Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Belgische bedrijven versluizen 172 miljard naar belastingparadijzen - Spoor van fraude en witwassen achtervolgt nieuwe baas Blokker - Boef heeft meestal geen iPhone... in Hollywood

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.237 woorden - leestijd: 6 minuten

1. Coronavirus weinig meer dan een excuus voor een veel te late beurscorrectie

Geopolitieke spanningen, slechter dan verwachte bedrijfsresultaten, winstwaarschuwingen,… niets leek de opmars van de wereldbeurzen nog te kunnen stuiten. 

De beurzen zijn de voorbije maanden enkel blijven stijgen. Ook wanneer al lang duidelijk was dat de economische gevolgen van de crisis veel groter zouden zijn dan wat werd verteld, gingen de aandelenindexen onverminderd noordwaarts.

Ook de goede prestaties van de Amerikaanse senator Sanders in de Democratische voorverkiezingen werden niet in de aandelenprijzen verrekend. Omdat een mogelijke overwinning van Sanders – net als die van Trump in 2016 – door de mainstreammedia niet serieus wordt genomen. Zoals ook de brexit onmogelijk leek. Sanders heeft plannen om de uitvoer van kolen, gas en olie aan banden te leggen, een vermogensbelasting te introduceren en nog een reeks zaken die het establishment en Wall Street erg zenuwachtig maken. Lees meer

2. Belgische bedrijven versluizen 172 miljard naar belastingparadijzen

Tijdens het aanslagjaar 2019 hebben Belgische bedrijven maar liefst 172,3 miljard euro versluisd naar de meest beruchte belastingparadijzen. 

In België zijn bedrijven verplicht om betalingen van meer dan 100.000 euro aan een dertigtal belastingparadijzen aan te geven. De meeste betalingen die tijdens het aanslagjaar 2019 – het gaat dus om inkomsten uit 2018 – gedaan werden, gingen naar de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgde door Oezbekistan, de Kaaimaneilanden, Bermuda en Turkmenistan. Lees meer

3. U wordt nú gecontroleerd

'De opkomst van het surveillancekapitalisme in de laatste twee decennia is grotendeels ongehinderd verlopen. ‘Digitaal’ was snel, zo werd ons verteld, en treuzelaars zouden achterblijven. Het is niet verwonderlijk dat zo velen van ons zich hebben gehaast om het levendige Witte Konijn te volgen door zijn tunnel naar een beloofd digitaal Wonderland waar we, net als Alice, ten prooi zijn gevallen aan waanideeën. 

In Wonderland hebben we de nieuwe digitale diensten als vrij gevierd, maar nu zien we dat de surveillancekapitalisten achter die diensten óns als de vrije handelswaar beschouwen. 

We dachten dat we Google gebruikten om dingen op te zoeken, maar nu begrijpen we dat Google ons doorzoekt. 

We gingen ervan uit dat we de sociale media gebruikten om verbindingen te leggen, maar we leerden dat die verbindingen de weg zijn via welke de sociale media ons gebruiken. 

We vroegen ons nauwelijks af waarom onze nieuwe tv of matras een privacybeleid had, maar beginnen te begrijpen dat ‘privacy’-beleid eigenlijk surveillance-beleid is.

Zoals onze voorouders die de auto een ‘paardloze koets’ noemden omdat ze de ware reikwijdte ervan niet konden inzien, beschouwden wij de internetplatforms als ‘elektronische prikborden’ waar iedereen een briefje op kon prikken. [...]

Herhaalde crises leerden ons dat deze platforms helemaal geen prikborden zijn, maar supersnelle wereldwijde bloedstromen, waarin iedereen een gevaarlijk virus kan inbrengen waar nog geen vaccin voor bestaat.'

Meer bij De Groene Amsterdammer

4. Business AM | Meest gelezen
Coronavirus: verdere verspreiding in Europa
Spoor van fraude en witwassen achtervolgt nieuwe baas Blokker
Hoeveel zijn uw Facebookgegevens waard?
5. Mag u straks enkel nog vliegen als u gevaccineerd bent?

