Groot nieuws deze week omtrent immaterieel erfgoed. De corsocultuur en het zomercarnaval zijn genomineerd voor het UNESCO immaterieel erfgoed, 'verhalen vertellen' voor het Nederlands immaterieel erfgoed. Verder gaat Utrecht haar jonge erfgoed inventariseren en gaat Almere de kleurstelling van de Regenboogbuurt handhaven. Goed om deze belangstelling voor jong erfgoed te zien!
Minister Van Engelshoven nomineert de corsocultuur in Nederland en het Zomercarnaval Rotterdam voor de Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst van UNESCO. Van Engelshoven: "De corsocultuur en het Zomercarnaval Rotterdam weerspiegelen de culturele diversiteit van Nederland. Immaterieel erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit."
29 januari 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Woensdag 29 januari sprak de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Curaçao met Caribische vertegenwoordigers over de ratificatie van het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van Onderwater Cultureel Erfgoed. Het verdrag is sinds 2009 van kracht en inmiddels door 60 andere landen ondertekend. Nederland is voornemens dit verdrag in 2021 te ondertekenen.
De waarderingskaart is een eerste stap richting bescherming van stolpboerderijen in Noord-Holland. De actie 'Red de Stolp' heeft de provincie aan het denken gezet.
De gemeente gaat monumenten uit de periode 1970-2000 inventariseren. Aanleiding was het nieuws over de verbouwing van het Universiteitsmuseum in Utrecht.
De D66-fractie in de gemeente Amstelveen vraagt minister Van Engelshoven het besluit om 't Jagershuis van de monumentenlijst te verwijderen te heroverwegen.
De familie, die de woning in de Bloklandstraat sinds 1903 bezit, koos ervoor in de woning te blijven. Reden om de andere woningen te slopen, was een slechte fundering.
De handel in gestolen erfgoed floreert en moet harder aangepakt worden. Hiervoor waarschuwden experts op een symposium op 23 januari van LeidenGlobal en het Rijksmuseum van Oudheden. "Het plunderen en stelen van erfgoed is iets van alle tijden. Maar tegenwoordig gebeurt het op industriële schaal", aldus Willy Bruggeman, voormalig adjunct-directeur van Europol. Voornamelijk in het Midden-Oosten en Afrika worden heilige plekken op grote schaal geplunderd, de gestolen objecten worden verkocht.
Aan het vervallen Huize Ivicke in Wassenaar is na lang touwtrekken wat lapwerk verricht. Maar het conflict over het rijksmonument duurt voort. Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut: "Er is een kat- en muisspel gaande tussen de gemeente en de eigenaar. Ondanks alle goede intenties van de gemeente is het volstrekt onduidelijk hoe dit gaat eindigen. Duidelijk is wel dat het rijk zich moet beraden op de manier waarop de Monumentenwet moet worden gehandhaafd als er dit soort kwaadwillende eigenaren optreden."
Aad Twigt, lid van de Focusgroep Groen Parkhaven en Leefbaar Rotterdam-stemmer, is verbaasd dat zijn partij niet voluit tegen plannen van massieve woningbouw rondom de Euromast is. "Bewoners en gebruikers van Het Park springen in de bres om de plannen van tafel te krijgen. Het rijksmonument, symbool van de wederopbouw van Rotterdam, zal in zijn uitstraling ernstige schade oplopen."
Een conserveringsproject moet gebouwen en achtergebleven spullen in het concentratie- en vernietingskamp Auschwitz-Birkenau beschermen tegen aftakeling. "We kunnen de tijd niet stilzetten", zegt Lukas Lipinski van de stichting Auschwitz-Birkenau. "Als de laatste getuigen zijn overleden, is het de plek die hun verhaal moet vertellen. We willen alles precies in de staat houden waarin we het in 1945 aantroffen."