Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Tekende Frans Hof van Cassatie het doodsvonnis van Uber? - Wereld telt meer dollarmiljonairs dan Spanjaarden - Robots leren zichzelf lopen en ijsschaatsen [VIDEO]

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.702 woorden - leestijd: 6 minuten

1. 'Coronavirus is perfect rookgordijn voor noodkabinet'

Wat gebeurt er precies? Het scenario dat deze nieuwsbrief nu al een paar dagen beschrijft, ontrolt zich steeds duidelijker: rond de restregering van premier Sophie Wilmès (MR) wordt een noodkabinet gebouwd. Die poging staat behoorlijk ver, maar moet nog een cruciale fase door.

De details: Het kan behoorlijk snel gaan nu:

  • Verschillende bronnen dicht bij de onderhandelingen bevestigen dat Senaatsvoorzitter Laruelle en Kamervoorzitter Dewael klaarstaan om hun slotmanoeuvre in te zetten. Dat zou zelfs al vroeger kunnen, mogelijk vrijdag al: bedoeling is dan de fakkel door te geven aan de huidige premier.
  • Het licht staat op groen bij de liberale familie, bij de groenen ook, net als bij de PS, om het huidige noodkabinet steun te gaan geven voor de opmaak van een noodbegroting. Als op die manier die regering Wilmès kan versterkt worden, dan kan zo het hoofd geboden worden aan de coronacrisis, die de aanleiding is om ‘nu te handelen’. [...]

Waarom dit gebeurt: Het is duidelijk dat de medische ‘urgentie’ het perfecte rookgordijn is.

  • Al dagen is het al ‘corona’ wat de klok slaat. Maar ondertussen is er nog steeds geen enkel dodelijk slachtoffer in België. ‘In het verkeer sterven dagelijks nog steeds veel meer mensen: is dat geen crisis dan?’, zo stelt een onderhandelaar schamper.
  • Toch kan niemand ontkennen dat het momentum er nu wel is, met dank aan de media die al dagen pagina’s en uitzendingen vullen over de crisis, willen Dewael en Laruelle deze crisis ‘verzilveren’ en federaal toch maar een coalitie forceren. Lees meer
2. Franse Hof van Cassatie publiceert arrest dat de doodsteek kan betekenen voor Uber

Het Franse Hof van Cassatie bevestigt in een woensdag gepubliceerd arrest het oordeel van het Hof van Beroep in Parijs, dat een jaar geleden de status van Uberchauffeurs had gewijzigd van 'zelfstandige' naar 'werknemer' van het platform.

Een beslissing die kolossale gevolgen kan hebben voor Uber, dat zijn businessmodel op de helling ziet komen te staan. De kost van een zelfstandige is voor een bedrijf aanzienlijk lager dan de kost van een werknemer. Ook andere platformen die een gelijkaardig zakelijk model hanteren worden door het arrest getroffen. 

Dat het om een uiterst belangrijke uitspraak gaat mag worden afgeleid uit het feit dat het Hof van Cassatie het arrest in 3 talen heeft gepubliceerd: Frans, Engels en Spaans. Lees meer

3. Het coronavirus nestelt zich in Europa...

Fransen, Duitsers, Spanjaarden, Zwitsers en Oostenrijkers zijn sinds woensdag persona non grata in Israël. Wie nog op het bewijs wachtte dat het virus zich duurzaam in Europa heeft genesteld, wordt zo op zijn wenken bediend. 

Europeanen én Israëli's die vanuit voormelde landen komen kregen een inreisverbod opgelegd. Wie zich wel in de joodse staat meldt wordt 14 dagen in quarantaine geplaatst.

In Frankrijk verkeren militaire ziekenhuizen in opperste staat van paraatheid. 

- Het virus raakt Europa ook in het hart nu een tweede ambtenaar van de Raad van Europa positief heeft getest in Brussel.