Het is moeilijk om een apparaat te ontwikkelen dat makkelijker virussen verspreidt dan een passagiersvliegtuig. De voorbije dagen werd het coronavirus covid-19 dan ook via luchtverkeer vanuit China naar andere landen getransporteerd. Net daarom gaan stemmen op om passagiers die per vliegtuig reizen tot vaccinatie te verplichten.

Luchtverkeer beperkt zich niet tot de verspreiding van covid-19. Ook hepatitis A, de griep, de mazelen, tuberculose, difterie enzovoort gaan met hun dragers mee de lucht in. Alleen al in de VS nemen dagelijks 2,5 miljoen mensen een vliegtuig, waar ze urenlang in elkaars gezelschap vertoeven, dezelfde lucht in- en uitademen en dezelfde toiletten gebruiken. Dat deze nauwe contacten ziektes verspreiden staat buiten kijf. Een passagier die besmet was met het SARS-virus besmette op dezelfde vlucht 16 andere passagiers. Lees meer

6. Telex

Wie gaat dood aan het coronavirus? De ziekte komt nauwelijks voor onder kinderen, en treft vooral vijftigers (22 % van de gevallen), zestigers en zeventigers (10 %). De kans om te overlijden aan de ziekte loopt steil op met de leeftijd: 0% onder jonge kinderen, minder dan 1 % bij mensen onder de 50, 8 % bij 70-plussers en 15% bij 80-plussers. Diabetici en mensen met hart- en vaatziekten sterven makkelijker dan anderen. In China bleek het risico op sterfte bij mannen drie tot vier keer hoger dan bij vrouwen. Waarom weet men niet.

In Italië is de prijs van medische maskers en desinfecterende handgels die online kunnen worden besteld geëxplodeerd. Maskers kosten normaal 1 eurocent per stuk. Woensdag moet er 10 euro voor worden betaald. 1 liter ontsmettingsmiddel werd vorige week nog voor 7 euro aangeboden. Woensdag moest er al 39 euro worden neergeteld. De verkoop van handgels is in de eerste zes weken van dit jaar met een factor 9 toegenomen.

De Italiaanse televisiezender Sky Italia wil de voetbalwedstrijd Juventus - Inter Milaan van volgend weekeinde gratis uitzenden. De match is 1 van de 6 wedstrijden die achter gesloten deuren moet worden gespeeld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het Italiaanse schiereiland blijft de ergst getroffen Europese regio, met twaalf doden en 400 infecties.

Steeds meer mensen melden zich bij Virgin Galactic voor toekomstige ruimtereizen. 600 mensen staan al op de lijst om later dit jaar als eersten de ruimte in te gaan, maar nog eens 8.000 mensen hebben 1.000 dollar voorschot gegeven, een verdubbeling sinds september vorig jaar. Tickets voor de eerste ruimtereizen kosten 250.000 dollar per stuk. Ondanks deze cashberg verloor het bedrijf in het eerste kwartaal een verlies van 73 miljoen dollar.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Boef in film liefst niet met een iPhone

Let bij de eerstvolgende thriller die u ziet eens op de persoon die geen iPhone heeft. De kans is groot dat hij of zij de moord gepleegd heeft. Regisseur Rian Johnson vertelt dat Apple niet toelaat dat slechteriken een iPhone hebben.

Johnson doet de onthulling in een interview met de entertainmentwebsite Vanity Fair. Apple is over het algemeen erg enthousiast over het gebruik van iPhones in films, omdat dat goede reclame is, maar niet voor zomaar iedereen. ‘Dit gaat me opbreken in mijn volgende misdaadfilm, maar de bad guys mogen geen iPhone gebruiken in de film’, zegt Johnson in het interview. Lees meer

8. Video du Jour: Eindelijk! Stapelbedden in Economy Class

De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand gaat passagiers die op langeafstandsvluchten in Economy Class reizen de mogelijkheid geven een stapelbed te reserveren. Een ‘Skynest’ is een aparte ruimte op het vliegtuig met zes ligbedden van twee meter lang en 58 centimeter breed. Er zijn er drie boven elkaar gestapeld en elk bed beschikt over een afzonderlijk gordijn. Passagiers zullen de mogelijkheid krijgen om voor enkele uren een bed te reserveren, bovenop de prijs van een gewoon vliegtuigticket. Welk bedrag bovenop het gewone ticket moet worden bijbetaald is nog niet geweten.

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België