Niet goed leesbaar? Klik hier.

 

 

Cosmetica NU

Jaargang 16, editie 1

 

Inhoudsopgave

Valentijnsboodschap

Dit jaar op Valentijnsdag wil de NCV iedereen inspireren om voor zichzelf te zorgen met een mooie boodschap en leuke attentie. De NCV stuurde een ph neutrale Body & Hair bar naar haar leden en stakeholders om ze aan te moedigen een moment voor zichzelf te nemen. De boodschap luidde;
“Draag deze Valentijn bij aan uw eigen welzijn en kijk met een positieve blik in de spiegel!”. 

Persoonlijke verzorging ligt aan de basis van veel cosmetica en zelfzorg. Het belang van een goede hygiëne is door de pandemie extra duidelijk. Het wassen van de handen met zeep, blijft belangrijk, maar een goede persoonlijke hygiëne heeft meer voordelen. Hierover kan u meer lezen op het hygiëne deel van de website.

Alles wat u moet weten over lilial

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial (BMHCA, ofwel BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL) niet meer online of in de winkel worden verkocht. De veelgebruikte geurstof wordt verboden omdat het mogelijk schadelijk kan zijn. In cosmetica gebruikt men lage concentraties van de stof, voor de consument is er dus geen risico noch reden voor zorg. Ter voorbereiding op het komende verbod hebben veel cosmeticaproducenten lilial al enige tijd geleden uit de formules gehaald. Rekening houdend met de omloopsnelheid, zouden hun cosmetische producten met lilial al uitverkocht moeten zijn. Meer informatie over lilial leest u in onze FAQ.

Heropening kappers

De lockdown was een harde klap voor de kappersbranche. Daarom lanceerde de brancheorganisatie ANKO in januari in samenspraak met de NCV distributiegroep GPD (leveranciers aan de kappers) het initiatief #kapperskunnenopen en #veilignaardekapper. Deze sociale media actie werd gelanceerd om duidelijk te maken dat professionele kappers veilig en verantwoord open kunnen. Op 14 januari 2022 volgde dan ook het blije nieuws “De kappers mogen weer open!”. Lees hier het volledige bericht van de ANKO.

Herziening Cosmeticaverordening

In het kader van de Chemicals Strategy for Sustainability (CSS) wordt de Cosmeticaverordening, naast andere wetgeving inzake chemische stoffen (REACH en CLP), herzien. Op 4 oktober 2021 is de effectbeoordeling (Inception Impact Assessment) gepubliceerd. Het doel van deze effectbeoordeling is om een aantal van de bepalingen van de Cosmeticaverordening te bekijken in het licht van de doelstellingen van de CSS. Stakeholders werden uitgenodigd om feedback te geven. Op 27 oktober 2021 is daarom een webinar georganiseerd hierover door de NCV. Ook is de NCV betrokken bij verschillende werkgroepen onder de hoed van Cosmetics Europe die zich bezig houden met de aankomende herziening. Met de input van de leden en de input vanuit Cosmetics Europe heeft de NCV een reactie opgesteld en ingestuurd. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2022 de publieke consultatie over de herziening van de cosmeticaverordening plaats zal vinden. De NCV zal ook in deze publieke consultatie feedback leveren.

Mengend Nederland bijeenkomst

Op donderdag 9 december 2021 organiseerde het samenwerkingsverband Mengend Nederland (waar ook de NCV onderdeel van is) een bijeenkomst over de veranderingen in het toekomstige stoffenbeleid. Met de publicatie van de Europese Chemical Strategy for Sustainability, de overkoepelende Green Deal en het Nationaal Milieubeleidskader lijkt de verduurzaming van het huidige stoffenbeleid in een stroomversnelling te belanden. Er werd d.m.v. verschillende presentaties stil gestaan bij de thema's binnen de verduurzaming van het stoffenbeleid die voor de betrokken branches de meeste impact hebben. 

Wereldkankerdag

Vrijdag 4 februari was het Wereldkankerdag. Een dag waarop wereldwijd stilgestaan is bij de impact van kanker. Wist u dat de cosmeticabranche ook in Nederland haar eigen MVO-stichting heeft op het gebied van kanker? Stichting Look Good Feel Better steunt mensen met kanker met uiterlijke verzorging door o.a. (online) workshops, masterclasses en andere activiteiten te organiseren. De NCV en haar leden steunen de stichting al jaren met producten en financiële bijdragen.

Wist u dat...?

  • De NCV heeft een nieuwe communicatiemedewerker. Wij zijn blij met Lisa Restiau in ons team.
  • NCV is ook actief op sociale media, bekijk onze Instagram, Twitter en LinkedIn pagina.
  • Interesse in duurzaamheid? Ga naar steedsduurzamer.nl om meer te leren over initiatieven uit de cosmetica industrie.
  • De NCV heeft een nieuwe openstaande vacature, wij zoeken een Regulatory & Public Affairs Officer. Zou u graag bij ons werken of kent u een ideale kandidaat? Neem contact op met info@ncv-cosmetica.nl.
Wenst u onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen of wilt u uw gegevens wijzigen?
 Wijzig uw gegevens of direct uitschrijven