Italië, het Europese epicentrum van het virusverkeer, waar al meer dan 100 doden zijn gevallen, sluit alle scholen en universiteiten tot 15 maart. Dat Italië tot tien keer meer besmetten telt dan Duitsland heeft waarschijnlijk met de meetmethode te maken. In Italië worden mensen massaal getest, in tegenstelling tot in Duitsland. Een andere reden is dat Italië ongeziene voorzorgsmaatregelen neemt. 

... maar elk nadeel heeft een voordeel

Of covid-19 meer wordt dan 'een serieuze griep' zal de toekomst uitwijzen. Toch heeft elk nadeel ook een voordeel en een daarvan is thuiswerken, dat wel eens tot een productiviteitsboost zou kunnen leiden. 

In tegenstelling tot de jaren 1990 - toen de hoge verwachtingen die men van thuiswerken had niet werden ingelost - zijn de telecomnetwerken vandaag veel beter ontwikkeld.

Thuiswerken begint zo mogelijk aan een tweede leven, wat enkel positieve resultaten kan genereren voor het fileleed, openbaar vervoer en de CO2-uitstoot.

Het coronavirus duwt de wereld in een fase van negatieve economische groei. We reizen minder en producten die vanuit China moeten komen blijven voorlopig waar ze zijn. Dat heeft in China geleid tot een spectaculaire daling van de CO2-uitstoot en de luchtvervuiling. Bewijs misschien dat de enige economische groei die compatibel is met de ecologie de negatieve groei is.

4. Business AM | Meest gelezen
N-VA ‘verbijsterd over de groene machtsgreep van de Europese Commissie’
Globale energiemix bereikt historisch keerpunt
Maduro vraagt vrouwen 6 kinderen te baren in zijn uitgehongerd Venezuela
5. Wereld telt meer dollarmiljonairs dan er Spanjaarden zijn

Ondanks een slabakkende wereldeconomie vorig jaar, groeide het aantal personen met meer dan 30 miljoen dollar op hun rekening aan tot 513.000. Dat komt voornamelijk doordat de fortuinen van de al zeer gefortuneerden verder aanzwollen door gunstige beurskoersen en een stijging van de vastgoedprijzen.

Ook de net iets minder kapitaalkrachtigen stegen in aantal. Er zijn nu zo’n 50 miljoen (dollar)miljonairs op de wereld, vorig jaar waren dat er slechts 46,9 miljoen. Er zijn dus meer miljonairs op de wereld dan er Spanjaarden zijn. Lees meer

6. Telex

De OESO verlaagt zijn voorspellingen voor de globale groei in 2020 tot 2,4%. De rijkelandenclub waarschuwt voor 'een langdurige en intensive coronavirusepidemie die de economische groei kan halveren tot een jaargemiddelde van 1,5%. Het gaat in beide gevallen om de kleinste groei sinds de globale financiële crisis van 2008 - 2009

Iran heeft zijn voorraad verrijkt uranium sinds begin november verdrievoudigd, aldus het atoomagenstchap van de VN. Op die manier heeft de Islamitische Staat de tijd die nodig is om een kernwapen te ontwikkelen ingekort tot ongeveer 4 maanden, schatten experts.

De stad Antwerpen zet sinds woensdag een scanwagen in om te controleren op betalend parkeren. De wagen heeft camera's op het dak, herkent nummerplaten en controleert zo of is betaald om te parkeren of niet. Op die manier wil het stadsbestuur de controles efficiënter laten verlopen. De betalende parkeerzone in Antwerpen is sinds 2019 een stuk groter geworden. 

Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10% van de bevolking geïnfecteerd met de ‘gewone’ seizoensgriep. Bij kinderen is dat percentage nog hoger, namelijk 20 tot 30%. Hiervan vertoont de meerderheid geen ernstig ziektebeeld of verloopt de ziekte zelfs asymptomatisch. Toch veroorzaakt de griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter zullen er in België 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan sterven.

