruik niet wordt beperkt tot een welomschreven handeling ­zoals bellen of sms’en en dat het in de hand houden door de bestuurder van een draagbaar telefoontoestel tijdens het rijden impliceert dat het toestel wordt ­gebruikt.’ Lees meer

10. Bonjour tristesse...

'Los Angeles weent om een legende. Nadat hij in 2016 de basketbalvelden had verlaten, is Kobe Bryant op 41-jarige leeftijd omgekomen in een helikopterongeluk. Ook zijn dochter Gianna (13) overleefde de crash niet. Een tragedie voor de Los Angeles Lakers die ‘Black Mamba’ 20 jaar lang in Californië zagen spelen en hem tussen 2000 en 2010 liefst 5 NBA-titels zagen binnenhalen.

Maar ook voor de ganse wereld die in hem een gedreven basketter zag. Iemand die alles deed om de beste te worden, als hij het ooit aan de Franse sportkrant vertelde:

“Als ik een geweldig basketter wilde worden, moest ik in mijn geest een puzzel van 5 miljoen stukken oplossen. En nog, er waren een reeks stukken die ik niet had. Toch ben ik aan de puzzel begonnen. En telkens ik een nieuwe stukje ontdekte werd ik nog enthousiaster.’

Niemand die er aan twijfelt dat hij zijn missie tot een goed einde bracht, zoals zijn twee shirts (nr. 8 en nr. 24), die bovenaan het plafond van het Staples Center hangen, bewijzen.

De ironie van het lot wil dat uren voor de crash LeBron James met 33.655 punten Kobe’s plaats innam op het podium van de beste scorers in de geschiedenis van de NBA. Bij de Lakers speelt 'King James' nu nog slechts met één gedachte in het hoofd: de titel winnen voor Kobe. Het mooiste afscheidscadeau dat hij hem geven kan.'

Lees meer in L' Équipe (€)

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België