Nu het stof van Super Tuesday is gaan liggen, even de factuur van de eerste stembusslag. Miljardair Michael Bloomberg betaalde 240 dollar per behaalde stem. De miljonairs Warren, Sanders en Biden betaalden respectievelijk 50, 30 en 10 dollar per behaalde stem. Sanders gaf dus drie maal meer uit dan Biden voor elke stem. Geld koopt geen verkiezingen. Dat weet ondertussen ook de miljardair Tom Steyer. Die betaalde meer dan 1.600 dollar per stem, gaf in totaal 250 miljoen dollar uit, maar kreeg niet 1 kiesman achter zich.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Robots leren zichzelf lopen en ijsschaatsen [VIDEO]

In een rapport waarin het experiment wordt beschreven, staat te lezen dat ‘het systeem een robot kan leren lopen op elk van deze oppervlakken en dat in enkele uren en met minimale menselijke inspanningen. Het systeem kan ook verschillende manieren van lopen aanleren, naargelang de bodemsoort’.

Luttele uren na de start van het experiment kon de robot over de drie oppervlakken lopen zonder te vallen. Eens hij het lopen had aangeleerd, konden de onderzoekers een spelletjesconsole op de robot aansluiten. Ze konden hem dan commando’s geven om voorwaarts, achterwaarts, links en rechts te bewegen, op de zichzelf aangeleerde manier. Lees meer

8. Hoe diep is de diepste put ter wereld?

Zo’n zestien kilometer van de Noorse grens op het Kola-schiereiland in Rusland ligt een nietsvermoedend dekseltje te roesten tussen het puin van een afgedankt wetenschappelijk onderzoekscentrum. Onder die vastgeboorde klep ligt de diepste put die de mens ooit gemaakt heeft.

Het zogeheten ‘superdiepe boorgat van Kola’ is 12,2 kilometer diep en de plaatselijke bevolking zweert dat je er het geschreeuw van de in de hel gemartelde zielen kunt horen.Het kostte de Sovjets 20 jaar om zo diep te boren in een poging het centrum van de aarde te bereiken – vóór de Amerikanen.

Net als de space race, was de race om deze onbekende diepe grens te verkennen een technisch huzarenstukje: de wetenschappers gingen waar nog geen mens was geweest.

De rotsstalen die deze diepe boorgaten konden leveren, waren potentieel even belangrijk voor de wetenschap als alle materie die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA van de maan meebracht.

Meer bij Newsweek

9. 'Netflix voor koffie' daagt Starbucks uit

Amerikanen spenderen gemiddeld 1.100 dollar per jaar aan koffie. Wie nu voor het Panera-aanbod intekent, decimeert dat jaarlijks bedrag al snel tot 108 dollar. Vandaag kost een kop koffie bij Panera nog 2,20 dollar, dus lang hoeven de fans niet na te denken. Voor minder dan de huidige prijs van 5 koffies kunnen ze nu een maand lang van het zwarte goud slurpen. Bij Starbucks koop je voor 8,99 dollar niet eens 3 koffies.

Panera testte het programma de voorbije maanden in een beperkt aantal vestigingen. Het resultaat? Klanten die vier keer per maand langskwamen werden nu meer dan 10 keer in een zaak gesignaleerd en bestelden naast koffie ook nog croissants, bagels en andere zaken. Van de mensen die op het aanbod ingingen, hernieuwde 90 procent op het einde van de maand zijn abonnement. Een kwart van de abonnees was nieuw, ze waren nog geen lid van de MyPanera-club. Lees meer

10. Video du Jour: Onderschat nooit de Chinezen

 In de stad Chengdu zijn ordehandhavers in de strijd tegen het coronavirus uitgerust met een helm die vanop 5 meter afstand de lichaamstemperatuur van mensen kan meten. De helm laat automatisch een alarm afgaan wanneer hij ontdekt dat een voorbijganger koorts heeft.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België